דיון מתוך פורום תזונה טבעית
לגולשים בפורום, כל מי ששמע או ישמע בקרוב על "מחקר חדש" שמצא שאומגה-3 לא מועילה לחולי לב, כדאי לקרוא את ההסבר הבא: מתברר שהחוקרים מגרמניה לא השתמשו בשמן דגים, או בפשתן טחון, או באגוזי מלך, או בגלולות אומגה 3, אלא ב... מרגרינה "מועשרת" באומגה-3. המשתתפים במחקר נאלצו לצרוך מידי יום שלוש וחצי כפות של מרגרינה מרוחה על לחם (לבן?). כידוע לכולנו המרגרינה מכילה שומן טרנס והיא מזיקה לבריאות הלב!! כעת ברור מדוע אלה היו תוצאות המחקר. מי שרוצה ללמוד על תועלת אומגה-3 מוזמן לקרוא באתר שלי את מבזק הבריאות לחודש אפריל בקישור שלהלן: http://www.zom.co.il/Pages.aspx?pageId=124 הרבה בריאות וכדאי שלא נתרגש ממחקרים מוטים ומטעים צביקה קורן
לצביקה, אולי תביא בבקשה קישור לאותו מחקר שבו השתמשו, לדבריך, במרגרינה מועשרת באומגה 3? אני לא יודעת על סמך מה, אבל כבר לפני המחקר שאודותיו אתה מספר, רופאת המשפחה אמרה לי שלא הוכחה יעילות לנטילת תוספי האומגה ..
יונה שלום, המקור לידיעה הוא מגזין בריאות יומי באנגלית שאני מקבל בשם: Nutrition and Healing . בסוף התשובה שלי תמצאי את הידיעה במלואה. כמה הערות / הבהרות בעקבות פנייתך: א. מדובר ב4,837 חולי לב מבוגרים המטופלים בתרופות. ב. המחקר נערך בהולנד ולא בגרמניה. ג. הידיעה ה"מסעירה" הופיעה בכל ערוצי החדשות. ד. חבל שלא התעמקת בקישור למבזק הבריאות שלי שם היית מוצאת הפנייה לכמה מחקרים המציגים את תועלות אומגה-3. כדאי שגם הרופאה שלך תתעמק קצת יותר ותלמד את הנושא. ה. להלן שני קישורים לידיעה שהופיעה בכמה ערוצי תקשורת מובילים: Associated Press http://www.google.com/hostednews/ap/article/ALeqM5jjJY_X5-7NjycfgmpFSVysXgUiOgD9HSVF680 http://health.spreadit.org/omega-3-fatty-acids-no-help-for-heart-patients-563/ להלן ציטוט הידיעה בה השתמשתי: Health e-Tips Why am I getting this? _______________________________________ You have received this e-mail because our records indicate that you signed up for a free subscription to Nutrition and Healing's Health e-Tips eLetter. ________________________________________ Dear Reader, When I read the study, it seemed ridiculous. After all, it went against everything Nutrition & Healing and e-Tips readers know about the heart benefits of omega-3s. I mean, the words "omega-3" and "heart-healthy" just go hand in hand, don't they? Well, a group of Dutch researchers are questioning that, saying that 3 ½ years of omega-3 supplementation did nothing for a group of heart attack survivors. Now, I knew something was fishy (get it?) as soon as I found out what they were using in the study. Not fish oil. Not flax seed oil. Not fish, not nuts, nor any other major food source of omega-3s. Nope. Participants in the study were directed to get their (woefully tiny) daily dose of omega-3s through...wait for it... Margarine. That's right. Margarine. Four tablespoons a day on bread for 3 ½ years (Gross!). Sure, it has omega-3s added, but it also packs a plentiful "dose" of trans fat, which is damaging to the heart. Yet somehow this translates to the mainstream media declaring that omega-3s don't do anything for your heart. I'm not the only one who thought this was, well, pretty backwards thinking. The Alliance for Natural Health called out the study in an article on their website. They point out that the researchers seem to have ignored the fact that there are several different kinds of omega-3 fatty acids, and that margarine doesn't pack enough DHA -- the heart-healthy kind. They also explain that it might have been too late for the folks in the study. For most of them, their heart attacks came four years before the start of the study -- possibly missing the window of benefit. This isn't the first time we've seen a study that seems to debunk the benefits of a natural substance. Usually, though, it's a little harder to get to the truth. I have to say, I'm surprised at how obvious the flaws in this particular study are -- and at how the media still seemed to swallow it hook, line, and sinker. Yours in good health, Christine O'Brien Sources: "Flawed Study, Bad ScienceOutrageous Conclusion," Alliance for Natural Health (www.anh-usa.com) "Study: More omega-3 fats didn't aid heart patients," Associated Press (www.google.com/hostednews)
להלן קישור למחקר המדובר: http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/20362710 באותו אתר (NCBI) - הספרייה הלאומית לרפואה בארה"ב - תמצאי 21 אלף הפניות לעבודות הקשורות באומגה 3 הקשורות לתועלות של אומגה 3 בטיפול ובמניעת מחלות ו 4,000 עבודות בנושא מחלות לב. יש שם מנוע חיפוש ידידותי ואמין. כדאי שתפני גם את הרופאה שלך לאתר הזה, למרות שלא נראה לי שהיא תטרח ("דעתי נחושה - אל תבלבלו אותי עם עובדות"). להלן דוגמה אחת מתוך 4,400 עבודות בנושא "אומגה 3 ומחלות לב", הממליצה לצרוך מזון עשיר באומגה 3 (מאמר של בית החולים ג'ון הופקינס) http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/20842560 בהצלחה צביקה קורן