אכילת מורינגה טריה כמעט כל יום
דיון מתוך פורום תזונה טבעית
שלום אולי אני יכול להוסיף מנסיוני האישי כיון שאני צמחוני שרוב זמנו עושה בפיליפינים. תרשו לי לעבור לאנגלית כיון שהמקלדת הוירטואלית ממש לא נוחה. Moringa, named in the Philippines also mother's best friend, is being sold fresh in the markets, and indeed in the province almost every house has one or several Moringa trees in it's garden. I prepare my Moringa by pouring hot water on the leaves, until the color turns bright green. Any additional heating may reduce the nutritional value. Indeed the taste is not that attractive, but if you eat with your brain and not only with your mouth, you will accept it. I mix the Moringa with steamed unpolished rice and other steamed vegetables. To make things taste better I add ketchup and soy-sauce. Fresh raw Moringa can be mixed into an egg omelet as the heat is sufficient to cook it. Sometimes I mix it into Water buffalo cheese I prepare after removing most of the fat. Can I claim that Moringa helps me? Can't answer for that as I have no medical problems at all, and I am above 60. This food is just for health maintenance. I suggest, that if in Israel as I read there are Moringa trees, it will be better to freeze the fresh leaves and sell them through selected outlets.
Moringa has a high contents of vitamin A, so drying it in the sun is not a good idea at all. Air drying is preferred. I found that the best drying method for home use is as follows: Separate the leaves from the stalks(do not wash) and place them in an open container (or cover with a net). Place the container in a dry refrigerator for few days, while turning them over and mix from time to time. For whatever reason, these leaves do not get rotten like other leafy vegetables , and they will keep on drying while preserving their nutri-value because of the cold environment. Definitely Moringa is not a food priority in Israel as people have a large variety of foods and are too busy with other daily problems. Moringa was propagated mostly in third world country where people are suffering from malnutrition. But it may still be considered as a Superfood. BTW:Fresh or dried Moringa may be baked into the bread, though at oven temperature likely a damage will be caused to some of it's ingredients . .
One way to increase the nutrition value of the Hommus you eat, is to mix cooked(as explained above) Moringa leaves into your Hommus. Definitely the Hommus will become more nutritious and will look more attractive. The stronger taste of the spiced Hummos will coverup that of the less tasty Moringa.
נהנתי לקרוא את ההערות שלך על המורינגה. אכן גם אני משתמש במורינגה בדרכים שציינת. בסוף עונת הגידול הקודמת הקפאתי כמות של עלים טריים לשימושי האישי, כיוון שאין בארץ שוק למוצר זה ולפתח שוק חדש זה תהליך שעולה הרבה כסף (פרסומות ויצירת מודעות) או לוקח הרבה זמן. בכל אופן אם יהיה דרישה למוצר של עלים טריים מוקפאים - זה לדעתי הדרך הטובה ביותר מבחינה תזונתית בישראל.
היכן נין להשיג עלי מורינגה או פרי? וכיצד משתמשים. מי המקור בארץ?? תודה רבה
עלי מורינגה טריים אצל סבא אורי בכפר תבור. לחפש בניצת הדובדבן. מוצרים מאבקת העלים או מאבקת הזרעים - מורינגה ערבה. יש בחנויות טבע ובבתי מרקחת.