טריפטופן, B12
דיון מתוך פורום תזונה טבעית
שלום, הייתי רוצה לדעת באילו מוצרי מזון יש את המרכיבים הבאים: 1. טריפטופן 2. B12 תודה
שלום דניאל טריפטופאן היא אחת מחומצות האמינו המרכיבות את כל החלבונים שאנחנו אוכלים. לא ידוע לי על מזון מסויים המכיל אותה באופן מיוחד בכמות גבוהה. כשאוכלים חלבון כלשהו (בשר, מוצרי חלב, ביצה, דג) יחד עם פחמימות בכמות גדולה יחסית (זה המצב הקיים בכוס חלב למשל, או בפיתה עם חומוס וביצה, או במנת בשר עם די הרבה תפוחי אדמה או אורז), רמת הפחמימות הגבוהה גורמת להפרשת אינסולין. האינסולין מזרז את כניסת הפחמימות לתאים, אך הוא מזרז גם את כל החומצות האמיניות מלבד טריפטופן להכנס לתאים. התוצאה היא שבאופן כזה נוצרת רמה גבוהה של טריפטופן בדם. מאחר וטריפטופן הוא חומר מוצא לסרוטונין, חומר מקשר במערכת העצבים המרכזית, שמרגיע ומרדים, זוהי שיטה שמביאה לתחושת רגיעה ונמנום. מכאן המנהג לשתות כוס חלב חם לפני השינה, או במקרה של נדודי שינה. מקורות טובים לויטמין B12 הם בשר מכל הסוגים ודגים. מקורות אמינים אך פחות שופעים הם ביצים ומוצרי חלב. קיימת סברה שעקב פעילות חיידקית אפשר למצוא את הויטמין גם בירקות מוחמצים , כמו מלפפונים כבושים, זיתים, כרוב כבוש וכד'. אך זה תלוי מאד בסוג החיידק ובתהליך הייצור, כך שזהו מקור שקשה לסמוך עליו. במידת הצורך, במיוחד אצל צמחונים ועוד יותר אצל טבעונים, מומלץ לקחת תוסף של ויטמין זה. קיימת טענה (נכונה) שחיידקי המעי מייצרים ויטמין B12. אך מאחר וחיידקים אלה נמצאים במעי הגס, שממנו נספגים רק מים ומינרלים, ולא הויטמין הנ"ל שהוא מולקולה די גדולה, זה לא ממש עוזר לנו.