חלבון מלא\סידן
דיון מתוך פורום תזונה טבעית
הי לך רציתי לשאול אותך איך זה שקטניות עם אורז יוצר ''חלבון מלא '' עם אוכלים אותם ביחד הבנתי שבקטניות יש חלבון אבל אורז הוא פחמימה כך שאיך הוא יכול ליצור עם החלבון הזה חלבון מלא? שאלה שניה שלי זה מה המקור הטוב ביותר לסידן הכוונה היא לא לכמות הסידן איך לרמת ספיגת הסידן בגוף מאיזו מזון היא הכי יעילה בינתיים ראיתי שבגבינה צהובה יש את הכמות הגבוהה ביותר של סידן תודה
שלום ליאורה. חלבון מלא הוא כל חלבון שמקורו מן החי,כמו בשר, דגים, מוצרי חלב וביצים. חלבון כזה בנוי למעשה משרשרת של חומצות אמיניות שונות שלכל אחת מהן תפקיד חשוב בפני עצמו. חלבון כזה חייב להכיל 22 חומצות אמינו שונות, ובהעדר אחת מהן אזי החלבון לא יהיה חלבון מלא,כי גופנו אינו מסוגל לסנתז לעצמו את חומצות האמינו החסרות. חלבון שמקורו מן הצומח כמו למשל הקטניות מכיל אמנם חומצות אמינו אך לא את כולן ולכן חשוב לצרוך מזונות המשלימים זה את זה כך שנקבל יחד, הכוונה באותה הארוחה את החלבון המלא, קטניות מכילות אם זכרוני אינו מטעה כ-20 חומצות אמינו בעוד שהאחרות נמצאות למשל בדגנים, לכן תמיד כשאוכלים קטניות עם דגנים יחד נקבל חלבון מלא. דוגמה לשילוב כזה יכולה להיות למשל אורז עם עדשים/אפונה/חומוס ןכו. או למשל לחם מלא עם ממרח סויה/חומוס וכו. לגבי סידן אני מניחה שאם תבצעי חפוש בפורום תמצאי לא מעט אינפורמציה כי דיברו כאן לא מעט על סידן, איך אוכלים, מאיפה ,ועם מה , בכל מקרה אם לא תמצאי מענה לשאלתך .חיזרי לפורום ואשמח לעזור לך אם אהיה כאן.,,,הרבה בריאות,,,,,,,,,,,,,סימה
ליאורה שלום, בכל הדגנים המלאים (אורז, דוחן, כוסמת, שבולת שועל, לחם מלא ועוד) יש כ 10% חלבון. הוא נחשב פחמימה מכיוון שיש בו יותר פחמימות מאשר חלבון. בדגנים חסרה חומצה אמינית אחת הנקראת ליזין והיא נמצאת בשפע בקטניות ובשקדים ואגוזים. בקטניות חסרה חומצה אמינית הנקראת מתיונין הנמצאת בשפע בקטניות. לכן אנחנו משלבים קטניות ודגנים. רצוי מאד שהקטניות יהיו מלאות (עם הקליפה) ולא מלוטשות. אגב לאדם בוגר ובריא אין כל צורך בחלבון מהחי. הוא יכול לקבל את כמות החלבון היומית הנחוצה (כ 45 - 60 גרם ביום - תלוי במשקל) ממקורות צמחיים כגון: שקדים, אגוזים, טחינה, טופו ושילוב של קטנים ודגנים. (B12 אפשר לקבל מכדור). לגבי ספיגת הסידן, שאלת שאלה טובה וחשובה ואכן דנו בנושא בעבר מספר פעמים בפורום. חשוב להדגיש שהרבה אנשים מחפשים מזונות עתירי סידן ולא שמים לב למזונות ש"זורקים" סידן מהגוף כמו: קפה, קולה, מלח, קקאו, סוכרים, חלבונים מהחי, משקאות מוגזים ותרופות מסויימות. כדאי לשים לב לא רק להוסיף הרבה סידן, אלא להימנע ממזונות מזיקים. מזונות מהצומח העשירים בסידן הם: טחינה גולמית (פי 10 מחלב...), שקדים, אגוזים, סויה, כרוב, אצות ים, חרובים, סלרי, במיה, תאנים, מולסה ועוד. צביקה