חומצות אמינו שינה ועירות
דיון מתוך פורום תזונה טבעית
נירה שלום, לאחרונה נתקלתי בספר "תראפיה באמצעות חומצות אמינו" (צ'טו). באחד הפרקים בו נטען שלחומצות אמינו שונות יש, בין היתר, השפעה על רמת העירנות (וכן הקשב, הריכוז וכו'). בעיקר נדונו טירוזין, גלוטמין וטריפטופן. 1. האם התזונאים אכן מכירים השפעה כזאת של חומצות האמינו הללו? 2. האם לחומצות אלה השפעה כאשר הן נמצאות בשפע בדם או כאשר הן נמצאות בשפע בתאי הגוף (ז"א שכבר נספגו מהדם)? 3. היכן ניתן למצוא ספר / מקור אחר המפרט את הרכב חומצות האמינו ב -100 גר' של מזונות שונים (בייחוד חלבוניים)? בייחוד בנושא הטריפטופאן (מעבר לעובדה שהשפעתו ניכרת יותר עם פחמימות => אינסולין ). בתודה מראש ובברכת שנה טובה נטר
שלום נוטרי אנשים כותבים ספרים על נושאים רבים ושונים, זה עוד לא הופך בהכרח את התאוריה שלהם או את החזון שלהם לנכון ומציאותי. אין ספק שלחומצות אמינו שונות יש תפקידים שונים בתהליכים גופניים ומוחיים מסויימים. אך חומצות האמינו הללו נמצאות בשפע במזונות שאנו אוכלים, ואין כל צורך לקחת אותם כתוספים נפרדים. להיפך, חומצה אמינית שנמצאת בעודף יחסית לאחרות פשוט הופכת לחומצות אמינו אחרות על ידי אנזימי הגוף, או הופכת לשומן, כמו כל עודף אחר, תוך יצירת עומס חנקני על הדם, הכבד והכליות. גלוטמין ניתנת בעירוי לאנשים במצבים קשים של חוסר ספיגה, מחלות מעיים קשות וכד', בשל האפשרות שלה לשמש כמקור אנרגיה חלופי לגלוקוז בתאי המעי והמוח. אין שום סיבה שבעולם לאדם בריא לקחת אותה כתוסף. את האפקטים של טריפטופן ותירוזין אפשר להשיג בקלות על ידי אכילת מזונות שונים. גלוטמין ותירוזין הן חומצות אמינו לא חיוניות. משמעות הדבר: אם לגוף יש צורך בהן, הוא יכול לקחת חומצה אמינית אחרת שנמצאת באזור ולהפוך אותה לגלוטמין או לתירוזין. טריפטופן היא חומצה אמינית חיונית- אחת משמונה שהגוף לא יודע לייצר מחומצות אמינו אחרות. יחד עם זאת היא נמצאת בשפע במזונות חלבוניים, ואין כל סיבה להניח חוסר שלה אצל אנשים שאינם סובלים מתת תזונה. בספרי תזונה אפשר למצוא טבלאות של הרכבי חומצות אמינו במזונות שונים. במקרים רבים מפרטים רק את 8 חומצות האמינו החיוניות, כאמור. אתה יכול למצוא טבלה של מזונות שמכילים אותן גם בחוברת של ד"ר יעקב אילני " ערכם התזונתי של המזונות". בהצלחה.