פצעי לחץ

דיון מתוך פורום  פיזיותרפיה - שיקום לאחר אירוע מוחי

13/06/2001 | 20:36 | מאת: שיר

שלום ד"ר גוטליב, סבא שלי מאושפז בבית אבות סיעודי במצב קשה ביותר. הוא סובל, בין היתר, מפצעי לחץ רבים אשר גורמים לו לכאבי תופת! בבקשה ממך, אמור לי, האם יש איזשהוא חומר, תרופה, משהו, שיכול לסייע לו, להקל את סיבלו ולהשפיע על הפצעים המזוויעים והאכזריים האלו. אני אובדת עיצות! תודה על תשומת ליבך.

16/06/2001 | 22:13 | מאת: דר' דניאל גוטליב

אמנם הנושא של פצעי לחץ חורג מהמטרות של פורום זה אבל בכל זאת אנסה לעזור במשהו. ראשית צריך להודות ביכולתנו המוגבלת לטפל בבעיה זו במיקרים הכרונים והקשים שלה. לעיתים עלינו לקבל את התופעה של פצע לחץ כבלתי ניתנת לפתרון כתוצאה מצרוף סיבות שלא אפרט כעת וכדאי להודות בכך. אולם זו גם עובדה שבחלק גדול מאוד מהמקרים כן ניתן למנוע ולטפל בפצעי לחץ ועקרונות הטיפול כוללים: שינוי תנוחות לעיתים קרובות (גם המשפחה יכולה לעשות זאת כשבאים לבקר ולא רק הצוות הסיעודי). שימוש במזרונים מיוחדים המפזרים את הלחץ המופעל על העור כמו מזרוני 'ביצים' או מזרוני אוויר (האחרונים עדיפים לדעתי במיוחד אם הם מחוברים למשאבה הדואגת לנפח כל רגע חלק אחר במזרון. ניתן להלוות כאלו לתקופה מוגבלת גם ב'יד שרה' ). וכאשר יש נפתח כבר פצע לחץ שימוש במשחות וחבישות שתאורן חורג ממה שכדאי לפרט כאן אולם אזכיר את החבישה המקובולת ביותר לפצעים בדרגה ראשונה ושנייה ששמה 'גרנולופלקס'. כאשר הפצע עמוק במיוחד צריך לעיתים לבצע הטרייה שלו. זו למעשה פעולה כירורגית אך גם חלק מרופאי בתי האבות יודעים לבצע אותה. באמצעות ההטרייה מקלפים רקמות מתות ונותנים לרקמת העור צ'אנס לגדול מחדש. כדאי לבדוק אם פעולה כזו בוצעה במקרה הזה לאחרונה ובכלל מי הרופא המומחה, בדרך כלל גריאטר שבדק את הפצע לאחרונה. כאמור במיקרים הכרונים והקשים איננו מצליחים לפתור את הבעיה גם לאחר הטיפול המסור ביותר ואז צריך להשלים איתה. לסיום אזכיר שבחלק גדול מהמקרים החולה עצמו אינו מרגיש את פצע הלחץ ואינו סובל כאב ממנו וזו נחמה מסוימת.

מנהל פורום פיזיותרפיה - שיקום לאחר אירוע מוחי