בדיקה ממגורפית

דיון מתוך פורום  סרטן השד

10/11/2003 | 11:14 | מאת: שנית - שאלה לרופא

לדר' שלום קראתי בחיפוש בפורם לגבי הסתידויות בשד ש-%70 מהן הם שפירות. מה האבחנה בצילום ממוגרפיה המצביע על חשד להסתידויות ממאירות. כמה זמן מתקבלת תוצאה פתלוגית. ובמידה בממצא היה גידול טרום סרטני האם מומלץ על כריתה חלקית או כריתה מלאה איזה סוגי גידולים ממאירים הם פולשנים בשד. תודה שנית

10/11/2003 | 11:52 | מאת: צוות אחת מתשע

שלום שנית, קשה מאד לתת תשובה בפורום לגבי שאלתך המורכבת, אנא פני לכירורג שד לקבלת תשובות מוסמכות . לגבי סוגי סרטן, בעמותת אחת מתשע קיים פרק המוקדש לסוגים שוני של סרטן. לנוחיותך הפרק הועתק ויופיע מטה:- סוגי סרטן השד מהו סרטן שד ? סרטן שד הוא גידול ממאיר אשר התפתח מתוך תאי שד. המחלה מופיעה ברוב המקרים אצל נשים, אך מוכרת ונדירה גם אצל גברים. כפי שכבר נאמר מנגנון יצירת החלב בשד מורכב משני חלקים - lobules - אונות - אשר מייצרות את החלב, ומערכת duct - צינורות - האחראית להובלת החלב. במערכת ה- lobule-duct יתכנו צורות שונות של מצבים לא-נורמליים כמו סתימת האונות או הצינורות על ידי תאים מיותרים . לעתים רחוקות גורמים מצבים אלו להיווצרות גושים. בממוגרפיה לא ניתן לאבחן במדויק ולפיכך יש צורך בביופסיה לקביעת אבחנה. אם האבחנה מעידה על אחד מהמצבים המפורטים כאן יש לראות בכך התראה על סיכון גובר להיווצרות סרטן השד : intraductal hyperplasia - גידול לא נורמלי במספר התאים בצנורות החלב, או intraductal hyperplasia with atypia - מצב שפיר ( לא ממאיר ) בו יש לתאים תכונות וקצב גידול לא נורמלים, או ductal carcinoma in situ ו - intraductal carcinoma - סרטן בלתי פולשני ממוקד ומוגבל לצנורות החלב בשד . הכרת המושגים המתארים את הסוגים השונים של סרטן השד חשובה היות וסוגים אלו שונים אחד מהשני בסימפטומים שלהם ובאופציות הטיפול בהם. כללית מתחלק סרטן השד לשתי קטגוריות - סרטן לא פולשני ( Non-Invasive Carcinoma ) וסרטן פולשני ( Invasive Carcinoma ). סרטן שד לא פולשני ( Carcinoma In-Situ ) משמעות אבחנה זו היא שנמצאו תאי סרטן ברקמת השד אשר מתפתחים ומתחלקים בצורה לא נורמלית. בשלב זה הימצאות תאים אלו מוגבלת לצינורות החלב ( ducts ) בלבד והם טרם פיתחו את היכולת להתפשט, בתוך השד ומחוצה לו. יש רופאים המתייחסים למצב זה כאל סרטן לא-פולשני ויש הקוראים לכך מצב טרום סרטני. סרטן פולשני ( Invasive Carcinoma ) המושג סרטן השד מתייחס בדרך כלל למצב של הימצאות סרטן פולשני בשד. המשמעות היא שהתאים הסרטניים כבר פיתחו את היכולת להתקיים מחוץ למקומם המקורי ואף התפשטו לחלקי גוף אחרים. היכולת הפוטנציאלית של הגידול להתפשט ניתנת למדידה וידועה במושג "סווג" או "דירוג"grading - . סרטן השד מתפשט באמצעות חדירת תאי הסרטן למערכת הדם ו\או למערכת הלימפה אשר בשד, ומשם באמצעות מערכות אלו גם לשאר חלקי הגוף וגורמים להיווצרות גידולים הנקראים גרורות ( מטסטזות - metastases ). היווצרות הגרורות היא אשר הופכת את המחלה לקשה יותר. הפוטנציאל להתפשטות עדיין אינו אומר שההתפשטות אכן התרחשה, אך ההחלטות לגבי הטיפול מבוססות בדרך כלל על הערכת מידת הסיכון להתפשטות. הערכה כזו נקראת "סטייג'ינג". (staging ) - שלב, רמה. סוגים מוכרים של סרטן שד לא פולשני הם : אדנוקרצינומה ( Adenocarcinoma ) - מושג כללי המתייחס לסרטן שתחילתו ברקמות של הבלוטות במקום כלשהו בגוף. מכיוון שרוב המקרים של סרטן השד מתחילים ברקמות של בלוטות השד ניתן לכלול אותם תחת הסיווג של אדנוקרצינומה. שני הסוגים העיקריים של אדנוקרצינומה בשד הם Ductal Carcinoma ו - Lobular Carcinoma . קיימים גם מספר סוגים משניים בקטגוריה זו, ולחלק מהם יש השלכות חשובות לגבי סיכויי ההחלמה. דוקטל קרצינומה אין-סיטו (Ductal Carcinoma In Situ DCIS , ידוע גם כ - Intraductal Carcinoma ) - זה הסוג הנפוץ ביותר של סרטן שד לא פולשני. תאי סרטן נמצאים בצנורות החלב ולא התפשטו לרקמות השומניות של השד. ניתן לרפא כמעט % 100 של הנשים המאובחנות בשלב כה מוקדם של סרטן השד . הדרך הטובה ביותר לאבחן DCIS היא בממוגרפיה. עם הגידול במספר הנשים העוברות ממוגרפיה האבחון של DCIS נפוץ יותר. סיווגי משנה של DCIS נעשים לפי הסוג והדרגה ( grading ) במטרה לסייע בחיזוי רמת הסיכון לחזרת המחלה ועל מנת להתאים את הטיפול הנכון. הדירוג מציין את רמת התוקפנות של תאי הסרטן כפי שאובחנה במיקרוסקופ. יש סוגים שונים של DCIS . האבחנה החשובה ביותר ביניהם היא על פי מידת נוכחות נמק ( נקרוסיס necrosis ) של תאי הגידול. המושג קומדוקרצינומה comedocarcinoma) ) מתאר DCIS עם נמק . לובולר קרצינומה אין סיטו ( lobular carcinoma in situ - LCIS ) למרות שזה בעצם איננו מצב סרטני הוא מסווג לעתים כסוג של סרטן שד בלתי פולשני, ונקרא גם lobular neoplasia . תחילתו בבלוטות החלב אך הוא אינו חודר מעבר לצנורות. רוב הרופאים מאמינים ש LCIS לעצמו אינו הופך להיות סרטן פולשני. נשים שיש להם LCIS נמצאות בסיכון גבוה יותר לפתח סרטן פולשני באחד משני השדיים. משום כך חשוב שנשים שאובחנו יקפידו על מעקב רפואי שוטף - בדיקה רפואית פעמיים או שלוש בשנה וממוגרפיה אחת לשנה. סוגים מוכרים של סרטן שד פולשני הם : אינפילטרייטינג אינבייסיב דוקטל קרצינומה (Infiltrating-Invasive-Ductal Carcinoma IDC) סרטן זה , שתחילתו באחד ממעברי החלב בשד, פרץ וחדר לרקמות השומניות בשד. בשלב זה יש לו הפוטנציאל ליצור גרורות ( מטסטזות ) גם במקומות אחרים בגוף. כ- % 80 ממקרי סרטן השד הפולשני שייכים לקטגוריה זו . אינפילטרייטינג אינבייסיב לובולר קרצינומה (Infiltrating-Invasive-Lobular Carcinoma- ILC ) סרטן זה תחילתו בבלוטות החלב, ובדומה ל- IDC יש לו הפוטנציאל לפתח גרורות בחלקי גוף אחרים. קשה גם לגלותו בעזרת ממוגרפיה . כ- % 15 - 10 ממקרי סרטן השד הפולשני שייכים לקטגוריה זו. אינפלמטורי ברסט קנסר ( Inflammatory Breast Cancer ) זהו סוג נדיר של סרטן שד פולשני ( כ - % 1 ). עור השד הופך אדום וחם, כמו בדלקת, הוא גס בתחושה ומלא בגבשושיות כמו קליפת תפוז. התופעות נגרמות על ידי תאי סרטן החוסמים את צנורות הלימפה בעור המכסה את השד . הרופאים יודעים היום שהתופעות אינן נגרמות על ידי דלקת או נפיחות אך השם שניתן לסוג זה של סרטן שד בעבר עדיין נשמר. מדולרי קרצינומה ( ( Medullary Carcinoma בסוג מיוחד זה של סרטן שד פולשני קיים גבול ברור למדי בין רקמת הגידול לבין הרקמות הבריאות. סוג זה מאופיין גם בתאי סרטן גדולים ובהימצאותם של תאי המערכת החיסונית בשולי הגידול. כ- % 5 ממקרי סרטן השד הפולשני שייכים לקטגוריה זו, וסיכויי ההחלמה גבוהים יחסית לסוגי סרטן שד פולשני אחרים. מוקינוס קרצינומה ( Mucinous Carcinoma ) סוג נדיר זה של סרטן שד פולשני נגרם על ידי תאי סרטן המייצרים ריר. סיכויי ההחלמה של סוג זה טובים יותר מאלו של סוגי סרטן השד הפולשני האחרים. סוג זה נקרא גם קולואיד קרצינומה ( colloid carcinoma ). מחלת פאג'ט של הפטמה ( Paget's Disease of the Nipple ) סוג זה של סרטן השד מתחיל במעברי החלב ומתפשט לעור הפטמה ולעטרה. מחלת פאג'ט יכולה להיות קשורה לסרטן שד לא פולשני ( in situ ) ולסרטן שד פולשני כאחד. זהו סוג נדיר למדי של סרטן שד, כ- % 1 מהמקרים. הסימפטומים הראשוניים עלולים להיות תמימים ולעתים האבחנה היא בטעות כדלקת של העור . התחושה הראשונית היא כמו של פריחה – גירוי, צריבה, אדמומיות וקילוף בעור הפטמה והעטרה ולעתים גם דימום. עקב האבחון המוטעה עלול להיגרם עיכוב בגילוי הגידול ועל כן חשוב להיות עירנים לאפשרות של קיום סרטן שד. הסימפטומים אליהם יש לשים לב הם : - אדמומיות מתמשכת, הפרשה והיווצרות קרום על גבי הפיטמה, אשר גורמים לגירוי וצריבה. - פצע על הפיטמה אשר אינו נרפא. - הסימפטומים מופיעים בדרך כלל רק על גבי פיטמה אחת. גידול פילודס ( Phyllodes Tumor ) סוג נדיר זה של גידול בשד נוצר מתוך הסטרומה (stroma ) - הרקמה החיבורית של השד - בניגוד למצבי הסרטן האחרים המתפתחים בבלוטות או בצנורות החלב. גידולי פילודס ( נקראים גם phylloides ) הם בדרך כלל שפירים אך לעתים נדירות עלולים להיות ממאירים ובעלי פוטנציאל ליצור גרורות. את הגידולים השפירים מסירים בדרך כלל בקלות, יחד עם שוליים דקים של רקמה בריאה. במקרה של גידול ממאיר יש צורך להסיר שוליים רחבים יותר של הרקמה הבריאה, או לבצע כריתה מלאה של השד (מסטקטומי ). סרטן זה אינו מגיב לטיפולים הורמונליים וגם יעילות הטיפולים הכימותרפיים או הקרינתיים לגביהם מוטלת בספק. בעבר נקראו גם גידולי הפילודס, השפירים והממאירים כאחד, בשם cystosarcoma phyllodes . טובולר קרצינומה ( tubular carcinoma ) כ- % 2 ממקרי סרטן השד שייכים לסוג מיוחד זה של סרטן שד פולשני. סיכויי ההחלמה מסרטן זה טובים יותר מאשר במקרים אחרים של סרטן שד פולשני. בברכה, צוות אחת מתשע

מנהל פורום סרטן השד