זחילה לאחור

דיון מתוך פורום  שיטת פלדנקרייז ושיטת שלהב לעבודה עם תינוקות

10/02/2009 | 17:14 | מאת: דריה

שלום. ביתי בת החצי שנה תינוקת חייכנית ושמחה רוב הזמן. השבוע התחילה לזחול לאחור. מה שמאוד משפיע על מצב רוחה. במיוחד כאשר היא נמצאת בסביבת המשחקים שלה, הזחילה לאחור גורמת לה להתרחק מאיזור המשחק. אני מבינה שזה כנראה שלב בהתפתחות,אך מכיוון שזה הופך אותה מתינוקת חייכנית לתינוקת בכיינית ומתוסכלת, אני מתעניינת אם יש משהו שניתן לעזור כדי לעזור לה להתקדם כפי שהיא רוצה (קדימה, כנראה). תודה.

שלום דריה תודה שפנית אלינו עם שאלה חשובה שכזו. אני מברכת אתכם על התחלת "התנועה לשחרור הילדה". התחלת הזחילה (אבן דרך חשובה מאוד בשלבי ההתפתחות) אצל תינוקות הוא זמן שבו מתחיל התינוק לקלוט, להעריך ולהבין את יכולתו לספק את רצונו - דבר שלא תמיד מתאפשר- יחד עם זאת זהו שלב חשוב מאוד בהתפתחות (תסכול ואיך ניתן לבוא על הסיפוק - אחד השיעורים החשובים שלנו.) תקופת התחלת הזחילה אצל הילדה הפרטית שלנו זכורה לי כתקופה בעלת מגוון קולות (שלה וגם שלי), רגשות (בעיקר שלה) וחיוכים רבים (של כולנו). לפעמים כשתינוק מתחיל לזחול - הוא מתקדם לאן שהדחיפה או המשיכה מובילים אותו ולוקח זמן עד ש"הם" מבינים ומצליחים לשלוט בכיוון (קדימה, הצידה) ובכוונה להגיע אל צעצוע או אל הורה או אל כל דבר אחר בו יחפצו. הזחילה קדימה מתאפשרת ומתקיימת כשאצבעות כפות הרגליים מסוגלות לקיים את הדחיפה באופן שיעבור דרך עמוד השדרה והשלד אל היד הנגדית. זהו תהליך מתקדם מאוד שקדמו לו כל "ההכנות" שנעשו על ידי התינוק - גלגול מצד לצד, התהפכות מבטן אל גב ולהיפך הבאת רגליים לבטן - כל רגל לכיוון היד שלה וגם באלכסון יכולת שכיבה על הבטן וזקיפה - התרוממות של הראש והחזה וכמובן גם כפיפה, הבאת ידיים אל המרכז (אל הפה למשל) וגם מעבר קו אמצע תינוק שחווה את כל היכולות שרשמתי יתחיל בשלב מסויים לזחול. לעיתים כמו הבת שלך ולעיתים - ישר קדימה. אז מה עושים עם התסכול? נמצאים איתה. "משקפים לה את המצב" ;-) אומרים לה בנחת - כן, רצית להגיע אל הרעשן והגעת את הכסא. נכון. ניתן לעיתים לחסום על ידי הנחת רגל שלך, למשל, את הדחיפה לאחור כך שהיא לא תחליק אחורה אלא קדימה. * אני ממליצה להתחיל ב"לא לעשות כלום" לתת לה למצוא את הדרך שלה לפתרון הקושי תוך כדי עידוד שלה כמובן. * אולי גם להניח מספר צעצועים לאורך שביל ה"זחילה" כך שגם אם התכוונה להגיע לצעצוע א' ותגיע לצעצוע ב' אולי לא תחוש תסכול. * בעבר היו ממליצים להניח את הצעצוע במרחק מאוד קטן מהתינוק - מרחק שכזה שבהתמתחות הוא מסוגל לגעת בו. עוד דבר שפעם היינו נותנים - צעצועים מתגלגלים באיטיות כמו כדור או חיה שמגע קטן של תינוק מעביר אותם למרחק קטן יחסית ואז בכל זאת הוא יכול להגיע אליו. נסי את הדברים שהצעתי ובמידה ויהיו עדכונים - נשמח לשמוע. שוב רק ברכות על הילדה הזריזה. אילה טייכמן

מנהל פורום שיטת פלדנקרייז ושיטת שלהב לעבודה עם תינוקות