שרירן

דיון מתוך פורום  האשה והרחם

26/12/2005 | 14:24 | מאת: נועה

שלום רב! אני בת 38+2 . מזה מספר שנים סובלת מהכתמות בין וסתיות . הוסת שלי נמשכת כשבוע וכיממה וחצי במהלכה יש לי דימום מוגבר עם קרישי דם. בדצמבר 03 נפלטה ספונטנית (לא בזמן ווסת) רקמה בגודל 4 ס"מ שנשלחה לביופסיה והתוצאה: פוליפ אנדומטריאלי נקרוטי. (NECROTIC ENDOMETRIAL POLYP בינואר 05 שוב נפלטה רקמה (1.5 ס"מ) - תוצאת ביופסיה: פוליפ אנדומטריאלי נקרוטי ביוני 05 בוצעה היסטרוסקופיה אבחנתית ונצפו בה: 1. פוליפ בדופן הקדמי 1 ס"מ *0.8 ס"מ 2. שרירן תת רירי בפונדוס מימין בולט לחלל כ- 20% (השרירן הנ"ל נצפה לראשונה בU.S שבוצע בתחילת הריון אחרון (שנת 97) ושם צויין: נצפה שרירן בפונדוס 3.6 ס"מ השרירן נצפה גם בUS מ-2004 : "שרירן אינטרמורלי 21 מ"מ) ביתר בדיקות הUS שביצעתי לאחר ההריון כולל בדיקה שביצעתי בחודש האחרון השרירן לא נצפה - כנראה שהוא סטטי בגודלו לאורך השנים האחרונות) בעקבות ההיסטרו האבחנתית מיוני הייתי אמורה לעבור ניתוח בנובמבר האחרון , אלא שבאמצע אוקטובר פלטתי רקמה (פעם שלישית) ושוב מדובר בפוליפ נקרוטי. בUS שבוצע לאחר פליטת הפוליפ (החודש) נכתב: בחלל הרחם אזור סולידי 4X7 מ"מ היכול להתאים לפוליפ. שאלותי הן: 1. האם יש צורך בביצוע הסטרוסקופיה אבחנתית שוב , לאחר הפליטה האחרונה של הפוליפ קודם שניגשים לניתוח הסרת פוליפ ? 2. לגבי השרירן נתקלתי במספר גישות באשר לעצם הצורך להסירו וגם לגבי אופן ההסרה: - לפי גישה אחת אין צורך להסיר שרירן עם נתוני גודל ומיקום כאלה (כ-2 ס"מ וכ-20% בולט לחלל) - לפי גישה שנייה - שרירן שכזה אינו אחראי לתלונות שלי ועקרונית אין לגעת בו , אבל מכיוון שכבר נכנסים לניתוח להסרת הפוליפ אפשר להסיר אולי רק את החלק הבולט לחלל - גישה שלישית מצדדת בהסרת השרירן (הוא יכול לגדול בעתיד וכד') ולפי גישה זו מסירים רק את החלק הבולט לחלל (הוסבר לי שמורידים את החלק שכבר בולט לחלל וגם חלקים נוספים מרקמת השרירן התוך דופנית ששריר הרחם מתכווץ ודוחף לתוך החלל במהלך הפעולה ) הרופא לא נכנס לפי גישה זו עם מכשיר הניתוח לתוך החלק התוך דופני. - לפי גישה זו ייתכן שהשרירן יצמח שוב כעבור זמן שהרי יש סיכוי שלא יוסר בשלמותו גישה רביעית טוענת שאפילו שהשרירן קטן עצם העובדה שהוא בולט לחלל ולו במעט , הוא זה שאחראי לדמם המוגבר והקרישי בוסת ושהפוליפ אחראי להכתמות הבינ וסתיות , ולכן אם הוא סימפטומטי הרי שיש מקום להסירו. שיטת ההסרה המומלצת לפי גישה זו היא הסרת השרירן בשלמותו - גם החלק הבולט לחלל וגם החלק התוך דופני - לפי גישה זו נכנסים לחלק התוך דופני פותחים את שריר הרחם ומוציאים את השרירן עד הסוף - מגיעים עד סוף השרירן ומוציאים את כולו ללא שארית - לפי גישה זו הסרה חלקית אינה מהווה פתרון מלא לבעיה. (הבנתי שיש המתנגדים "לחפור" בתוך שריר הרחם "ולנקות" השרירן מבפנים בהסבר שזה כרוך בסיכון לא מבוטל ליצירת חור בדופן הרחם) (באופן כללי הבנתי שניתוח שרירן כמו שלי שברובו תוך דופני מורכב יותר מניתוח של שרירן שרובו בולט לחלל) ברור לי שיש לגשת לניתוח הסרת הפוליפ בשלמותו (כולל הבסיס שנמצא עדיין ברחם ומצמיח פוליפ כל פעם מחדש) ואני רוצה לעשות זאת בהקדם, א ב ל מרוב הסברים שונים שקיבלתי אני מבולבלת אם לגעת בשרירן או לא ומה שיטת ההסרה היעילה יותר ושכרוכה בפחות סיכון - הבלבול הזה גרם לי לעכב את הניתוח ובינתיים( כמו שציינתי קודם) פלטתי פוליפ בשלישית - אולי תוכלו לעזור לי אם לגעת בשרירן או לא ואיך?. , כי אני כבר מאד רוצה לעבור את הניתוח ולפתוח דף חדש . אני מתנצלת מאד על "המגילה" תודה רבה ,חג אורים שמח!!!!! והרבה בריאות לכולם.

26/12/2005 | 23:42 | מאת: ד"ר דליה אדמון

נועה לילה טוב למרות שכינית את הודעתך "מגילה" ובחנוכה , שלא כמו פורים אין מגילה, אולם הצגת בצורה ממצה את הצדדים השונים של הנושא וברור שחקרת היטב בנסיון להבין ולהחליט. אולם מלכתחילה אומר לך שאין כאן נוסחת פלא ואין תשובה בודדת נכונה. אין ספק, כפי שציינת שעליך לעבור היסטרוסקופיה ניתוחית בהקדם לשם טיפול בפוליפ הרחמי על בסיסו. באשר לשרירן, לולא נוכחות הפוליפ, יתכן ולא היית דנה בו, אך היות ועברת את הבירור כפי שעברת, ובצדק, את כעת נדרשת להחלטה גם לגבי השרירן. כלל לא ברור באם הדימום הוסתי החזק נובע מהמיומה או מהפוליפ. בתיאוריה, תשובה אמיתית לשאלה זו תקבל רק במידה ותבחרי לטפל בפוליפ בלבד ולא "לגעת" במיומה ולהמתין לראות כיצד מתייצבים, או לא, הדימומים הוסתיים. ברור ומבון, שאינך מעוניינת בשיטה שכזו של ניסוי ותהייה. עליך להחליט ראשית, מה גרוע יותר בעיניך - לבצע פעולה שיתכן והינה מיותרת - קרי הוצאת המיומה, לפחות חלקית, בזמן ההיסטרוסקופיה להסרת הפוליפ, או לעומת זאת לא "לגעת" בשרירן, אלא רק בפוליפ, ויתכן כי תאלצי לעבור שוב היסטרוסקופיה ניתוחית לאחר מספר חודשים בשל המשך דימומים מוגברים בוסת. בהתאם לבחירה שלך, מה גרוע יותר בעינייך, עליך לשוחח עם הרופא/ה מנתח/ת שתבחרי, ולוודא כי ההעדפה שלך מובנת להם והיא זו שתנחה אותם. בהתאם לנתונים בשטח, לאחר ששמעו ממך מהן העדופותיך, יוכל הרופא/ה המבצעים את ההיסרטוסקופיה להחליט באם לטפל במיומה ואם כן, עד כמה. מקווה עזרנו לך לילה טוב דר' דליה אדמון גינקולוגית

27/12/2005 | 12:37 | מאת: נועה

ד"ר אדמון , תודה רבה על התייחסותך היסודית לבעייתי. בבקשה התייחסותך לשתי נקודות נוספות בלבד - זה יעזור לי מאד שאלתי בפנייתי הקודמת אלייך האם יש מקום לבצע היסטרוסקופיה אבחנתית אחרי וסת קרובה לפני שניגשים לניתוח. השאלה הזו חשובה מאד מפני שבד"כ בניגוד למקרה שלי פוליפים לא נפלטים ספונטנית ובכל המקרים "הנורמליים" כשמנתח נכנס לרחם בניתוח הסרת פוליפ קל לו לאתר גם את הבסיס כי הפוליפ הבולט לחלל מהווה את הסמן שלו (הבסיס יותר שטוח מהפוליפ). לא בטוח שאצלי הפוליפ הצליח לגדול מספיק תוך חודשיים כדי שיבחינו בו , ואז יכול להווצר מצב שהמנתח יתקשה לאתר את בסיס הפוליפ ויפספס אותו , וברור לי שכדי שאני אפטר מבעית הפוליפ החוזר אחת ולתמיד שהכי חשוב לכרות את בסיס הפוליפ ובשלמותו - לכן אני שואלת שוב אם לא כדאי לוודא גדילה מחודשת מספקת של רקמת פוליפ לפני שניגשים לניתוח .- בקשר לשרירן, במידה ואני אחליט כן "לגעת" בו ביחד עם הפוליפ - בבקשה תנחי אותי מהי גישתך לגבי שיטת ההסרה , האם באמת יש סיכון לא מבוטל לניקוב דופן הרחם לפי הגישה שמצדדת בהסרה מלאה של השרירן - שכרוכה בכניסה לתוך שריר הרחם - אם זה לא מסוכן - אני מעדיפה שזה יבוצע כך כי רק בדרך זו מובטח שהשרירן לא יצמח שוב בניגוד להסרה חלקית, שהרופא שמצדד בה ציין בפרוש שהשרירן עלול לצמוח מחדש כעבור זמן. תודה רבה לך על התייחסותך המפורטת ועל גישתך האנושית. והמון בהצלחה בפורום החדש

מנהלי פורום האשה והרחם