שאלה על לסביות

דיון מתוך פורום  שרינק פרנדלי - ייעוץ פסיכולוגי לגברים הומואים, ביסקסואלים וא-מיניים

22/03/2011 | 13:29 | מאת: נירית

הי- האם תוכל להסביר כיצד מתפתחת זהות לסבית ובעקבות מה? האם אלו אירועים שקשורים לילדות? מבנה כימי?

27/03/2011 | 22:57 | מאת: ד"ר דליה גלבוע

שלום רב נירית, שאלתך היא שאלה מאד חשובה והתשובה לה יכולה להיות מאד ארוכה. אענה לך בצורה תמציתית ככל שניתן. הדעה המקצועית כיום בנושא היא, שהזהות המינית נקבעת בתקופת ההתפתחות המוקדמת של האדם. הנטייה המינית אף היא מתפתחת בשלבי החיים הצעירים. כאשר מדובר בלסביות, הרי שהחוויות במסגרת המשפחה בשנות ההתפתחות, כלומר בילדות המוקדמת ובשנות הילדות היותר מאוחרת, כולל בתקופת ההתבגרות, משפיעות על הנטייה המינית. בשלבים אחרונים אלה מתבצע כנראה גיבוש הזהות והנטייה המינית, שאליה אנו מתייחסים עתה. טרם נמצא מרכיב ביולוגי או פיזיולוגי כלשהו, שאחראי לכל מה שאנו מגדירים כלסביות. יתכן, שבעתיד יגלו דברים אחרים, אך כיום מבינים את הנטייה הנדונה, במונחים הקשורים להשפעת הסביבה. יש לומר שמדובר גם בהשפעת הסביבה ההורית המיידית בשלבי החיים המוקדמים וגם בהשפעה סביבתית חברתית במובנה הקרוב וגם הרחב יותר. לדוגמא, מאז עלית הפמיניזם התופעה הרבה יותר נפוצה ומקובלת ואף לבשה פנים נוספות. כלומר, כיום כשמדובר בלסביות, אין מדובר רק במשיכה מינית ורגשית בין נשים אלא גם בקשרים תרבותיים, חברתיים ונפשיים אינטנסיבים. יש לזכור, כי כל נושא הזהות והנטייה המינית הוא מנעד (זו המילה העברית כיום לספקטרום או קו רצף) מאד ארוך, החל בזהות ונטייה מינית התואמות את מינו הביולוגי של האדם בקצה האחד ועד לחוסר התאמה מוחלט בקצה השני. על גבי המנעד יש הרבה מאד אפשרויות וגוונים. ואולם, בעקבות שאלתך נתרכז עתה באותן נשים, שאין להם ספק כי הינן בנות חווה, אך אין הן מרגישות מחויבות לסטריאוטיפים הנשיים בתחומי החיים השונים. הן מוצאות עניין בנשים אחרות, מעדיפות את חברתן וחשות משיכה רגשית ומינית אליהן. דבר זה יכול להיווצר ממגוון של אפשרויות: למשל, מהזדהות מורכבת שאינה חד משמעית עם האם, שהרי מצד אחד היא בת/אישה כאימה, אך מצד שני היא חשה בתוכה גם בגבריות הקיימת בה, בצורה יותר אינטנסיבית ואינה מפנימה עד הסוף את המשיכה לגברים, שאופיינית לאישה כמקובל ושכיח. לא פעם יש קשר חזק מאד לאב ורצון להתרחק מן האם, אך קורה גם ההיפך. בהרבה מאד מקרים הדברים מתרחשים במהלך שנות הילדות, בעקבות ניסיון קשה, משפיל או אף אלים (באופן מילולית או פיסי) עם דמות האב או גברים נוספים. אזי, במקרים כאלה, נוצרת רתיעה מגברים ומתפתח דפוס של חיפוש קשר רגשי לנשים אחרות: קשר, שיש בו הבנה וקבלה באופן מרגיע, נעים ורצוי ובכלל זה גם קשר מיני לנשים. לסיכום ניתן לומר, כי מדובר במספר רב של אפשרויות להתפתחות הלסביות, בעקבות חוויות בגיל המוקדם ובילדות היותר מאוחרת, בעקבות המגע עם הסביבה הקרובה. התנועה הפמיניסטית נתנה, כאמור, לגיטימציה לדבר ואפשרה הרבה פתיחות וקבלה לנשים הלסביות. כיום, בחברה המערבית, מקבלים זאת בהרבה טבעיות ומאפשרים לקיים זוגות ומשפחות של נשים לסביות גם במסגרת החוק בלא מעט ארצות. בברכה, ד"ר דליה גלבוע

מנהל פורום שרינק פרנדלי - ייעוץ פסיכולוגי לגברים הומואים, ביסקסואלים וא-מיניים