הזדהות

דיון מתוך פורום  שרינק פרנדלי - ייעוץ פסיכולוגי לגברים הומואים, ביסקסואלים וא-מיניים

29/06/2010 | 22:03 | מאת: גילי

שלום ד"ר גידי, רציתי לשאול אותך, נניח שיש ילד שאבא שלו לא הזדהה עם דמות גברית בילדותו אלא עם דמות נשית - ואז הוא לא לימד את הבן שלו להתגלח, לא יצר איתו אינטימיות של התנהגויות גבריות, לא היה מודל לחיקוי עבור הילד. ולילד הייתה ציפייה כי היה לו חיבור טוב לאבא, הייתה לו ציפייה להזדהות - אבל האבא לא היה שם בשבילו להזדהות עמו - ללמוד כיצד להתנהג - ומה מקומו בעולם. אז הילד נאלץ לפנות לאמא שלא הייתה חמה, אבל לפחות היא לא עזבה אותו, וניסתה לעזור לו, אבל היא לא יכולה להוות מודל גברי לחיקוי כי היא אשה... אשמח לקרוא על הנושא של הזדהות של ילדים דווקא עם המין הנגדי - ומשיכה למין הזהה. האם יש חומרי קריאה על תסביך אדיפוס הפוך ומעוות מסוג כזה?

30/06/2010 | 09:36 | מאת: ד"ר גידי רובינשטיין

שלום גילי, תודה על השאלה המעניינת והמאתגרת. הדוגמא של הגילוח היא דוגמא מצוינת למודל הזדהות תקין, אך יש לה רק מגבלה אחת והיא שהנטייה המינית נקבעת הרבה לפני גיל ההתבגרות שבו מתחילים להתגלח, לפחות לפי התיאוריה הפסיכואנאליטית. אפשר להביא דוגמאות אחרות מגילים צעירים יותר. המונח הפסיכואנליטי המקצועי לתסביך אדיפוס כזה הוא "תסביך אדיפוס שלילי" ונכתב על כך חומר רב מאוד הן ע"י פרויד והן ע"י חוקרים שונים העוסקים בגבריות ובנשיות גם ללא קשר לנטייה מינית. אחד הספרים המומלצים הוא ספרה שערכה דנה גרין (באנגלית, כמובן): The Gender conundrum: contemporary psychoanalytic perspectives on femininity and masculinity - פרק 3 בו עוסק בדיוק בשאלה שאת שואלת והוא נקרא: The missing link: parental sexuality in the Oedipus complex: http://www.google.com/books?hl=en&lr=&id=MgUOAAAAQAAJ&oi=fnd&pg=PA82&dq=negative+oedipus+complex&ots=k23HsO3qit&sig=5eHwo9n8E2sMf52MYwnUXdRZMwM#v=onepage&q=negative%20oedipus%20complex&f=false אני מקווה שהקישור המכוער הזה יעבור. פניתי לשווא לעורך האתר כדי לדאוג לכך שלפחות הקלקה על הקישורים תוביל לאתרים המומלצים. את אמורה להעתיק ולהדביק את הקישור לתוך שורת הכתיבה בדפדפן ולקוות לטוב. בהצלחה, ד"ר גידי רובינשטיין http://www.shrink-friendly.co.il

מנהל פורום שרינק פרנדלי - ייעוץ פסיכולוגי לגברים הומואים, ביסקסואלים וא-מיניים