מנגנון הרעב והשובע

דיון מתוך פורום  הרזיה ללא דיאטה

11/11/2006 | 10:43 | מאת: maya

שלום ללאה ולבלה ולמשתתפי הפורום, ציינתן לא פעם את חשיבות המנגנון הזה ולמעשה להבנתי שיבוש במנגנון זה הוא הגורם להשמנה, האים השיבוש במנגנון יכול להגרם כתוצאה מדברים שאינם קשורים לתזונה? כמו למשל סטרס נפשי? האים זהו מנגנון פיזי או יותר סוג של קול פנימי שאנו צריכים להישמע לו? אני לא בדיאטה אך שמתי לב שכשאני בתקופות מתוחות אין לי תאבון למרות שבאופן ביולוגי הגוף אמור לדרוש יותר במצבים כאילו, ? אשמח לכול מידע בנושא ואולי תפנו אותי לספרים או חומר עזר בנושא זה, בתודה ובציפייה לתשובתכן, מיא

11/11/2006 | 20:08 | מאת: לאה פינטו

שלום מיא. מנגנון רעב-שובע הוא מנגנון ביולוגי חשוב. הוא נועד לווסת את צריכת האנרגיה והצריכה התזונתית של הגוף ומכאן שהוא בעל חשיבות עליונה להשרדות ולרווחתו הבריאותית של הגוף. מרכזי הרעב והשובע ממוקמים אצלנו במוח ולכן מוגנים בהחלט מפני שיבוש כלשהו. מקרים בהם קיימת הפרעה במנגנון זה יכולים להיות עם הפרעות נוירולוגיות או פגיעה מוחית. כיוון שתודה לאל זה לא המקרה, את יכולה להיות בטוחה שמנגנון הרעב-שובע שלך עובד. מה שמשתבש הוא ההקשבה שלנו למנגנון הזה. תשומת הלב והמיקוד בסיגנלים הפיזיים. אין מדובר בקולות פנימיים, אלה תחושות. בדיוק כמו שאת מרגישה ת איתות גופך למתן שתן. זה לא קול פנימי זו תחושה של ממש. את מניחה שבתקופה קשה הגוף זקוק ליותר אנרגיה וזה לא בהכרח נכון. ראי למשל מצב של חולי שהיא ללא ספק תקופה קשה עבור הגוף, בהרבה מקרים נחוש שהתאבון שלנו מדוכא (רואים את זה יופי על ילדים ובוגרים רזים). יש לזה סיבה מצוינת. הגוף שלנו מאוד יעיל בפיזור האנרגיה שברשותו - כשמערכת החיסון עושה שעות נוספות (בשל מחלה), היא זקוקה ליותר אנרגיה. זה מצב בו הגוף מפנה אליה משאבים על חשבון מערכות אחרות כמו מערכת העיכול. מערכת העיכול היא אחת המערכות התובעניות ביותר מבחינה אנרגטית. עבודה קשה היא לעכל מזון, הרבה מאוד מרכיבים לוקחים בה חלק וסה"כ ההוצאה האנרגטית על עבודת העיכול רבה (ניתן לחוש זאת באמצעות חום הגוף שעולה לאחר ארוחה). זו הסיבה שהמוח חוסם את מרכז הרעב - כדי לנתב את מרבית האנרגיה למערכת החיסון. לגוף יש תמיד סיבה טובה למה הוא רוצה ולמה הוא לא רוצה. זה שאנו לא תמיד מבינים אותו ואיננו מודעים למה מתרחש עמוק פנימה אינו מעיד על תוקף תביעותיו אלא אך ורק על מידת הבנתנו. על מנגנון הרעב-שובע את יכולה לקרוא כמעט בכל ספר שעוסק בביולוגיה ובתזונה. מקווה שנענית באופן משביע רצון ועתה ברור יותר שלך לאה

מנהל פורום הרזיה ללא דיאטה