עסקאות טלפון מפוקפקות

דיון מתוך פורום  תמיכה ויעוץ לגיל הזהב

13/01/2008 | 12:27 | מאת: נכדה

שלום רב, אני כותבת מתוך תחושת חוסר אונים וכעס, כאשר סבי היקר בן התשעים, שהינו אדם מקסים וצלול בדעתו, מנוצל דרך קבע ע"י חברות שמבצעות עסקאות רכישה דרך הטלפון, דוגמת "עסקה טובה" ו- "בסט דיל". הנ"ל מתקשרים תכופות לביתו ושולחים לו מכתבים, בהם מציעים לו לקנות מוצרים שונים, בעיקר מוצרי אלקטרוניקה וחשמל. סבי, שאינו מבין במפרט המוצר, מתפתה לקנות את המוצר, לאחר שמובטח לו שמדובר במוצר איכותי ובמחיר מציאה. לרוב מתברר שרכש מוצר לא עדכני באיכות ירודה ובמחיר כפול ומשולש מהמוצע בשוק החופשי.למרות הסברינו לסבי והבטחותינו ליעץ לו ברכישות ככל שיזדקק, עדיין סבי מתפתה להאמין להבטחותיה של הטלפנית החביבה בכל פעם מחדש. רק לסבר את האוזן, סבי רכש לאחרונה מצלמה דיגיטלית של חברה סינית עם 3 מגה פיקסל ב- 1450 ש"ח!!! האם יש דרך להתמודד עם העוולה הזו, כולל דרך משפטית? אני משוכנעת שהחברות הללו מנצלות בעיקר את האוכלוסיות החלשות.

23/01/2008 | 23:40 | מאת:

יש כאן בעיה אתית ויש שאלה כמה מותר לך להתערב. אם סבך צלול ובעל תפיסת מציאות תקינה הרי הוא רשאי לבזבז את כספו כרצונו. והוא א מוגדר כ"אוכלוסיה חלשה". במידה והוא סובל מפגיעה בשיפוט מסיבות שונות אזי יש כאן בעיה.במקרה זה כדאי שמישהו יבקר את ההוצאות וישגיח כדי שסבא לא ישים את כסו על קרן הצבי. במידה והוא משתמש בקניות כדרך למפלט מהבדידות וכצינור לקשר עם העולם אזי כדאי לחשוב על דרכים אחרות שימלאו עבורו את הפונקציה הזו. למשל מועדון חברתי, התנדבות, מפגשים קבועים עם הנכדים , טיולים במידת האפשר וכו'. לא ברור האם הקניות המופרזות תמיד אפיינו אותו או שזה משהו חדש. לעתים שינויי הרגלים יכולים לשמש כאיתות אזהרה וכדאי לבדוק את הזכרון והשיפוט כדי לראות שאין ירידה קוגנטיבית .לשים לב שינויים בהתנהגות ולהתיעץ עם רופא משפחה. הרבה בריאות לסבא נעה

25/01/2008 | 13:54 | מאת: נכדה

בהחלט יש כאן שילוב של מספר בעיות. אתיות, רפואיות ופסיכולוגיות. סבא צלול עפ"י ההגדרות המקובלות (אני רופאה במקצועי), אך לוקה בשינויים קוגניטיבים קלים "המותרים" לפי גילו. סבא מעולם לא "בזבז" כספים. ניתן אולי לציין שהשינוי ההתנהגותי הזה החל לאחר מותה של סבתי לפני מספר שנים, אך החריף ביתר שאת לאחרונה. אנו המשפחה מקפידים על ביקורים סדירים ולסבא מסגרות חברתיות בבית הכנסת ובחוגים שהוא משתתף קבע. ז"א אין משהו מסוים שניתן "לתלות" בו ממש את האשם. התערבות מצידנו היא גם כן בעיתית מאחר ומצד אחד סבא לא מודע לבעיתו ומצד שני אנו לא רוצים לפגוע באוטונומיה ובתחושת הכבוד שלו ואולי באמת גם לא זכאים לעשות כן. אך כעובדה, הוא ממשיך להיות מנוצל כלכלית. האם יש משהו בכל זאת שניתן לעשות? או לקבל את הדין... תודה מראש על ההקשבה והעצה הטובה