FLORIDE במים?

דיון מתוך פורום  רפואת שיניים

25/04/2000 | 16:47 | מאת: אלי

א.שמעתי שיש ויכוח לגבי התועלת שבפלואוריד (כמו סיכון גבוהה יותר לסרטן השד אצל נשים)+אין מספיק מידע על התוצאות לטווח ארוך;האם יש ממש בשמועה זו? ב. האים בירושלים מוסיפים למים פלואוריד?

25/04/2000 | 19:23 | מאת: ד"ר גרינבאום

אלי היקר . לא ידוע לי (ואני אמור לעקוב אחר הספרות ) על קשר בין הפלרה לסרטן השד או כל סרטן אחר . הרעיון להפליר מי שתיה עלה עוד לפני עשרות שנים כאשר נתגלה שבישובים בהם יש ריכוזי פלואורידים (מלחי פלואור ) במי השתיה היתה תחלואה נמוכה באופן משמעותי של מחלת העששת (רקבון השיניים) . מצאו שהאופטימום של ריכוז הפלואורידים הוא חלק אחד למליון לפי ישובים שכבר היה בם ריכוז כזה שהתחלואה בם הייתה הנמוכה ביותר יחסית לישובים שמי השתיה שלהם או יותר מופלרים או פחות מופלרים ומכאן הומלץ על הפלרה (התאמת ריכוז פלואורידים באופן מלאכותי) בערכים דומים בישובים שאין בם ריכוז מספיק של פלואורידים במי השתיה . התוצאה הייתה מרשימה :ירידת תחלואת עששת בשיעורים של עשרות אחוזים . הWHO (ארגון הבריאות העולמי ) מונה את ההפלרה ותוצאתה ירידה בתחלואה של העששת כאחד מעשר ההישגים הגדולים של הרפואה המונעת במאה העשרים . ארצות אחדות בעולם החליטו להוסיף את הפלואורידים במקום למי השתיה למלח הבישול (שוויץ) או לחלב (בולגריה ) או להוסיפם בצורת טבליות או טיפות בדיאטה של ילדים בגילאי 0-14 בהתאם למינון הדרוש להשלמת הריכוז האופטימלי במי השתיה . אין שום ויכוח לגבי יעילותו של אמצעי זה במניעת תחלואת עששת ! זה גם הטיפול המונע עם היחס עלות/יעילות מהגבוהים ביותר . הויכוח המתפתח לאחרונה הוא רק לגבי מינוני יתר של מלחי פלואור כתוצאה מריבוי מוצרים מופלרים כגון:מסטיקים ,סוכריות ,משחות שינים ומזונות שונים שמיוצרים באיזורי תעשיה וחקלאות עשירים בפלואורידים ומשווקים באיזורים אחרים ובכך יוצרים "אפקט הילה ". נוסיף לכך את יכולתם המוגבלת של ילדים קטנים לשטוף הייטב את פיהם משיירי משחות השיניים (שרובן מכילות 500 חלקים למליון ויותר פלואורידים )ומסתבר שנוצרים איים של קליטת עודף מלחי פלואור אשר לגביהם מוצע פרוטוקול מקל יותר של הפלרת מי שתיה / או תוספים מלאכותיים של פלואורידים . מומלץ להשתמש במשחות שיניים עם ריכוז נמוך יותר של פלואורידים אצל ילדים עד גיל 6 (רצוי שיהיה מצויין עליהם שהן מותאמות לילדים ) להשתמש תמיד בכמות משחה בגודל אפון על המברשת ולא יותר . יש להוועץ ברופא השיניים שלכם ו/או באחיות בריאות הציבור בתחנות אם וילד ובמוסדות החינוך באשר למינון הדרוש של תוספת פלואורידים (אם בכלל). מכוני הפלרה מותקנים ברוב אזורי הארץ כולל בירושלים ע"מ לנטר את ריכוזי הפלואורידים באיזור עליו הם מופקדים . לאחרונה, עקב היובש הרב באגן הכינרת נעשה ברוב האזורים בארץ שימוש במי תהום אשר עשירים בפלואורידים במקום במי המוביל הארצי (דלי פלואורידים ) ולכן ההמלצה הכללית לא להוסיף בטבליות ו/או בטיפות פלואורידים לדיאטת ילדיכם אלא במספר מצומצם של ישובים בארץ שמקבלים מיים מותפלים או מי מקור מים אחד דל פלואורידים (הצוות הרפואי בישובים אלו מעודכן). המגמה היא לוסת מרכזית את ריכוז הפלואורידים במי המוביל ובכך לפתור את הצורך במתקן הפלרה במכון המים של כל ישוב. כל האמור לעיל נכון גם לגבי ירושלים . במידה וישנן שאלות לגבי הריכוז של הפלואורידים במי השתיה הכתובת לבירור : לשכת הבריאות המחוזית באזור מגוריכם . אחיות תחנות אם וילד במקום מגוריכם . רופאי השיניים שלכם . והאגף לבריאות השן במשרד הבריאות רח' רבקה 29 ירושלים טל:02-5681269.

26/04/2000 | 10:30 | מאת: אלי

דר' משה ג. א. רב תודות לתשובתך המהירה והמקיפה ב. בהמשך לשאלתי ,אם מותר להיות יותר ספציפי בפורום בתי בת 10 חודשים הצמיחה כבר 3 שיניים,מקבלת מזון רגיל(של "גדולים")+מאז לידתה כל הנוזלים שקבלה הם ממתקן של מים מנרלים(מי עדן אם יש לכך חשיבות!) בתשובתך כתבת כי יש לתת תוסף לדיאטה( אצל ילדים באזורים שונים) מגיל 0 על פי הנתונים( הלא רבים האלו) האם תוכל להמליץ לנו האם לתת תוסף פלואוריד בטיפות או בכל צורה אחרת? תודה מראש אלי!

מנהל פורום רפואת שיניים