שחזורים אסתטיים לשיניים אחוריות

דיון מתוך פורום  רפואת שיניים

06/11/2001 | 18:18 | מאת: דר נחום סאמט, מומחה לשיקום הפה

שחזורים בצבע השן לשיניים אחוריות: בהמשך לכתבתו של ד"ר משה גרינבאום בנושא זה - אינני מסכים אם הדברים! אבקש להסב את תשומת ליבו למאמר שכתבתי בנושא זה ב"רפואת השיניים" האחרון. המאמר מקיף את המקרים בהם ניתן ואף רצוי לבצע שחזורים בצבע השן, ולא רק מסיבות אסתטיות, ומרכז סדרת מאמרים לפיהם אורך החיים של שחזורים מסוג זה אינו נופל משמעותית משחזורי האמלגם (ה"כסף") הוותיקים, ובתנאי שבוצעו לאחר בחירה קפדנית של השן ותוך שמירה על עקרונות ההכנה הנדרשים. ולכן, אם קיים רצון לשחזורים אסתטיים אחוריים כדאי לפנות לרופאים מהימנים ואחראיים, אשר יחליטו יחד עם המתרפא האם זהו הפתרון הנכון עבורו, ואם כן, יספקו טיפול נכון ותקין, אשר ישרת לאורך זמן רב מאד.

06/11/2001 | 19:21 | מאת: אורי וגשל

ד"ר סאמט, האם ידוע לך אם יש הבדל מבחינת יעילות הדבקה, או כושר הדבקה, כאשר מדביקים בקומפוזיט צמנט או דומיו, בין שיחזורים העשויים חרסינה, לבין שיחזורים העשויים פוליסרם (גרדיה, טרגיס וכו'). אשמח אם תוכל להפנות אותי למחקר או מאמר הדן בזאת.

06/11/2001 | 23:30 | מאת: דר נחום סאמט

בתשובה לשאלתו של אורי וגשל - קימים כיום חומרי קישור שונים ורבים, לפחות מ-2-3 דורות שונים של חומרי קישור. יעילות הקישור של שחזורי חרסינה או של פוליסרם תלויה באופי טיפול פני השטח שחומר השחזור עבר (צריבה, SAND BLASTING וכו'), אופי הטיפול הכימי בו טופלו פני השטח, שיטת הטיפול בפני השטח של השן (צריבה, PRIMING, טיפול ב- PRIMIER ללא צריבה וכו'), חומר הקישור וחומר הצמנטציה. המערכת נראית מורכבת, אך למעשה כל חברה רצינית (כמו KERR, 3M, ESPE, KURARY, BISCO ואחרות) מציגות מערך שלם של חומרים לצורך צמנטציה של שחזורי חרסינה, ושימוש במערך מסודר מסוג זה סביר שיביא לתוצאות קליניות טובות. לגבי מחקרים ספציפיים - השאלה שלך כללית מדי, אולם תוכל לחפשם תוך שימוש בכתובת: http://www4.ncbi.nlm.nih.gov/PubMed/ - שהיא כתובת ה- PUBMED הידועה. תודה על התייחסותך לדברי - נחום סאמט

06/11/2001 | 21:13 | מאת: ד"ר גרינבאום

דר' סאמט שלום .לכבוד הוא לי לדעת שהינך מעיין במאמרים העממיים שאני משתדל להביא לידיעת הציבור .המאמר שלי נכתב טרם פרסום המאמרבעיתון רפואת השיניים . הדגש במאמר שציטטת הוא על "בחירת המקרים הנכונים לכל סוג שחזור" ואכן אם הבחירה נעשית על ידי "מומחים מיומנים", אורך חיי שחזורים אלו משתווה לאורך חיי שחזורי אמלגם . בכל מקרה אני ממליץ לפנות לרופאים מיומנים כדי שהחלטותיהם יהיו מהימנות .השיקולים כוללים פקטורים רבים כגון :ממדי החלל ,כוחות הסגר ,המשטחים הנגועים ,וכיוב'. אני מתקשה להצביע על אותם רופאים מיומנים ברשימת רופאי השיניים הארצית בשל היכרות שטחית שלי עם רובם . חלקם עתירי ניסיון וחסרים מעט עדכון וחלקם חסרי נסיון ובעלי ידע עדכני ורובם נמצאים באמצע , מבלי שההדיוטות (אלה שאינם מבינים ברפואת שיניים ) יוכלו להבחין בין אלו לאלה .כך שאני אינני יכול להצביע על מומלצים רבים שאני יודע עליהם שהם משתייכים לקבוצת האיכות שמנה דר סאמט שהיה לי הכבוד להדריכו בצעדיו הראשונים במקצוע ,.אולי דר' סאמט יוכל להצביע על אותם רופאים מתוך כ-11000 בעלי רשיון לעסוק ברפואת שיניים .

06/11/2001 | 23:37 | מאת: דר נחום סאמט

ד"ר גרינבאום הנכבד, שמחתי לראות שזכרת אותי כסטודנט שלך בעבר. לעניין עצמו - אינני יכול או מוסמך לתת המלצות לגבי מי מתוך 11000 בעלי הרשיונות שציינת, להוציא קבוצה גדולה של חברים המבצעים רפואת שיניים באיכות המקבילה ולעיתים אף עולה על הרמה העולמית הטובה ביותר. כוונתי היתה להצביע על כך שבניגוד לדעה ששחזורים אסתטים אחוריים אינם טובים עוד, כיום הגישה העולמית השתנתה כתוצאה מפיתוחם של חומרים טובים יותר, ובעיקר שיטות עבודה ואבחון טובות יותר. לשמחתי עובדים בארץ עשרות ואולי מאות רופאי שיניים מצפוניים, כשרוניים ומעולים, הנותנים שירות מצויין ואיכותי לאוכלוסיה גדולה. לגבי הרופאים האחרים עליהם רמזת - האם היית סומך עליהם בביצוע טיפולים אחדים?

מנהל פורום רפואת שיניים