חוזק השן
דיון מתוך פורום רפואת שיניים
שלום רב,שן 37 בינה אחרונה מימין למטה היתה עם סתימה עמוקה. בעת אכילת קרקר חיטה מלאה נמע קול פיצוח וכאב חד... קיר פנימי של השן נשבר לעומק. ירקתי את העיסה ותפסתי את הפה בגלל הכאב הנוראי. לא הצליחו להציל את השן השבר היה עמוק והשן נעקרה ממקומה. שאלתי היא מה הקשיות של שן כזו בריאה ושן עם סתימה בק"ג? מה דרגת הקשיות המותרת למזון כגון קשיו או סוכריות או קרקר בק"ג? האם מישהו קבע תקן לזה? בארץ או בעולם? אכילת קרקר קטנטן בשיפוע אלכסוני מקשה על הלעיסה ועלולה לשבור שן... תודה
השיניים עשויות מחומר קשה במיוחד האנמל שיכול לעמוד בכוחות חזקים ביותר הכוחות הם בסדר גודל של 60 PSI אולם כאשר יש בשן עששת או סתימה הן מחלישות אותה לשיעור 20 PSI ומטה והאנמל יכול להישבר לא רק הלחץ קובע אלא גם BRINEL HARDNESS וSHEAR RESISTENS .כנל אם נוצרים סדקים באנמל של השיניים כתוצאה מטראומה (נפילה תאונה או מכה חדה הגורמת לדפיקת השיניים בין הלסת העליונה לנגדית בתחתונה .אתה אף פעם לא יכול להיות בטוח שאין לך סדקים כאלה או אם עברת סתימות שאין איזו תלולית שהוחלשה ע"י הקידוח המכין את השן לקלוט את חומרי המצע והמילוי .לכן זה היה הקרקר בבחינת הקש ששבר את גב הגמל.אין תקן לחוזק של שן והקדוש ברוךISO 9000 או הטבע (למי מאיתנו שאינו מאמין) הוא אינו נזקק לתקן ISO כדי לייצר את השיניים בפינו .לדרויניסטים שבינינו קל להסביר ששרדו רק הפרטים ששיניהם עמדו בדרישות "תקן ההישרדות"ועששת זו רעה חולה שקיבלה ממדים רקק במאה ה18 עת סוכר הקנה הובא מהקולוניות באפריקה ובדרום אמריקה .עד אז לא היו מזונות מעובדים וממותקים וממדי תחלואת העששת היו זניחים אם כי כבר הפרעונים נמצאו עם סתימות מחומר קשה בסקירת נמומיות שנתגלו מתקופה קדומה .
תודה לך על התשובה. השאלה לגבי הקשיות מכוונת לגבי מוצרי המזון שאנו אוכלי. האם יש התאמה בין היצרנים לבין חוזק השיניים המשתנה...שלנו? אני צולל מעת לעת (עם מיכלים) לכן ההקפדה לאטימה מושלמת היא חובה כידוע לך. השאלה לגבי תקן הקשיות במזון מסקרנת ולא מצאתי תשובה במכון התקנים או בשירות המזון. תודה