מבנים -זה הכרחי?

דיון מתוך פורום  רפואת שיניים

08/03/2000 | 20:50 | מאת: ג'ימי

הייתי אצל רופא שיניים בבדיקה והוא אמר לי שיש לי שתי שיניים לאחר טיפול שורש שזקוקות למבנים וכתרים . רופא אחר אמר לי שדי בשני כתרים ואין שום צורך במבנים -אני לא יודע למי להאמין האם הכרחי לעשות מבנה על כל שן לפני שמכתירים אותה ?

09/03/2000 | 10:07 | מאת: ד"ר גרינבאום

ג'ימי היקר ! ההבדלים בין דיעות הרופאים נובעים כנראה מהבדלי גישות רפואיות או אסכולות ביחס לצורך במבנים לפני הכנת כתרים על שיניים . לא ראיתי את השיניים המיועדות להכתרה ולכן אתייחס כללית לנושא . השימוש במבנים בא להשלים את כותרת השן המיועדת להשחזה לכתר באשר היא הרוסה וכאשר תורד ממנה שכבה של 1.5 מ"מ עד 2 מ"מ עלול להשאר ממנה קליפה דקה של שארית הכותרת אשר צפוי שלא יהיה ניתן לעגן אליה כתר חרסינה . לא כל שן לכתר חייבת לקבל מבנה תחילה גם אם עברה טיפול שורש והשיקול נתון להחלטתו של הרופא על פי הידע שלו ונסיונו הקליני (כאן לצערי הפטרנליזם חוגג ורק הרופא יודע מה טוב לשן הספציפית ואין למתרפא שיקול דעת כלל).המבנה לא מחזק את השן אלא אפילו מחליש אותה ומסכן אותה בפיצוח בגלל פעולת התריז שהוא יוצר כך שמוטב לבצע מבנה רק כאשר הוא הכרחי . מבנים מתחלקים ל: 1) מבנים טרומיים שהם לרוב שחזור מחומר מרוכב או אמלגם הנתמך בבורג המודבק לתוך חלל מיוחד שמכין הרופא בשורש השן . 2) מבנים יצוקים ממתכת כלשהי אשר הרופא מכין את השן לקבלתם נוטל מטבע והטכנאי מכין על פיו את היציקה המדוייקת שאותה במפגש הבא מדביק הרופא בשן שהוכנה לכך . בשני המקרים משחיז הרופא את השן עם המבנה ומכין אותה לכתר . אני ממליץ לך לקבל את עצתו של הרופא שעליו אתה סומך יותר או לחילופין לפנות למומחה לשיקום הפה להתיעצות וקבלת חוות דעת נוספת .

מנהל פורום רפואת שיניים