נסיגת חניכיים
דיון מתוך פורום רפואת שיניים
שלום, אני בת 27 ואובחנה אצלי לפני שנתיים נסיגת חניכיים קלה, כיום התחלתי לחוש בתזוזה של השיניים ( בזמן שהחניכיים היו מודלקות)- האם יש פתרון לנסיגת החניכיים שיכול למנוע ב-100% את הנסיגה. שמעתי כי השיניים עלולות ליפול וכך גם שתלים או גשרים. השיניים שלי מטופלות היטב, אך יש לי תחושה מוזרה בפה, כי הן זזות מעט- הדבר מפחיד מאוד, אינני רוצה להגיע למצב בו שיניי ינשרו בגיל כל-כך צעיר. מה עושים??? האם יש חשש להחמרת הנסיגה עם שימוש בחומרי הלבנת שיניים המצויים בשוק?? אשמח באם תמליץ לי על משחת שיניים היכולה לסייע בנסיגה ותתן לי מידע על הטיפולים והאם התוצאות מספקות או ששיניי יפלו בכל מקרה- (הכל עניין של זמן). תודה מעומק הלב על התייחסותך.
יהודית שלום. נסיגת חניכיים היא בדרך כלל ביטוי לתוצאות מחלת חניכיים עמוקה כאשר תמיכת העצם לשיניים אובדת בגלל הדלקת והחניכיים המקבלות את אספקת הדם מן העצם גם הן הולכות ומצטמצמות .אין לשכוח שמדובר בזיהומים אופורטוניסטיים המתפרצים כשתנגודת הגוף נפגעת זמנית . לעיתים גם דלקת חניכיים שטחית בסוגי חניכיים עדינים במיוחד גורמת תגובה של נסיגה ולא דוקא באזור המודלק של השן . שחזורים לא מתחשבים וחודרניים למרחב הביולוגי של אספקת הדם לחניכיים החופשיות עלולים בין השאר לגרום לנסיגה . גם פגיעה מכנית במברשת קשה ותוך שימוש באבזרי צחצוח באופן לא מבוקר יכולה לגרור נסיגה טראומטית של החניכיים באזור הפגיעה .פגיעות כימיות גם הן פוגמות בדנטין ובאנמל השן וגורמות לנסיגתן או לחילופין לאי חזרתן למקומן המקורי. כל הגורמים הנ"ל ניתנים למניעה ואו עצירה באיבחון וטיפול נכונים אצל רופא השיניים ורצוי שעה אחת קודם ולא לאחר הנסיגה . אין כאן נוסחת פלאים של זבנג וגמרנו.דרושה מעורבות רבה של המתרפא/ה ב-HOME CARE תוך התיצבות לביקורות תכופות כבר מגיל צעיר . טיפול נאות תוך התחשבות בגורמי סיכון הקיימיים אצל המתרפא/ה ומעקב מתמיד נדרשים כאן מהצוות הרפואי (רופא/ת שיניים ושיננ/ית) לאורך זמן ובמרווחי זמן המשתנים לפי הצרכים האישיים של החולה. נסיגת חניכיים חושפת את הדנטין של צוואר השן וגוררת רגישות חזקה בקור וחום ואפילו במתוק וחמוץ -רגישות זו ניתן להפחית ע"י צחצוח במשחת שיניים SENSODYNE ואם לא נפתרה הבעיה לרופא/ת השיניים במרפאת השיניים חומרים מפחיתי רגישות יעילים יותר. במקרה אותו את מתארת היגיעה הנסיגה כנראה אל בין שורשי השיניים וגרמה לזהום ע"י קשר PERIO-ENDO בין הכיסים בחניכיים לבין מוך השן ייתכן מעבר של חיידקים מזהמים וזה הגורם היחידי לביצועם של טיפולי השורש אצלך אם אינני טועה . החניכיים הן ביטוי למצבו הכללי של הגוף . חוסרים של מינרלים וויטמינים מתבטאים בתנגודת ירודה ודלקת חניכיים חזקה יותר תוך הידרדרות מהירה ולכן תזונה מאוזנת חשובה מאוד וכן שתייה מרובה . רמות גבוהות של כולסטרול בדם מלווות בדלקת חניכיים במקביל לחסימת עורקים כליליים ונטייה לשבץ מוחי ואוטם לבבי . עדיין לא ברורה השפעת הגומלין בין מחלות חניכיים לנטיה לשבץ אך קיימת התיאוריה הבקטריאלית האומרת שחידקים החודרים לזרם הדם דרך כיבים בחניכיים המודלקות מהווים מוקד ראשוני ליצירת אוטם בכלי הדם וליווצרות קרישים של דם באותם כלים . איך לשמור על החניכיים ?-אין כאן נוסחת פלא או משחת פלאים אלא צורך בעבודה קשה וסיזיפית של היגיינה אוראלית מתמדת .סילוק הפלאק ומניעת היווצרותו . לעיתים חשיפת דנטין השורש מלווה בנטיה לעששת צווארית בשיניים בעיקר בגיל השלישי אך גם בצעירים יותר -בעיה ההופכת יותר ויותר אתגר לרופא/ת השיניים ומצריכה מעקב תכוף וטיפולים מונעים וקורטיבייים של מריחת ושטיפות פלואוריד וסתימות ושחזורים מחומר המשחרר פלואוריד . לגבי אותם מקרים בהם הנסיגה היא בעיה אסטטית מקומית או כללית ישנם טיפולים של פלסטיקה של החניכיים הנעשות בד"כ ע"י פריודונטים (מומחים למחלות חניכיים ) המתקנים את המראה ומכסים חלק מן הנסיגה .
תודה רבה על התשובה המהירה והמושקעת. שאלה נוספת , האם ניתן להשתמש במלביני שיניים הקיימים בשוק בזמן של נסיגת חניכיים? ושוב תודה