מה יותר נחשב לחמור:ליקוי שפה ספציפי או

דיון מתוך פורום  לקויות למידה

10/10/2012 | 16:31 | מאת: דניאל

שלוםוברכה! סקרן לדעת איזו אבחנה נחשבת לקשה יותר: ליקוי שפתי ספציפי או דיסלקציה? מי מהשניים יןתר חמור פה? והאם מי שאובחן עם ליקוי שפה ספציפי נחשב לדיסלקט בעצם או שלא בהכרח? אשמח אם תעשי לי קצת סדר בעניין... תודה דניאל

12/10/2012 | 15:10 | מאת: אלמוג בן-שחר נאוה

דניאל צהריים טובים, לומר מה יותר חמור ללא רקע תהייה אמירה בעייתית, שכן גם לליקוי שפתי וגם לדיסלקציה יש רמות שונות. באופן עקרוני דיסלקציה הנה חוסר יכולת לקרוא. פעמים רבות מצטרפים אליה קשיים בכתיבה , מבחינת שגיאות כתיב וכתב יד לא ברור. ליקו שפתי יכול להופיע נקודתית או רוחבית, כלומר רק בשפה זרה, רק בדיבור, רק בכתיבה, או בחוסר יכולת של רכישת השפה. מדוע אתה שואל? האם תוכל למקד את השאלה? מקווה שעזרתי מעט להבהרת הדברים בברכה אלמוג

27/10/2012 | 15:51 | מאת: ענת

אמנם עבר זמן, אך אני רוצה לתקן מעט את תשובתך, אלמוג.. מקווה שזה בסדר. דיסלקסיה אינה אלקסיה. דיסלקסיה היא קושי ביכולת רכישת הקריאה,ומאוחר יותר בבגרות- שליטה לא אוטומטית במיומנות הקריאה. אין מדובר בחוסר יכולת לקרוא, כפי שכתבת. לגבי שאלתו של דניאל: אכן, יש חוקרים שטוענים שלקות קריאה היא מקרה פרטי של לקות שפה. אסביר: אחד המקורות הראשוניים לקושי לשלוט במיומנות הקריאה (דיסלקסיה) הוא ליקוי במנגנוני העיבוד הפונולוגי. הפונולוגיה היא מרכיב אחד של השפה, וקשורה ליכולת לזהות את רכיבי השפה הבסיסיים ביותר (פונמות= עיצורים ותנועות) ולבצע בהם מניפולציות. יכולת זו קשורה לקריאה, שכן הקריאה דורשת לקשר באוטומטיות בין אותיות לצלילים. כמובן שבדיסלקסיה נפגעת פעמים רבות גם יכולת האיות, היכולת לרכוש קריאה וכתיבה בשפה זרה וכן הבנת הנקרא (משאבים רבים מושקעים בפענוח המילים מהדפוס, עד שקשה להתעמק גם בהבנה). אך כאמור- מלבד הפונולוגיה קיימים רכיבי שפה נוספים: מורפולוגיה, תחביר, סמנטיקה, פרגמטיקה של השפה. לקות שפה ספציפית (SLI) קשורה לפגיעה במרכיבי שפה נרחבים. במקרים בהם הליקוי יהיה גם בפונולוגיה, יהיה הביטוי דומה לזה שבדיסלקסיה. אך במקרים רבים הליקוי הוא דווקא בתחביר ובמורפולוגיה (דקדוק), וכן ביכולת לשלוט היטב באוצר המילים. אלמוג צודקת שלעיתים יתבטא ליקוי השפה יותר בהבנת השפה, לפעמים יותר בהבעה, ולעיתים גם וגם. את הליקוי בפרגמטיקה של השפה (PSLI( נוהגים היום לקשר לצד הרך מאוד של הספקטרום התקשורתי. לשאלותך- אכן קשה לקבוע באופן עקרוני איזו לקות יותר חמורה, זה תלוי בביטוי הספציפי אצל כל אחד (2 הליקויים אינם הומוגנים ואחידים באוכלוסיה). אך באופן זהיר אומר שפעמים רבות לקות השפה נחשבת מורכבת וקשה יותר. לגבי לקות קריאה-שפה: לקות שפה אינה מתבטאת בהכרח בליקוי בקריאה- לא כל לקוי שפה הוא דיסלקט. ענת

מנהל פורום לקויות למידה