טורטיקוליס

דיון מתוך פורום  אורתופדיית ילדים

25/04/2001 | 09:49 | מאת: רונית

בתי בת שנה סובלת מגיל 0 מטורטיקוליס. עשינו לה פיזוטרפיה מגיל חודש ועד היום. מצבה משתפר לפעמים ואז חוזר לקדמותו. ביצענו לה בדיקת עינים ולא נמצאה שום בעיה. הפיזוטרפיסטית אמרה שלא ראתה מיקרה כזה בעבר והיא חושדת שיש גורם אחר שמפריעה לה לישר את הצוואר. הציעו לי לבצע ניתוח בצוואר אך אני חוששת שלאחר הניתוח המצב יחזור לקדמותו בדיוק כמו בכל פעם שהוא מסתדר. אילו סיבות חיצוניות מלבד בעיות בעיניים יכולים לגרום לטורטיקוליס? האם כדאי לבצע את הניתוח ? מה אחוזי הצלחה וסיכונים? ומה זמן ההחלמה לאחר הניתוח. הפיזוטרפיה שאני עושה לה זה מתיחות צוואר בלבד האם יש עוד טיפולים שאפשר לעשות על מנת לשפר את מצבה? אודה לך על תשובה מפורטת אמא מיואשת

25/04/2001 | 23:37 | מאת: ד"ר רון למדן

שלום לרונית האמא המיואשת, ראשית, אל ייאוש מכיון שרובם המכריע של מקרי הטורטיקוליס נפתרים לחלוטין. טורטיקוליס, למען קוראים אשר אינם מתמצאים בנושא, הינו מצב בו ראש החולה מוטה לצד אחד ובו זמנית מסובב לכיוון הנגדי. הסיבות האפשריות לטורטיקוליס מולד הינן * בעייה גרמית - מבנה מולד לא תקין של חוליות הצואר או בסיס הגולגולת. * בעייה שאיננה גרמית - הסיבה ברוב המקרים איננה ידועה. ייתכן שהמדובר בפגיעה (חסר אספקת דם או עליית לחץ מקומית) בשרירי הצואר הגורמת ליצירת צלקת מקומית. זוהי הסיבה השכיחה ביותר לטורטיקוליס המולד. לעיתים, בעיקר בתינוקות ובילדים עם שיתוק מוחין ייתכן שטורטיקוליס יופיע עקב הרניה ווישטית בבית החזה עם רפלקס. במקרים אלו לרוב התפתחות התינוק איטית מהרגיל ומופיעות הקאות. כפי שהזכרת, בעיות במערכת הראייה יכולות אף הן להביא להטיית וסיבוב הצואר. גידולים במערכת העצבים יכולים אף הם להתבטא בכך אולם הדבר איננו שכיח בסוג המולד ומלווה בסימנים אחרים של מערכת העצבים. הטיפול, לאחר שלילת הגורמים הנ"ל (על ידי בדיקה פיזיקלית, בירור נוירולוגי ומערכת העיכול, צילומי רנטגן ובמקרים חריגים מ.ר.י.) הינו פיזיותרפיה אינטנסיבית עד גיל שנה. לאחר גיל זה קשה מאוד להשיג שיפור עם טיפול שמרני וקיים חשש שהעיוות בצורת הגולגולת שנגרם על ידי השכיבה הממושכת על גבי צד אחד יהיה קבוע. מסיבה זו, אם הגורם הוא פגיעה בשרירי הצואר, מומלץ במקרים ואין שיפור לבצע את הניתוח בין גיל שנה לארבע שנים. כמו לכל ניתוח, גם בניתוח זה אפשריים סיבוכים אולם אילו נדירים שכן בניתוח מוארך שריר בקידמת הצואר ואין צורך לחדור לעומק הצואר לאיזור כלי הדם והעצבים. לאחר הניתוח יש צורך בפיזיותרפיה ולעיתים אף בגבס. לא רצוי לדחות את הניתוח מעבר לגיל 4 בשל אחוזי הצלחה יותר נמוכים. מקווה שמידע כללי זה יעזור לך להחליט על המשך הטיפול. בברכה, ד"ר רון למדן.

מנהל פורום אורתופדיית ילדים