צירופים?
דיון מתוך פורום נטורופתיה
שלום. אני לוקחת ויטמינים שונים. אני בגיל המעבר. בניהם:שמן דגים, בטא קרוטן. אני קראתי ( אני לא זוכרת איפה) שחומצות שומן עלולות לחמצן את ה-בטא קרוטן. בתוך שמן הדגים יש חומצות שומן, כלומר שעלי להסיק מזה לא לקחת אותם בו זמנית? מלבד זאת האם יש בשמן דגים ויטמין A ?על התוית לא רשום, אבל ידוע שיש בדגים ויטמין A.אז מה עושים? להמשיך לקחת את הבטא קרוטן או לא? או לקחת אותו בנפרד. עוד דבר בקשר לבטא קרוטן: האם הוא מגביר אוסטיופורוזיס?תודה.
נינה, מהמעט שאני יודע: שמן כבד דגים הוא מקור טוב מאד לאומגה 3, ויטמין A , ויטמין D ובכמות קטנה אפילו ויטמין K . 100 גרם של שמן דגים מכיל כ- 100,000 IU של ויטמין A . כפית אחת, (15 גרם), מספקת יותר מה (Daily Recommended Allowance RDAׁ). למרות זאת מספר אזהרות: 1. לאנשים הנמצאים הרבה בשמש בקיץ מומלץ להוריד את המינון של שמן הדגים, כדי למנוע מצבים של יתר ויטמין D . 2. לנשים בהריון מומלץ לקחת במינונים נמוכים. מחקרים מצאו קשר בין צריכת השמן ע"י נשים בהריון לבין פגמים בעובר. 3. לאנשים הסובלים ממחלות כבד מסוימות, הקשורות בחילוף החומרים של הויטמין, אסור לקחת אותו. 4. אלכוהוליסטים צריכים להזהר ולקחת מינונים נמוכים, ולהשלים זאת עם אבץ. פעילותם של האנזימים בכבד הקשורים למטבוליזם של ויטמין A תלויים באבץ. באשר ל- BETA CAROTENE הוא נחשב ל- PRO VITAMINE A , ומומר ל-A בחלק העליון של המעיים ע"י מיצי מרה ואנזימים מפרקי שומנים. בארוחה שיש בה מעט שומן, מעט מאד מיצי מרה מגיעים למעיים. ולכן צריכה של BETA CAROTENE עם שמן דגים הוא צרוף מצוין. כשאני למשל שותה כוס מיץ גזר +..+.. אני נוהג להוסיף בין השאר מעט יוגורט עיזים לכוס בדיוק בגלל ההסבר הנ"ל. למרות זאת ההמרה של BETA CAROTENE ל-A היא פחות ממושלמת: יחס ההמרה הוא רק 1:4 חולי סוכרת, HYPOTHYROIDS, ותינוקות לא יכולים לבצע את ההמרה. ילדים קטנים- בקושי רב. לא מכיר מחקרים המצביעים על הקשר בין B CAROTENE והחמרה של אוסטיופורוסיס. להפך, חוקרים באוניברסיטת אילינוי מצאו שאידוי קל של גזר אפילו מעלה בו את רמת הקרוטין וכי הוא מומלץ לאנשים עם אוסטיאפורוסיס. לבריאותך
שלום נינה, אני מצטרפת לתשובתו היפה של Gubi. את יכולה לקחת את השניים יחד, אין עם זה כל הבעיה ואף ההפך. בטא-קרוטן הוא נוגד חימצון חזק, ושכזה חלק מתפקידו הוא להתחמצן במקום מולקולות יותר רגישות (כמו אומגה-3 שזה חומצת השומן הנמצאת בשמן דגים, בין השאר, ואשר נוטה להתחמצן והופכת לא יעילה ואף מזיקה ואחר התחמצנותה). הסיבה זאנו אוכלים/נוטלים נוגדי חימצון ובייחוד ויטמין E ו - C היא לסיבה זו - להתחמצן במקום חומצות שומן ורכיבים רגישים אחרים. כאשר נוגדי חימצון אלה נמצאים בשפע בגוף הם מתחמצנים ומשלימים זה את זה ולבסוף נפלטים מהגוף בשתן, ללא כל נזק. לגבי אוסטאופורוזיס, אין שום נזק בבטא-קרוטן. אגב, אני בכל מקרה ממליצה לך להפסיק עם התוסף, לפחות לכמה חודשים, ולהשלים את האומגה-3 בתזונה, ע"י אכילת דגי-ים (סלומון, טונה, סול, הליבוט, מקרל, בקלה) ו/או זרעי פשתן טחונים טרי על המזון (כתבלין) במקום אכילת בשר, ביצים ומוצרי חלב. כל טוב.