פורום תזונה קלינית
בוקר טוב, איך בדיוק אמורים שזיפים לעזור לעצירות? האם צריך להשרות אותם? במים חמים או קרים או פושרים? לכמה זמן? האם יש פתרונות אחרים? תודה רבה מותק
שלום, הכוונה הינה בעיקר לשזיפים מיובשים. בשזיפים ישנם חומרים מעוררי תנועתיות קיבה וספיחת נוזלים ובכך תורמים למנוע או לטפל בעצירות. ניתן לחלוט במים חמים ולשתות את המים או פשוט לאכול אותם כפי שהם. כל תוספת של סיבים תזונתיים ממקור של ירקות, פירות, דגנים מלאים וקטניות יכול לעזור לעצירות כולל, שתיה מרובה ופעילות גופנית. בברכה, דנה
היכן יש יותר קפאין, בקפה ממכונת קפה (אספרסו) או בנס קפה מאבקה/מוגרען? תודה מיקה
מיקה שלום! אכן כן. תוכלי להשוות כמויות לפי דף המידע הבא שהוציא משרד הבריאות: http://www.health.gov.il/Download/pages/cafe.doc בברכה, נועה
בשל נטילת תרופה העליתי במשקל, וברצוני להרזות. מהיא כמות הקלוריות המינימלית המומלצת על מנת שהגוף לא יכנס למגננה, והאם אם אקפיד על כך , כשתסתיים תקופת נטילת התרופה, אוכל לחזור ולאכול כמו בתקופה טרם נטילת התרופה? ( או שבכל מקרה כשמרגילים את הגוף לפחות הוא זוכר ומסתפק בפחות ושורף פחות) תודה שיר
שיר שלום! כמות הקלוריות נקבעת בהתאם למשקל, גובה, גיל ופרמטרים נוספים. על מנת למנוע התופעה של התאקלמות הגוף למצב חיסכון, מומלץ (במקום להגביל צריכת קלוריות) להגביר הוצאת קלוריות - כלומר, פעילות גופנית. בברכה, נועה
שלום לדנה האם יש המלצת דיאטה לסובלים מדיברטיקולוזיס כדי למנוע דלקות? בתודה מראש חוה
חוה שלום! מקווה שלא אכפת לך לקבל תשובה מנועה... הדיאטה המומלצת למניעת התלקחות דלקת היא דיאטה עשירה בסיבים תזונתיים (ירקות ופירות בקליפתם, דגנים מלאים וקטניות). הדיאטה מסייעת לריכוך הצואה ומעבר מהיר שלה במעי הגס, מה שתורם להפחתת הלחצים בתוך המעי (לחצים אלו גורמים להתפתחות דיברטיקולוזיס). מומלץ על צריכת 25-30 גר' סיבים תזונתיים ביום, אם את מתקשה לצורכם מהמזון, מומלץ להשלים זאת בתוסף (למשל פסיליום). חשוב לזכור ששתיית מים חשובה ביותר במקביל לצריכת הסיבים. בברכה, נועה
איך גורם תת ספיגה של מלחי מרה לשלשול?
הילה שלום! באופן פשטני - למלחי מרה יש תפקיד בתהליך של ספיגת השומן במעי הדק. ללא המרה, השומן אינו נספג, מה שגורם לשלשול. בברכה, נועה
וופלה שוקולד רגיל? ערגליית תות? תודה
מיאל שלום! מוצרים מסוג זה בד"כ מכילים כ - 50 קק"ל ליחידה. כדי לקבל ערך מדויק צריך לחשב לפי ערך משולש (משקל יחידה וערך למאה גרם). בברכה, נועה
היי דנה, 1. אני מעוניין לדעת האם פסטה , תה, תה עם לימון, גבינה צהובה, לחם לבן, אפרסמון, גורמים לעצירות. 2. אני מעוניין לדעת איזה מזון יכול לרכך את הצואה. הודה לך על תשובתך.
שלום יוסי, מזון לרוב לא גורם לעצירות אלא יכול להחמיר עצירות קיממת או נטיה לעצירות. בשלב ראשון בו נגדיר עצירות: עצירות נחשבת לחוסר יציאה למשך 3-4 ימים ללא קשר למרקם. אם מדובר ביציאה קשה הכרוכה במאמץ, יש לדאוג להגדיל את נפח הצואה ולגרום לה לספוח מספיק נוזלים. לשם כך צריך לצרוך סיבים תזונתייםף בעיקר מסיסים שמקורם בשבולת שועל, שיפון, חיטה מלאה קטניות וחלק מהירקות והפירות, לצרוך מספיק נוזלים (כ- 2 ל' ליממה ) ולעסוק בפעילות גופנית. לעיתים תוספת של כף שמן על קיבה ריקה יכולה לעזור. תה או תה עם לימון לא ידוע כמחמיר עצירות, וכן לא פסטה, גבינה צהובה או לחם לבן, אך אלו בוודאי לא תורמים לבעיית העצירות. אפרסמון בחלק מהאנשים יכול לגרום לעצירות, אך לרוב לא. בברכה, דנה
אני יודעת שבמעי הגס נספגים מים , אלקטרוליטים , ח. שומן קצרות , מה נספג בכל אחד מחלקי המעי הגס??
שלום דנה, רוב האלקטרוליטים נספגים לאורך כל המעי הגס, מים לקראת סוף המעי הגס, בחלק היורד, וחומצות שומן קצרות שרשרת בתחילת המעי הגס. בברכה, דנה
שלום רציתי לדעת איך בעצם תהליך ההשמנה עובד, משום שכל הזמן אומרים לי שאם חורגים קצת לא קורה כלום, אז איך אנשים מגיעים למצב של עודף משקל אם הם חורגים מהאכילה המסודרת? מתי החריגה הזאת היא משמעותית?
שלום מיכל, השמנה משמעותה צריכה קלורית מוגברת מהוצאה קלורית. לדוגמה, אם הגוף שלך מוציא כל יום בממוצע 1800 קק"ל ואת תצרכי אותה כמות לא תעלי במשקל. אם תצרכי פחות, תרדי לאורך זמן, ואם תצרכי יותר, את תעלי במשקל. חריגה חד פעמית אולי לא תעשה זאת, אך חריגה קבועה של 50 קק"ל בכל יום תביא לעליה של 2 ק"ג בסוף השנה. לכן אם חורגים קצת בהכנסה אז תחרגי גם בהוצאה, כלומר עשי יותר פעילות גופנית. כמובן שיש הסבר ביוכימי מורכב יותר,הכולל שילוב הורמונים ומערכות גוף רבות, ולא רק כמה אנחנו אוכלים, אך לדאבוני בשביל זה צריך לפחות 2 סמסטרים של לימודים ועדיין אין את כל התשובות. בברכה, דנה
ביתי בת ה-5 אינה אוהבת כלל מוצרי חלב. מוצרי החלב היחידים שהיא מוכנה להכניס לפיה הם קוטג ושוקו. בנוסף היא אוכלת כל יום כ- 50 גרם קורנפלקס המכילים סידן וויטאמין D. פיצות (גבינה צהובה) היא מוכנה לאכול לעיתים. שאלתי- איך ממכלול המזונות שהזכרתי לעיל אפשר לודא שתאכל את כמות הסידן היומית הנדרשת. בעיקר הייתי רוצה לדעת כמויות.
סיוון שלום! זה כמובן תלוי בכמויות. כעקרון ההמלצה לצריכת סידן בגיל זה היא 800 מ"ג שזה אומר לפחות 3 מנות חלב ביום ובנוסף מזונות עשירי סידן מהצומח - שקדים, טחינה (וחלבה), קטניות, ברוקולי ועוד. מה שחשוב זה שאת תדעי מהי ההגדרה של מנת חלב ואז את יכולה לבדוק בעצמך. 1 מנת חלב = 1 כוס שתיית חלב (חלב, שוקו, משקאות יוגורט וכו') או 1 גביע לבן, יוגורט או מעדן חלב או 4-5 כפות גבינה רכה או 1 פרוסת גבינה קשה. לדעתי ממ שתארת ניתן להגיע לכמות המומלצת. אם לא, ניתן לשקול תוסף. בברכה, נועה
האם עגבניות הן גם, כמו כל הירקות, ללא הגבלה? משום שערכם הקלורי הוא כמו פרי, הן אמורות להיחשב כפרי ולא כירק, לא כך?
שלום נעמה, בעגבניה ממוצעת יש כ- 30 קק"ל ואילו בפרי ממוצע יש כ- 50 קק"ל, ולכן עגבניה נכנסת לקטגוריה של ירקות ולא פירות. נכון שיש בה יותר לעומת חלק מהירקות האחרים, כגון מלפפון, אך היא עדיין ירק. בברכה, דנה
ברצוני לשאול לגבי חשיבות פירות וירקות אורגנים. בשעתו שאלתי דעתה של נטורופתית האם הכרחי לצרוך את הנ"ל מגידולים אורגניים בגלל החשש למחלות שעלולות לתקוף את הגוף בשל ההדברה, כל הכימיקלים וכו'. היא השיבה לי בגילוי לב שאין הכרח בכך מאחר והירקות מטבעם מכילים אנטיאוקסידנטיים בכמות כל כך גדולה עד שגם אם קיימים עדיין כימיקלים וחומרי הדברה מגידולם הלא אורגני, הם בטלים בשישים בזכות האנטיאוקדינטיים המבטלים את האיום שבירקות/פירות. עוד היא הרגיעה ואמרה שחומרי ההדברה מתפרקים אחרי שהות של מספר ימים במקרר. מאד הייתי רוצה לשמוע את דעתך. תודה.
שלום, מבחינת אנטיאוקסידנטים כנראה אין הבדל בין ירקות אורגאניים לאלו הרגילים, אך מבחינת שימוש בחומרי הדברה, איני יכולה לומר אותו הדבר, שכן ישנם הרבה מאוד סוגים של חומרי הדברה, ולכולם זמן מחצית חיים שונה וצורת פינוי שונה בגוף, ולכן מבחינה זו, לכאורה עדיפים האורגאניים. אך יש לזכור בעיה מרכזית אחת: שדות אורגאניים שוכנים בשכנות לשדות רגילים, אשר מרוססים גם מהאוויר, ולכן בסופו של דבר, גם שדות אורגאניים נחשפים להדברה באפן חלקי. בברכה, דנה
רציתי לדעת אם יש הבדל משמעותי בין גבינה צהובה שהיא 9 אחוז לבין גבינה צהובה שהיא 5 אחוז ואם יש הגבלה מאכילה של גבינה צהובה שהיא 5 אחוז או שהיא נחשבת חלבון (ואם היא כן נחשבת חלבון אז כמה שווה פרוסה אחת למנת חלבון?) (בת 14) .
שלום קורל, כאשר אומרים גבינה 5% או 9% או כל אחוז אחר, מתכוונים שב- 100 גר' מוצר יש 5 או 9 גרם שומן, בהתאם לאחוז. כלומר אם תוכלי 50 גר' גבינה 9% או 100 גר' גבינה 5%, זה אומר שאת אוכלת אותה כמות שומן ואותה כמות קלוריות, רק נפח קטן יותר. בפרוסת גבינה ממוצעת יש כ- 6 גר' חלבון, ככל שאחוז השומן נמוך ותר כך אחוז החלבון עולה ולהיפך. גבינה 5% היא בעיקר מנת חלבון. בברכה, דנה
שלום, אני בת 14 ורציתי לשאול אם אני יכולה לאכול מעדן חלב + קפה בארוחת ביניים או בארוחת עשר עם סנדוויץ (בבית הספר)? מעדנים כמו למשל של יופלה שהם 0 אחוז שומן ועד 70 קלוריות בערך או אפילו אם מותר לי לאכול מעדנים שהם בערך 200 -300 קלוריות (שהם לא דיאטטיים) + קפה בארוחת ביניים.
שלום נועה, התשובה לכל השאלות והמצבים היא כן. בברכה, דנה
בני בן תשעה חודשים, ניזון ממטרנה דייסת מטרנה, פירות וירקות, עד עתה נתתי לו דייסות מועשרות בטעם וניל, דגנים וכו', חברת מטרנה מציעה לגיל תשעה חודשים דייסה בטעם שוקו, האם לדייסה זו יש יתרון מבחינה תזונתית, או שעדיף לא למנוע ממנו את הקקאו? תודה מראש
שירן שלום! מבחינה תזונתית יש הבדל, אולי לא מאוד גדול, בעיקר על הרקע של הקקאו שמפריע במעט לספיגת הסידן. מבחינת חינוך לתזונה, אני לא הייתי ממליצה לתת מזונות כ"כ בסיסים ועיקריים ביום, בטעם מתוק. בברכה, נועה
כאשר מחשבים את סך כל כמות הפחמימות ביום האם יש להחשיב את הפחמימות שמצויות במוצרי חלב? תודה
שלום לי, במוצרי חלב ניגר יכולות הליות הרבה פחמימות, לכן התשובה היא כן. בברכה, דנה
ברצוני לשאול האם משתנה משהו במבנה הכימי של חלבוני החלב לאחר בישול/אפיה אשר עשוי לעשותם נסבלים יותר לעיכול? אני מוצאת שאכילת מוצרי חלב גורמת לי לתופעות לא נעימות רבות, כולל נפיחות (עם לקטזין) וכולל תגובות אחרות כמו דופק מהיר תחושות של ריגוש וכאלה, מה שלא נגרם לי כאשר אני אוכלת מזונות הכוללים דברי חלב אפויים: עוגות גבינה, פיצה, לחמניות גבינה, פשטידות ועוד. ועוד: האם הערך התזונתי של דברי החלב האפויים/מבושלים נשמר? חלבון, סידן וכו'? תודה.
שלום, יש לעשות הפרדה בין לקטוז שנחשב לפחמימה לחלבוני מוצרי החלב. לרוב הרגישות למוצרי חלב נובעת מחסר יחסי או מלא באנזים לקטאז אשר מפרק את הלקטוז (סוכר החלב ). לכן אנשים אלו יכולים להנות מתוספת האנזים, כמו שאת לוקחת. אם זה לא עוזר כנראה לא מדובר ברישות ללקטוז אלא למרכיבים אחרים במוצרי חלב, אולי לחלבון. חימום של מוצרי חלב גורם לשינוי מבני בחלבון אך לא במרכיבי האלרגיה שיכול לגרום, וכן אין פירוק ממשי של לקטוז. בגבינה צהובה לדוגמה, אין כמעט לקטוז. איני יכולה להסביר לך מדוע כאשר מבושל את פחות מרגישה תופעות לוואי, ייתכן שישנה ירידה יחסית בכמות הלקטוז, אך החלבון לא משתנה באופן ממשי. בכל מקרה, את יכולה לפנות למומחה לאלרגיה או לגסטרואנטרולוג לבירור התופעה. בברכה, דנה
ישנה מכונת פופקורן שעובדת על אוויר חם ולכן אין שום שימוש בשמן ובחמאה. איזו כמות של פופקורן אני יכולה לאכול, למשל בארוחת ביניים?
שלום נעמה, כוס פופקורן מוכן מהווה מנת לחם אחת כלומר כ- 75 קק"ל. כמות הקלוריות בארוחת ביניים תלויה בכמות הקלוריות בכל היום, ולכן את בוחרת כמה לקחת. לרוב ההמלצה נעה על 2 כוסות פופוקרן מוכן. בברכה, דנה
כלומר העדפת שומן שומן חד בלתי רווי ושומן רווי כלומר שומן בקר שומן עוף (מרק עוף)ושומן רווי צמחי כמו שמן קוקוס ושומן חד בלתי רווי כמו שמן זית על פני שומן רב בלתי רווי כמו שמן סויה (שבכל מצב זה שמנים מזוקקים). תודה.
מזוהם בכספית או שיש דגים שאפשר בכל זאת לאכול לעתים קרובות ?
שלום, נכון להיום אין עדיין הנחיות חדשות או שונות בנוגע לצריכת שומן, כלומר המלצה של עד 30% מהקלוריות מקורן בשומן, פחות מ- 7% שמרורו בשומן רווי מכל סוג, הרוב חד בלתי רווי והשאר רב בלתי רווי, הפחתה בכמות חומצות שומן טרנס וכלסטרול עד 300 מ"ג ליממה. בנוגע לדגים, עדיין יש המלצה לצרוך דגים פעמיים בשבוע, בעיקר דגי ים עשירים באומגה 3 כגון, סלמון, טונה, מקרל ולוקוס. היום ניתן לגדל דגים אלו בברכות עם מזון העוזר להם לשמור על תכולת אומגה 3 סבירה. אין נכון לעכשיו המלצה ממשית חגבי כספית, באלו דגי ים יש יותר ומאלו איזורים. בברכה, דנה
בכלל וחוץ מזה קראתי במאמר אחד שבטונה יש המון כספית. מפחיד :( תודה . על תשובתך.
האם דיאטן קליני בקופת החולים יכול לעזור בבניית תפריט בריא והתחלה של ירידה במשקל?
לדעתי כן. אני לא יודעת מה יש בקופת החולים שלך אבל אני בהחלט יודעת שדיאטן קליני הוא גורם נכון לזה. בגלל שכיחות ההשמנה בקרב ילדים ומבוגרים דיאטן קליני זו בחירה טובה כי יש עיניין של חינוך לתזונה נכונה. אם את זקוקה לאופציות של דיאטנים אז אני ממליצה לך על עדינה בכר שהיא דיאטנית קלינית והיא עובדת עם משפחות על שינוי תזונתי בבית. שני מפגשים להורים ושני מפגשים עם הילדים ואת מקבלת טיפים ודרכים ממש טובות להתחיל בשינוי. 03-6044044 בבית דרך חיים ולדעתי שבוע הבא מתחילים המפגשים.
שלום אילנית, בכל מסגרת של קופת חולים ישנם דיאטנים המומחים לתזונת מבוגרים ולתזונת ילדים. בחלק מקופות החולים יש סדנאות פרטיות או משותפות לבני המשפחה. פני למוקד קופת החולים אליה את שייכת לפרטים. בברכה, דנה
האם לנוטלי קומדין מותר לאכול: שעועית ירוקה, עלי תבלין כמו פטרוזיליה, שמיר, כוסברה, סלרי, תה בחליטת עלי זית, אומגה 3?
תמי שלום! ענינו על שאלות רבות מסוג זה בעבר. תוכלי לעשות חיפוש לפי "קומדין" או "ויטמין K". באופן עקרוני זו לא שאלה של אסור או מותר אלא כמה מותר. רצוי לפנות לדיאטנית קלינית למפגש סיוע בנושא. בברכה, נועה
רציתי לדעת איך עושים זאת? מה העקרונות שלפיהם צריך להפריד מזונות? מה משך הזמן שיש לשמור בין אכילת האחד לשני? ומתי מומלץ לאכול ארוחה פחממתית ומתי חלבונית במשך היום? נ.ב-ידוע לי שדיאטה זו אינה טובה לאורך זמן אך ברצוני לעשות אותה רק למשך חודש תודה רבה
שלום טליה, העקרון בדיאטה זו הוא הפרדת חלבונים ופחמימות. כאשר תחת הכותרת של חלבונים נכנס בשרים, דגים, גבינות רכות וקשות, ביצים וקטניות. כל השאר נחשב לפחמימות ושומנים. את ההפרדה יש לעשות בכל ארוחה, אין ממש חוקים לגבי השעות בין ארוחה לארוחה, אך מדובר בלפחות שעתיים. אין המלצה לגבי איזו ארוחה ומתי, תלוי בהרגליך. דיאטה זו בעקרון היא דיאטה שבסופו של דבר אוכלים פחות, ולא ממש הרכבה הוא זה שקובע. בברכה, דנה
אבי בן 65, בריא. רמת כולסטרול בדם תקינה אך גבולית. כנ"ל לגבי גלוקוז. עכשיו מודע יותר לצורך בהגבלת סוכרים פשוטים ושומן רווי. מה לגבי יין יבש ובירה - כמה מומלץ/מותר?
שלום נירית, בשני המקרים רצוי להגביל את הצריכה למנת אלכוהול אחת ליום, כלומר 1/3 ל' בירה, 150 מ"ל יין אדום/לבן, ועד 50 מ"ל משקה אלכוהולי מרוכז יותר כמו ויסקי או וודקה. בברכה, דנה
בבדיקה שעשיתי התקבל הערך 394 שהוא בטווח הנורמה. אבל הרופאה שלי אמרה שתוצאה טובה היא מעל 500. כמו כן יש לי המוגלובין 11.5 ותאי דם אדומים והמטוקריט נמוכים מטווח הנורמה. מה אתן יודעות לגבי רמות ויטמין B12? תודה על עזרתכן.
שלום גליה, ידוע לי שרמתך תקינה, אך הבדיקה ל- B12 מאוד לא ספציפית והטווח שלה גדול מדי, ולכן חשוב השינוי בין בדיקה לבדיקה. בכל מקרה התוצאה שלך תקינה. בשלב ראשון אם המוגלובין נמוך, כדי לבדוק רמת ברזל, פריטין וטרנספרין לבירור אנמיה. בברכה, דנה
שלום, סתם לידע כללי, האם במקרה הנ"ל יש בגבלת סידן/ הגברת צריכתו? אם אפשר, אשמח לשמוע את ההגיון הביולוגי שעומד מאחורי זה. תודה!
שלום אורלי, היפרפראתירודיזם, בהנחה שמדובר בראשוני, מורכב ממספר מאפיינים פרט ל- PTH גבוה : הפירקלצמיה ( בעקבות יציאתו מעצמות וספיגה בכליה ), כאבי עצמות, אבני כליה, צרבת (דרך הפרשת גסטרין ), כאבים כללים, ולעיתים אבני כיס מרה. בכל מקרה, בגלל שישנה עליה בסה"כ סידן בסרום ( חופשי ומחובר לאלבומין )תוספת של סידן מן המזון רק תעלה את רמתו של סידן בדם, ולכן יש להגביל את הדיאטה.חשוב להבין שאיזון הסידן בדם הינו עדין מאוד ורגיש מאוד, וכל שינוי הקטן ביותר יגרום להפרשת PTH . שוב תלוי מה הסיבה להיפרפאאתירודיזם, אך בכל מקרה, היפרקלצמיה דורשת הגבלת סידן. בברכה, דנה
שלום, אני חיה בארה"ב ובאין טיפת חלב אני שולחת אליכם שאלה (מקווה שתוכלו לענות לי). בתי בת עשרה חודשים. מקריאה באינט' אני מבינה שאין לתת ביצים לתינוקות מתחת לגיל שנה. מה בנוגע לביצים בתוך תבשיל? לאחרונה אינה רוצה עוד את האוכל המרוסק (כמובן, לאחר שטעמה מאכלים שונים בנפרד במרקמים יותר אטרקטיביים מבחינתה), ואני רוצה להכין לה קציצות רכות, שהרי אינה יכולה עדיין ללעוס בשר, כמו שניצל. כיצד אכין לה בשר רך? האם ניתן לטגן / לבשל קציצות כשבתוכן 2 ביצים? תודה
דורה שלום! אכן אסור לתת ביצה לפני גיל שנה וזה כולל את כל צורות ההכנה. החשש הגדול הוא מפני אלרגיה לחלבון הביצה. לכן, לא ניתן (באופן מעשי) לתת קציצות בגיל זה. את יכולה לעשות בשר טחון (עם/בלי אורז) ולתת. כמו כן, בתור מנה בשרית ניתן כמובן גם לתת עוף או הודו מבושלים הייטב כך שמתפרקים/מתפוררים במזלג. בברכה, נועה
ד"ר גילה רוזן שלומלום :-) אני לא יודעת האם השאלה מופנת לפורום הנכון אבל.... אני בשבוע 12 להריוני ונאמר לי ע"י דיאטנית של סטודיו C בסניף שלי שבזמן הריון לא בריא ו/או לא טוב לאכול פטריות שמפניון ונבטי אלפלפא שאני מאוד מאוד מאוד אוהבת... כי יש בהם חומרים קצת מזיקים להריון או משהו כזה. האם זה נכון? או שאני יכולה לחזור ולהנות מטעמם הנפלא? אשמח לתשובתך. המשך יום של שמש - מיוש'
שלום , לא ידוע לי על הגבלה שכזאת בהריון, וגם בחיפושים בספרות לא מצאתי אזכור לכך. בכל מקרה, שאלי את הדיאטנית מי בדיוק הסיבה, אולי היא יודעת משהו שכל השאר לא, וכתבי אלי שוב. בברכה, דנה
שלום לך! החשש בהריון הוא מליסטריה (חיידק) וטוקסופלזמה (טפיל), שניהם חיים בקרקע. אני מניחה שהרציונאל לאסור אכילת פטריות ונבטים קשורה בקושי לנקות אותם משרידי אדמה. שווה לברר את צורת הגידול כי גידול הידרופוני (על גבי מים, לא קרקע), יכול לחסוך את האיסור המעצבן...
מה זאת אומרת הכנת מעי לפני ניתוח? ואיך היא מתבצעת?
שלום רינה, לרוב ממליצים מס' ימים לפני ניתוח להמנע מדיאטה עשירה בסיבים תזונתיים (בעיקר ירקות, פירות וקטניות וזרעים ) בכדי שיהיה ניתן לעשות ניקוי ע"י חוקנים ומרוקנים יותר בקלות. מעבר לכך, ערב לפני הניתוח החולה נמצא בצום. בכל מקרה, שאלי את הכירורג בדיוק למה הוא התכוון. בברכה, דנה
איפה נספג שמן MCT , באיזה חלק במעי הדק???
שלום לימור, כמו רוב מרכיבי המזון, בג'גונום. בברכה, דנה
זה נכון שסלרי בכלל לא משמין והעיכול שלו שורף יותר קלוריות ממה שיש בו?
שלום רון, לא אוכל לומר לך , כי אף אחד לא ממש בדק זאת. בכל מקרה הערך הקלורי של סלרי מאוד נמוך, כ- 20 קק"ל ל- 100 גר', ולכן נחשב זניח בתפריט היומי. בברכה, דנה
שלום, מהם הערכים התזונתיים של ארטישוק? תודה, מיטל
שלום מיטל, ב- 100 גר' ארטישוק טרי יש 40 קק"ל, 10 גר' פחמימות ו- 3 גר' חלבון. עשיר בויטמין C. בברכה, דנה
כמה קלוריות בערך במשולש פיצה? כי לא אכלתי כבר שנה וחצי ודי בא לי...
שלום מיאל, יש כ- 300-400 קק"ל, תלוי בגודל ובעובי הבצק והגבינה. בברכה, דנה
אז זה לא נורא בתור ארוחת צהריים פעם בשנה נכון?
שלום רב, אני שומרת על המשקל לכן אני אוכלת הרבה ירקות בזמן האחרון הרבה אנשים אומרים לי שכפות ידיי צהובות והאמת היא שאחרי שאמרו לי התחלתי לשים לב לזה וזה באמת כך. אני גם אוכלת לפחות שלושה גזרים ביום האם יש קשר לשני הדברים או שאני צריכה לבדוק את זה יותר לעומק אבקש תשובתכם תודה
שלום ליבנת, אכילת ירקות ופירות המכילים בטא קרוטן כגון גזרים ולפלפלים אדומים, בכמות גדולה יכולים לגרום לשינוי צבע העור לכתום/צהוב, ולכן איני רואה סיבה לדאגה. בכל מקרה, את יכולה לעשות בדיקה לתפקודי כבד, אך לא נראה לי שתהיה בעיה בתחום הזה. כפות ידיים צהובות בעקבות אכילת מזונות אלו אינה מזיקה. בברכה, דנה
כאשר מחממים גבינה צהובה (51 ק"ל +1.4 שומן 0.6 שומן רווי) השומן הופך להיות כולו לרווי? תודה
שלום גליה, חימום גבינה צהובה מפרק את מולקולות המים ואז הגבינה נמסה, אין לכך כל השפעה על הרכב השומן הרווי. בברכה, דנה
כמה ק"ל +פחמימות +חלבונים +שומנים יש בכוס אורז לבן מבושל, כוס פסטה לבנה,כוס קינואה וכוס שעועית ירוקה (כאשר הבישול הוא ללא כל תוספת ) תודה ושבוע נפלא
שלום גליה, בכוס אורז מבושל יש :240 קק"ל, 4 גר' חלבון ו-54 גר' פחמימות. בכוס פסטה מבושלת יש : 220 קק"ל, 8 גר' חלבון ו- 45 גר' פחמימות. בכוס קינואה טריה לא מבושלת יש :640 קק"ל, 22 גר' חלבון ו- 117 קק"ל. בכוס שעועית ירוקה נבושלת יש: 35 קק"ל, 2 גר' חלבון ו-8 גר' פחמימות. בברכה, דנה
ובכוס קינואה מבושלת? ובכוס קוסקוס מבושל משקית?
כמה ק"ל יש בתמר יבש גדול? וכמה פחמימות? מהי הכמות המומלצת ביום? תודה
שלום גליה, בתמר מיובש יש כ- 30 קק"ל ו- 8 גר' פחמימות. 2 תמרים מהווים מנת פרי. אין המלצה לגבי מידת צריכתו. בברכה, דנה
יש לי 2 שאלות: 1. האם זה בסדר שפעוט בן שנתיים יאכל כל יום גבינה צהובה? [מבחינת כולסטרול] 2. האם זה נכון כי עד גיל 3 מומלץ לא לתת חלב לילדים [הכוונה היא לא למוצרי חלב, שזה חובה כמובן, אלא לשתיית חלב נטו]? תודה.
קרן שלום! 1. לפעוטות וילדים אין בעיה עם כולסטרול. להפך, זהו מרכיב חשוב לבניית מעטפת תאי הגוף. 2. חלב פרה ניתן כמובן לשתייה החל מגיל שנה. יחד עם זאת, כיום אנו נוטים להמליץ על המשך השימוש בתכשירי הזנה לתינוקות (תמ"ל) גם מעבר לגיל שנה, במקום שתיית החלב. הסיבה הוא ההרכב התזונתי. בחלב פרה יש המון חלבון (יותר ממה שצריך), הפרעה בספיגת ברזל ויותר מדי מלחים. בתמ"ל יש פחות חלבון, הרבה ברזל (המומלץ בגילאים אלה), פחות מלחים וגם תוספת של כל הויטמינים והמינרלים מה שמהווה מקור משלים לצריכת ירקות ופירות. בברכה, נועה
שלום רב, רציתי לדעת האם גלולות למניעת הריון לבדן גורמות לעלייה ברמות הכולסטרול בדם או ששילובן עם דיאטה לא מאוזנת הוא זה אשר גורם לעלייה זו? אודה לכן על תשובתכן. בברכה, מירי
שלום מירי, גלולותלמינעת הריון אכן יכולות להעלות רמות כולסטרול, ללא קשר לדיאטה. הגלולות מכילות אסטרוגן ופרוגסטרון במינונים שונים בין גלולה לגלולה. אסטרוגן מעלה כת הכולסטרול הטוב (HDL) מוריד כולסטרול רע (LDL ) ומעלה את סה"כ הכולסטרול. פרוגסטרון עושה בדיוק ההפך, לכן חשוב לחפש את הגלולה בעלת האיזון הנכון. כמובן, שתופעה זו אינה קורת אצל כל הנשים, ישנן נשים עם נטיה לכולסטרול גבוה, ולכן חשוב לשים לב לרמות. מה שחשוב בבדיקות הדם הוא להתסכלת על מרכיבי הכולסטרול ופחות על סך הכולסטרול. עם ה- LDL שלך פחות מ- 160 וה- HDL מעל 55, אינך מצאת בקבוצת סיכון. בברכה, דנה
שלום, אני אפלפטית כבר 13 שנה, ורציתי לשאול מהי דיאטה קטגונית??? אשמח אם תעני לי ותסבירי לי פחות או יותר אם זה מה שיכול להפסיק לי את ההתקפים תמידית
תודה רבה.
לפי הודעה שלי במייל הבנתי שקבלתי תשובה, אך אני לא רואה את זה פה...איך אוכל לראות את התשובה?????
שלום אני מאוד מבולבל וממש זקוק לעזרה לגבי מוצרי הפסיליום ישנו ה-קונסיל שמכיל - psylium hydrophilic muciloid וישנם תכשירים אחרים כמו עיכולקס פסיליום או אבקות פסיליום אחרות שנמכרות למשל בבתי טבע שגם מכילות 100% פסיליום אבל שם רשום psylium husk או psylium ovata מה ההבדל בין זה לקונסיל האם מדובר באותו סוג של סיבים כי בקונסיל רשום שמדובר ברובו בסיסים מסיסים ואילו על העיכולס פסיליום למשל רשום פסיליום ומסוגריים שזה סיבים לא מסיסים איך יתכן אם מדובר באותו הצמח? מה עדיף לקחת - מה נכון לקחת ומה באמת ההדל ? אילו סיבים עדיף ?? (מיקרי עצירות וצורך בזה שהצואה תיהיה רכה)?? אודה ממש על הסבר והבהרות תודה
מה ההבדל בין פסיליום ל -FOS? מז זה ביכלל FOS? איזה סוג של סיבים זה (מסיס או לא מסיס?) לעומת פיסיליום -האם הוא סיב מסיס או לא מסיס?
שלום גדי פסיליום הוא חומר המגדיל את נפח הצואה. הוא מופק מצמח הפלנטאגו . במקור, כזרע שלם, הוא שימש כצמח משתן ומשלשל. כיום השימוש המוכר ביותר הוא סיבי קליפת הזרע המכילים 65% סיבים מסיסי מים ו 10-15% סיבים לא מסיסים. הפסיליום נותן נפח לצואה. בעל תכונות היגרוסקופיות (סופח מים) ובכך הם מגדיל נפח הצואה. קליפת הפסיליום מכילה כמעט אך ורק סיבים. הקליפה מכילה גליקוזידים ומוקולג´ים (חומר ג´לטיני המכיל חומצות אמינו ופוליסכרידים) ושלושה סיבים: צלולוזה, המיצלולוזה וליגנין. תכונה זו מאפשרת לצמח לספוג מים עד פי 25 מנפחו. בעצירות יש לקחת פסיליום עם כמות מים מרובה (3-4 כוסות מים) בעוד שנטילת פסיליום עם כמות מים מועטה משפרת מצבים של שלשול כרוני. פסיליום עלול לגרום להתנפחות ולעודפי גז אצל חלק מהאנשים, במיוחד בתחילת הטיפול. אין לקחת תרופה זו ללא ייעוץ רפואי לטיפול בעצירות המלווה בכאב בטן חזק, בגלל הסיכון של חסימת המעי. הערה כללית : פסיליום עלול להפחית את ספיגתן של תרופות רבות. עקב כך יש לקחת פסיליום שעתיים לפני או שעתיים אחרי מתן כל תרופה אחרת. כמו כן משמשת תרופה זאת להורדה במשקל על ידי מתן הרגשת שובע, זאת לאחר שסיבי הפסיליום מתנפחים בקיבה. סיבים הנקראים Fructooligosacharides ( FOS ) מצויים בעיקר בארטישוק ירושלמי, בננות, שום ועולש. הפרוקטואוליגוסכרידים הם פחמימות עמידות לפירוק אנזימתי ועוברים תסיסה על ידי חיידקי הפלורה במעיים. כך הם מורידים את רמת החומציות במעי ומעכבים התפתחות אורגניזמים פתוגניים. תוצרי הביניים שלהם בפירוק הם מימן, דו תחמוצת הפחמן ומתאן. לסיבים אילו תועלת ייחודית: הם מפחיתים רמות אמוניה בדם, מפחיתים יצירת רדיקלים חופשיים, משקמים פלורת מעיים ומזרזים ייצור ויטמינים. כמו כן מסייעים בהורדת רמות הכולסטרול והטריגליצרידים ויוצרים סביבה מאוזנת מבחינה בקטריאלית במעי הגס. FOS מהווים את הסובסטרט המועדף על ידי חיידקים פרוביוטים אשר שיגשוגם מצמצם התפתחות חיידקים פתוגניים. FOS יעילה גם במצבי שלשול בזכות חומצות שומן קצרות הנוצרות בתהליך התסיסה, כאשר אילו מזרזות ספיגת מים ואלקטרוליטים. הם גם מגנות על רירית המעי. כיום מקובל להוסיף אותם למוצרים תזונתיים רפואיים שונים ואפילו בתעשיית המזון . סיבי FOS פחות רלוונטיים לגבי מסיסותם או אי מסיסותם, אין להם אפקט ישיר על הצואה אלא בעיקר תפקיד פרהביוטי. איני יכולה לומר לך את ההבדלים בין התכשירים, עדיף לבחור מוצר שנמצא ברישוי משרד הבריאות. בברכה, דנה
ג.נ. מהו הערך הגליצמי של סירופ תמרים סילאן? של ריבות סנט דלפור? ושל לי-צוף של טבעוני? תודה, אלה
שלום אלה, אף אחד לא בודק ערך גליקמי של מזונות ספציפיים כמו שציינת, אלא של מזונות באופן כללי. בכל מקרה לכל המזונות שציינת כמו ריבות וסירופ תמרים יש ערך גליקמי גבוה, בדומה לפרי מהם יוצרו. לגבי ליצוף, אין לי מושג, למרות שהם טוענים שנמוך, לא בדקתי אותו והאמיני לי שגם הם לא. בברכה, דנה
יש לי חבר והוא עוד חודשיים בן 17 לדעתי הוא אוכל מעט מדי, וגם כזה די רואים לו את הצלעות וזה מפחיד אותי:/ הוא לא כל כך מתייחס לאיזה סוג אוכל הוא אוכל וכמה.....ומתי בקיצור אכילה לגמרי לא מסודרת ולפעמים הוא יכול להעביר יום שלם בלי לאכול, ורק להיזכר לקראת הלילה ולקחת איזה משו.... אז רציתי לשאול......כמה הוא אמור לאכול? מבחינה של קלוריות על גובה של 167 בערך....משקל אין לו מושג תודה מראש
שלום, אין אפשרות להעריך רק עפ"י נתונים אלו את הדרישות התזונתיות. לכל אדם יש דרישה תזונתית שונה שאינה תלויה רק בגיל גובה ומשקל, ולכן הערכה נעשית גם דרך שיחה עם המטופל. לרוב אנשים כמו חברך אינם סובלים מכל בעיה והיותם רזים הוא ענין של מבנה ונטיה משפחתית. בברכה, דנה
אני בן 31 ורזה, אך כתוצאה גנטית יש לי אבנים קטנות ומסוידות בכיס המרה כבר הרבה מאוד שנים. אני מעוניין לטפל בזה! ניסיתי בעבר את הלימון והשמן זית על קיבה ריקה לתקופה וזה לא עזר ולא שינה את כמות האבנים. מה האפשרויות הנוספות חוץ מניתוח כמובן? אודה לכן על פרוט כל האופציות בתודה מראש, עוז
שלום עוז, לדאבוני כל הטיפולים התזונתיים נועדו להפחית הפרשת מלחי מרה כדי להמנע מהכאב הכרוך באבני מרה אך לא למניעת הווצרות האבנים. מלחי מרה מופרשים ביתר כאשר אנו אוכלים מזון המכיל תכולת שומן גבוהה, ולכן הפתרון היחיד להורדת הכאב וההפרשה הוא דיאטה דלת שומן, ועל כן שמן זית אינו פתרון טוב בכלל. בברכה, דנה
היי אני בת 24 שוקלת 77 קג גובה 173 אני אוכלת די רגיל לבוקר 2 ביצים מטוגנות ולחמניה צהריים אורז וירקות או קטניות לפעמים אך לא צלחת גדושה לערב גבינה לבנה 9 אחוז ולחמניה ובאמצע ארוחות 2 מנות פרי השאלה אם סוחטים מיץ לימון לכוס מים ללא סוכר ושותים כל יום זה יסיע להרזיה? שקלתי 67 קג לפני 5 חודשים
שלום דגנית, לימון אינו בעל תכונות הרזיה כמו כל מזון אחר, אוכל אינו מרזה או שורף שומן. בברכה, דנה
שלום, אני אוהב לאכול הרבה מאוד שמן זית. האם זה "לא בריא"? אני אוכל אותו טרי, לא מטוגן/מבושל. תודה רבה יניב
יניב שלום! שמן זית בריא, בייחוד במצבו הטרי. יחד עם זאת יש חשיבות לכמויות, משום שהוא כמובן עתיר קלוריות. הצריכה המומלצת של שומן בכלל (לא רק שמן זית) בדיאטה היא עד 30% מכלל הקלוריות היומי. זה יכול להסתכם במבוגר במשקל ממוצע של - 70 ק"ג, בכמות של 5 עד אפילו 10 כפיות של שמן (תלוי בכמות השומן שמצוי בבשר, מוצרי חלב ושמן לבישול). המלצתי היא להנות מהכל אך במתינות, לא בהגזמה. בברכה, נועה
אני בהריון בחודש חמישי סובלת מעצירות כרונית במהלך ההריון. לפני ההריון השתמשתי בתה טיבטי, ובהריון אמרו לי שזה אסור. אני אוכלת מסודר. שותה הרבה מים, דיברי חלב, משתדלת לא לאכול לחם ומאפים כל מה שעלול לגרום לעצירות. פניתי למטפלת מוסמכת בדיקור סיני ופעם בשבוע אני מגיעה אליה לטיפול + ארוחות מגווונות. ובכל זאת קשה לי להיכנס לשירותים ואני נכנסת פעם בשבוע. תעזרו לי!!
שלום מירי, בהריון יכולות להיות מספר סיבות לעצירות, בין היתר נטילת כדורי ברזל אשר מחמירים נטיה לעצירות וכן פעילות גופנית נמוכה יותר. בכל מקרה עליך להקפיד על פעילות גופנית יומית, שתיה מספקת והעשרת התפריט בסיבים תזונתיים מסוג שבולת שועל, קטניות, ירקות ופירות. אם בכל מקרה הבעיה אינה נפתרת, פני לרופא המטפל לשקול שינוי תוספי ברזל, אם יש וכן לברר מה את יכולה לקחת כדי להקל על העצירות. בברכה, דנה
בתי הגדולה בת 9 סובלת מקילופי עור סביב הציפורניים, מן זיזיי עור שמתחילים בבסיס הציפורן ומתקלפים כלפי האצבע ומכאיבים ומדממים. אני משערת שזה מחסור בויטמין כלשהו, האם אפשר לדעת איזה? (אולי סידן? או ברזל?) תודה על התשובה
שלי שלום! אני מבינה את הנטייה שלך לחשוב על מחסור תזונתי אך להערכתי לא כך הדבר. אכן מחסורים מסויימים (ויטמיני B, A, אבץ) יכולים לגרום לתופעות בעור, אך זה נדיר ולא יתבטא רק באזור שסביב הציפורן. המלצתי היא לפנות לרופא עור. בכל מקרה תוכלי לפנות לדיאטנית ילדים להערכה של תזונת בתך על מנת לבחון אם אכן יש מרכיבים החסרים בתזונתה. בברכה, נועה
ברצוני לשאול כיצד אפשר לוודא אם יש בגוף ליקוי בפירוק חלבונים בגלל מחסור באנזימים מפרקי חלבון? ועוד: אם אכן מתגלה כי יש ליקוי כזה האם ניתן לסייע בנטילת אנזימים כאלה בצורה מלאכותית (כמו למשל נטילת לקטזין במקרה של אי סבילות לסוכר החלב)? האם צריכה קבועה של פפאין (שלמיטב ידיעתי הוא אחד ממפרקי החלבון) תוכל לסייע בכך, או שמא מוכרחים לייחד אנזים מפרק חלבון לכל סוג של הפרעה? בתודה מראש.
שלום, הוכחה של חסר באנזימים בכלל ובאנזימי עיכול בפרט נעשה ע"י רופא מומחה לנושא, במקרה של מערכת העיכול זה גסטרואנטרולוג. ישנם אנשים עם בעיות עיכול כמו רגישות ללקטוז, שהינו סוכר החלב ולא חלבון, על רקע חסר באנזים לקטאז, ואז תוספת שלו בכדורים יכולה לעזור. לגבי שאר האנזימים או בעיות העיכול יש להתייעץ עם רופא ולא סתם לקחת תוספים וכדורים מיותרים. בברכה, דנה
שלום, האם תוכלי לומר לי אם קיים חשש במקרה שאני שיש במוצר ויטמינים חומצה פולית (100%) מהצריכה היומית, אך אני רוצה גם לצרוך בי12 עם חומצה פולית למציצה (במחצית השניה של היום). אני מבינה שגם כך לא כל המינון שנמצא בכל טבליה נספג בגוף. וגם לוקחת את זה מתוך שיקולים שקשורים להריון עתידי (בעזרת השם). השאלה שלי, היא לפיכך, האם ישנו איזשהו נזק לגוף ממינון יתר של חומצה פולית, או שזה כמו בי12, ואין חשש כזה.
שלום אשכר, בניגוד לויטמין B12 שלא ידועה בעיה עם עודפים, אנו היום מודעים לכך שעודף חומצה פולית יכול להזיק לאוכלוסיות מסויימות, בייחוד כאלו עם מחלות כלי דם ולב, ולכן לא מומלץ לעבור את ההמלצה לשנים בגיל הפוריות וזה 400 מק"ג ליממה. עשי את החשבון כמה את צורכת במזון וכמה נצרך בתוסף. ספיגת חומצה פולית אינה חלקית היא מלאה, ולרוב מה שכתוב זה מה שנספג, בניגוד לויטמין B12. בברכה, דנה
היי רציתי לדעת כמה ג' חלבון יש בחלבון הביצה וכמה ג' שומן יש בחלמון. האם בחלמון יש גם חלבונים? כמה ק"ל יש בסה"כ בביצה מס' 2? תודה
שלום גל, בביצה מוצעת יש כ- 70 קק"ל ו- 6 גר' חלבון, 3 גר' חלבון מהחלבון ו- 3 גר' חלבון מהחלמון. בביצה יש כ- 5 גר' שומן שרובו חומצות שומן חד בלתי רוויות וכ 200-250 מ"ג כולסטרול. בברכה, דנה
כמה ק"ל יש בחלבון הביצה בלבד (ללא החלמון)? תודה רבה על התשובות המהירות