ויטמינים טבעיים או סינתטיים?

דיון מתוך פורום  תזונה קלינית

11/01/2002 | 21:55 | מאת: טלי

מה עדיף? האם יש אמת ב"ויטמינים טבעיים"? או שמא אין הבדל וכל סוג שווה ערך לחברו?

14/01/2002 | 11:34 | מאת:

שלום טלי, הדבר החשוב ביותר בויטמינים הוא המבנה המרחבי שלהם והאינטראקציה עם גורמים אחרים. במזון, שהוא המקור הטוב ביותר לויטמינים, מופיעות תרכובות בקישור ומבנה אשר מאפשר להם ספיגה וניצול טובים, לכן תזונה טובה ומגוונת היא תמיד המקור הטוב ביותר לאספקת רכיבי התזונה הנחוצים. יתרון נוסף של ההזנה הוא בכך שלא ניתן להגיע לרמות מסוכנות ורעילות. לגבי תוספי מזון - יש לזכור כי כשמם כן הם, צריכים להיות תוסף ולא תחליף! יצרן ויטמינים אשר מכבד את עצמו, צריך להפיק ויטמינים יעילים ובעל פעילות ביולוגית טובה. בעבר, כאשר הידע היה מצומצם יותר, היו מצבים בהם ויטמינים סינטטים לא היו פעילים ביולוגית. אחת הדוגמאות המוכרות ביותר התגלתה בעקבות מחקר רחב היקף בו בדקו אם חומר המוצא לויטמין A - הבטא קארוטן, יצמצם הארעות סרטן ריאה במעשנים. החומר שנתנו היה סינטטי ובעל מבנה מרחבי שלא סייע ואף גרם נזק לקבוצת המחקר, כך שנאלצו להפסיק את המחקר. כיום יש ידע רב יותר ומרבית החברות מייצרות מוצרים טובים וגם מחזיקות קוי שרות ומידע אליהם ניתן לפנות ולקבל מידע ויעוץ מדוייקים לגבי טיב המוצרים. יש לזכור גם שעלותם של הויטמינים הסינטטים נמוכה יותר ולא כל צרכן רוצה להשקיע סכומים גבוהים. אם החברה אמינה אין סיבה שהמוצר לא יהיה טוב. ולגבי הטבעי - שוב יש לקוות שהיצרן אמין ואכן המוצר תואם את ההצהרות.

14/01/2002 | 14:48 | מאת: אילה בן-עיון, דיאטנית קלינית

טלי שלום, שאלתך עניינה אותי כיוון שאני נתקלת בה לעיתים קרובות. אני מסכימה עם דר' גילה רוזן בקשר לכך שתזונה טובה ומגוונת היא המקור הטוב ביותר לאספקת הויטמינים והמינרלים החיוניים, בעוד שתוספי ויטמינים צריכים להילקח כתוספת במידה שהתזונה אינה מסודרת ומאוזנת. רצוי שהתוספים יכילו מינון מתון של ויטמינים ומינרלים,הקרוב לזה שאנו אמורים לקבל מהתזונה. בתוספי ויטמינים מרבית התכשירים הנמכרים בשוק מכילים ויטמינים סינתטיים, ומיעוטם מכילים ויטמינים טבעיים, או לפחות מצהירים על עצמם ככאלה. המבנה המולקולרי של ויטמינים סינתטיים זהה במרבית המקרים לזה של הויטמינים הטבעיים, עד כדי כך שהגוף אינו יכול להבדיל בין ויטמין שהגיע ממזון (ויטמין טבעי) לבין ויטמין שהגיע מתוסף מזון והוא סינתטי. יש לזכור שבמונח ויטמין סינתטי הכוונה היא לויטמין המכיל את אותם יסודות אורגניים (חמצן, מימן, חנקן, פחמן) הקיימים בויטמינים הטבעיים, אך אותו ויטמין יוצר במעבדה בהתאם לידע המדעי הנרחב הקיים היום (כפי שלמדו לייצר במעבדה חומרים שונים בדרך של הנדסה גנטית או בדרכים אחרות כמו אינסולין, פניצילין ועוד). כמו כן כדאי לדעת שהפקה של ויטמינים טבעיים מתבצעת במעבדה בעזרת ממסים וחומרי מיצוי שונים שאינם בהכרח טבעיים. תכשיר המכיל ויטמינים ממקור טבעי עלול להכיל גם חומרים נוספים במידה שהמיצוי לא היה מושלם. בתכשיר המכיל ויטמינים טבעיים הצרכנים לא תמיד מקבלים מידע ברור לגבי התכולה המדוייקת של הויטמינים. למשל - בתכשיר המכיל פקעות ורדים כמקור לויטמין C מצויין משקל פקעות הורדים שמכיל התכשיר, אולם לא מצויינת הכמות המדוייקת של ויטמין C. לעומת זאת היתרון של ויטמינים סינתטיים הוא דיוק רב הן במבנה המולקולרי והן במינון. חשוב לרכוש תוספי ויטמינים המיוצרים בחברה אמינה, רצוי בחברת תרופות. כדאי לשים לב לכך שמינוני הויטמינים והמינרלים יצויינו בפירוט על האריזה. ברחבי העולם ובעיקר בארה"ב מבוצעים מדי שנה עשרות ואף מאות מחקרים העוסקים בתועלת הויטמינים. ברובם המכריע של המחקרים משתמשים בויטמינים סינתטיים בגלל עלותם הנמוכה יותר, ובחלק גדול מהמחקרים מצליחים להראות תועלת ניכרת לבריאות גם בשימוש בויטמינים סינתטיים (במניעת גורמי סיכון למחלות-לב, מניעת מומים מולדים ועוד), גם באוכלוסיות- שפע שבהן לכאורה אין מחסורים תזונתיים. גם מינהל המזון והתרופות האמריקאי, ה- FDA, נדרש לדון בסוגיה זו ופסק כי אין הבדל בין ויטמינים טבעיים לסינתטיים וכי הגוף מקבל את אותה התועלת משני המקורות (הצהרה זו נכתבה במדריך לצרכן שהתפרסם כבר בשנת 1979). אשמח לענות לשאלות נוספות בטל: 03-9373764.

14/01/2002 | 15:00 | מאת: אילה בן-עיון, דיאטנית קלינית

טלי שלום, שאלתך עניינה אותי כיוון שאני נתקלת בה לעיתים קרובות. אני מסכימה עם דר' גילה רוזן בקשר לכך שתזונה טובה ומגוונת היא המקור הטוב ביותר לאספקת הויטמינים והמינרלים החיוניים, בעוד שתוספי ויטמינים צריכים להילקח כתוספת במידה שהתזונה אינה מסודרת ומאוזנת. רצוי שהתוספים יכילו מינון מתון של ויטמינים ומינרלים,הקרוב לזה שאנו אמורים לקבל מהתזונה. בתוספי ויטמינים מרבית התכשירים הנמכרים בשוק מכילים ויטמינים סינתטיים, ומיעוטם מכילים ויטמינים טבעיים, או לפחות מצהירים על עצמם ככאלה. המבנה המולקולרי של ויטמינים סינתטיים זהה במרבית המקרים לזה של הויטמינים הטבעיים, עד כדי כך שהגוף אינו יכול להבדיל בין ויטמין שהגיע ממזון (ויטמין טבעי) לבין ויטמין שהגיע מתוסף מזון והוא סינתטי. יש לזכור שבמונח ויטמין סינתטי הכוונה היא לויטמין המכיל את אותם יסודות אורגניים (חמצן, מימן, חנקן, פחמן) הקיימים בויטמינים הטבעיים, אך אותו ויטמין יוצר במעבדה בהתאם לידע המדעי הנרחב הקיים היום (כפי שלמדו לייצר במעבדה חומרים שונים בדרך של הנדסה גנטית או בדרכים אחרות כמו אינסולין, פניצילין ועוד). כמו כן כדאי לדעת שהפקה של ויטמינים טבעיים מתבצעת במעבדה בעזרת ממסים וחומרי מיצוי שונים שאינם בהכרח טבעיים. תכשיר המכיל ויטמינים ממקור טבעי עלול להכיל גם חומרים נוספים במידה שהמיצוי לא היה מושלם. בתכשיר המכיל ויטמינים טבעיים הצרכנים לא תמיד מקבלים מידע ברור לגבי התכולה המדוייקת של הויטמינים. למשל - בתכשיר המכיל פקעות ורדים כמקור לויטמין C מצויין משקל פקעות הורדים שמכיל התכשיר, אולם לא מצויינת הכמות המדוייקת של ויטמין C. לעומת זאת היתרון של ויטמינים סינתטיים הוא דיוק רב הן במבנה המולקולרי והן במינון. חשוב לרכוש תוספי ויטמינים המיוצרים בחברה אמינה, רצוי בחברת תרופות. כדאי לשים לב לכך שמינוני הויטמינים והמינרלים יצויינו בפירוט על האריזה. ברחבי העולם ובעיקר בארה"ב מבוצעים מדי שנה עשרות ואף מאות מחקרים העוסקים בתועלת הויטמינים. ברובם המכריע של המחקרים משתמשים בויטמינים סינתטיים בגלל עלותם הנמוכה יותר, ובחלק גדול מהמחקרים מצליחים להראות תועלת ניכרת לבריאות גם בשימוש בויטמינים סינתטיים (במניעת גורמי סיכון למחלות-לב, מניעת מומים מולדים ועוד), גם באוכלוסיות- שפע שבהן לכאורה אין מחסורים תזונתיים. גם מינהל המזון והתרופות האמריקאי, ה- FDA, נדרש לדון בסוגיה זו ופסק כי אין הבדל בין ויטמינים טבעיים לסינתטיים וכי הגוף מקבל את אותה התועלת משני המקורות (הצהרה זו נכתבה במדריך לצרכן שהתפרסם כבר בשנת 1979). אשמח לענות לשאלות נוספות בטל: 03-9373764.