חלב
דיון מתוך פורום תזונה קלינית
שלום, אני מעוניינת לשאול בנושא החלב: ישנם רופאים וחוקרים הטוענים נחרצות כי חלב מזיק לבריאות, על אחת כמה וכמה חלב הפרה בתעשיית המזון הרגילה שאינה מאפשרת תנאי מחייה סבירים. ואכן, קשה לפסול טענות אלו, משום שרבים הם האנשים המפסיקים לצרוך חלב מסיבות שונות - ולרובם ככולם עושה הדבר רק טוב. כמו-כן, האדם הוא החיה היחידה שממשיכה לצרוך חלב אחרי ינקותה (ועוד חלב שאינו חלב אם). כל זאת בולט במיוחד על רקע תעשיית החלב הבעייתית כשלעצמה ושלל האינטרסנטים המשתילים במוחנו את הצורך באכילת X מוצרי חלב ביום. בולט בתחום זה ד"ר אריה אבני שחקר את הנושא וכתב עליו שני ספרים. אשמח לשמוע על העניין מניסיונך ומדעתך המקצועית. דיתה
שלום יהודית, נושא החלב ומוצריו שנוי במחלקות בקרב כל הקהילות המדעיות, בין רופאים לבין עצמם, בין הדיאטניות, בין חוקרים בתחומים שונים, יחד עם ויכוחים נשנים וחוזרים עם תעשיית החלב. איני נוקטת בעמדה של אף אחד מהצדדים, כי לכל צד יש את המחקר המוכיח את טענתו לפי רצונו. מדע הרפואה והתזונה אינו מדע מדוייק, ואין נכון או לא נכון, בריא או לא בריא, מותר או אסור. צריך להסתכל על גוף האדם כמכונה יותר מתוחכמת ממה שחשבנו עליה עד כה, ולהבין כי אנו בני האדם, דומים ככל שנהיה, לא באמת דומים. ייתכן ומוצרי חלב עבורי הינם חיוניים וחשובים ואילו עבורך יביאו להתפתחות מחלות, וזה ללא כל קשר להאם הפרה קבלה אנטיביוטיקה או האם העגל ינק או לא, וכמה התעללו בבעל החיים, אלא מעצם העובדה שנחשפת לחלבוני הפרה או לנוגדנים אחרים ואלו שיפעלו אצלך גנים כאלו או אחרים. הואיל ורב הנסתר על הגלוי, או יותר נכון, מורכבות התזונה והעולם שלנו לא מאפשר לבודד גורם סיכון אחד, איני רואה צורך לצאת בהצהרות פאניקה של המנעות ממוצרי חלב, אלא לבחון כל מקרה לגופו. לי לדוגמה יש מטופלים שללא ממוצרי חלב נכנסים למצבי תת תזונה קיצוניים ועל כן איני יכולה לאפשר להם להמנע מהם לחלוטין. מצד שני צריכה מוגברת שלהם מעלה בדמם סוג של מינרל. אז הכל עניין של איזון מאוד עדין וצריכה מתונה, של כל דבר. שנים אנחנו דנים במוצרי חלב, למרות שאנו חשופים אליהם עשרות אלפי שנים. לעומת זאת, אף אחד לא שם את הדעת לחשיפה לגלוטן, שאליו נחשפנו בשלב הרבה יותר מאוחר, ולהערכתי בעייתי לא פחות מחלבון חלב פרה, ואולי אף יותר- זה עניין של שיווק. אני לא בעד הטפות ולא בעד לשכנע. אני בטוחה שאפשר לשלב מוצרי חלב בתפריט היומי שלנו ולבחור את מוצרי החלב הכי פחות מעובדים, ו/או לחפש מחלבות שמתחייסות לבע"ח בכבוד ועם מינימום זיהומים. הרי לא היית רוצה לחלות מאחד הזיהומים שבעלי חיים נושאים- לרוב דינם מוות או מחלות קשות לבני אדם. אם מישהו בוחר ללכת בדרך אחרת, צמחוני ו/או טבעוני, אדרבא- רק לעשות זאת נכון, להיות מודע לחסרים אפשריים, ולעקוב. הכי חשוב, אני בעד שכל אחד יבחר את מה שמתאים וטוב לא, בריאותית ומצפונית ולהתמיד, אך לא להטיף. אני יודעת שזאת לא התשובה שציפית או בקשת, אך זה המיטב שאני יכולה לתת לך במסגרת פורום זה ובכלל במסגרת הידע המצטבר בנושא מוצרי חלב והשלכותיו הבריאותיות. במאמר מוסגר- העובדה שנייר העמדה יצא מהארווארד, מקום מכובד ככל שיהא, לא הופך את זה לעובדה מדעית, אלא בעיקר לדעת רוב מסויים. אנחנו לא באמריקה, מוצרי החלב שלנו שונים במהותם ובהרכבם ולכן יש להתייחס להמלצות בזהירות ובשיקול דעת. מוסדות אלו בעבר יצאו גם עם ניירות עמדה שביצה לא טובה לכולסטרול- וכולנו יודעים היום כי מדובר בשטות גמורה. על כן, יש לנו עוד הרבה מה ללמוד ולחקור לפני שנצא בהצהרות בריאות כאלו או אחרות. בברכה,דנה