עשב החיטה וקרישת דם
דיון מתוך פורום תזונה קלינית
שלום רב, לאחרונה אמי אובחנה כחולה בסרטן הריאות בשלב גרורתי מתקדם. הידע הבסיסי שצברתי בחיי מקריאת ספרים בנושאי תזונה, בריאות ותחלואה, לא הותיר בליבי ספק כי לצד הטיפול הקונבנציונלי אני חייב לתת לאמא גם טיפול משלים ע"י תזונה מתאימה. הגעתי למסקנה שמזון טבעי נע, שלא עובד ולא בושל בטמפרטורות גבוהות מידי עשוי להניב את ההשפעה האפקטיבית ביותר בשל כמות ואיכות הוויטמנים, המינרלים, האנזימים, הפיטו-כימיקלים, ושאר הרכיבים התזונתיים החשובים שמאוחסנים במזונות הללו. אני משתדל שהתפריט היומי של אמא יכלול כמה שיותר פירות וירקות טריים ושלמים. אני שם דגש רב על נבטים, נבטוטים ומגוון של ירקות עליים ירוקים. כל דבר שאני מחליט, מתבצע באחריות מלאה לאחר מחקר והתייעצויות. לא אעשה צעד שאיני בטוח בו. כעת אגש לעיקרו של דבר: ידוע לי מזה זמן רב שעשב החיטה הוא צמח בעל תכונות אנטי סרטניות מהחזקות שמוכרות לנו עד כה בעולם הצומח,בשל הצפיפות התזונתית הגבוהה והייחודית שקיימת בו. קיבלתי מספר רב של המלצות ממטפלים אלטרנטיביים, ממשכילים למחצה, מבעלי ניסיון שנעזרו בו בעצמם להילחם בסרטן ומהדיוטות. כמו כן קראתי על הצמח כמה שיותר בספרות וברשת. אין לי ספק שהוא חיוני ומועיל, במיוחד במקרים של סרטן. אולם אין תמימות דעים לגבי המינונים, ולגבי שילובו במסגרת של צריכת תרופות אחרות. ללא קשר לסרטן, אימי כבר מספר שנים נוטלת פלווקס לדילול הדם, בשל טרשת עורקים. מצאתי ברשת אזהרות, לגבי שילוב של עשב החיטה במינונים גבוהים עם מדללי דם, שכן אחת מתכונותיו היא דילול דם. אני לא יודע אם הדבר מדויק ולא שמעתי על כך משום מקור מוסמך, אבל מצד שני אני לא רוצה לנהוג בחוסר אחריות ולהזין את אמי בכמויות הגדולות אשר דרושות להתמודדות עם התהליך הסרטני ללא התייעצות עם גורם קליני מוסמך אשר בקיא בנושא. אשמח לקבל עצת מומחה, גיא.
שלום גיא, מבלי לפגוע ומבלי לזלזל במשכילים שעזרו לך ולידע שצברת בקריאה באינטרנט- רפואה ותזונה לא לומדים במחשב. מעבר לידע בסיסי, שאת זה כל אחד יכול לרכוש, צריך הבנה עמוקה של קריאת מחקרים והסקת מסקנות. רפואה ותזונה כפועל יוצא ממנה, אינה מדע מדוייק. אנו בונים הרבה מההמלצות על מחקרים עם חוזקה סטטיסטית מאוד שנויה במחלוקת. אני שמחה שאתה בטוח במעשיך ובפעולותיך עם אמך, אבל מזון הינו דבר חזק מאוד, ולעיתים גם מזיק מאוד. מזון נא, לא מבושל יכול להכיל כמויות גדולות של פטריות, עובש ומזהמים מסוכנים אחרים. תזונה ספציפית כזו עלולה להוביל את אמך לחסרים תזונתיים, אם זה לא נעשה נכון. לצערי, עשב חיטה הינו דוגמה חיה, כיצד פרסום לקוי מעלה מוצר מזון, שמעולם לא תוכנן לשתיית אדם לכותרות. אין, וככל הנראה גם לא תהיה הוכחה שהוא מועיל למשהו. אין לי בעיה שאנשים מבזבזים מאות אלפי שקלים על אמונה, אבל הבעיה שאם זה היה נגמר רק בתזרים מזומנים, הייתי שקטה. מזון ותזונה לקויה יכולים להזיק. לא סתם פנית לפורום זה- אנחנו אנשי מקצוע, מבססים המלצות עפ"י המדע והמידע העדכני ביותר. כל מה שבחרת לעשות אם אימך אינו מבוסס מדעית, כלל וכלל. איני אומרת שזה מזיק, אך לצערי לא תקבל חיזוקים ממני על החלטותיך. אם אתה רוצה ייעוץ מקצועי אמין, עליך לפנות לדיאטן, רצוי כזה שמתמחה בתחום האונקולוגיה לעזרה. בקשר לשאלתך הספציפית- אחת הבעיות שאף אחד לא בדק תכולת ויטמין k בתוך עשב חיטה. וכמו שאמרת, ידע בסיסי אינו מספיק. לאיזה מדללי דם הוא מפריע? על איזה מנגנון עובד? מה יש בו שמפריע? אף אחד לא יודע. על כן, שקול בזהירות, זה שזה ירוק וטבעי והמצומח לא הופך אותו ליותר בריא ובטח ובטח ללא מזיק. בברכה,דנה