בקשה לייעוץ תזונתי דחוף לאשה בת 105

דיון מתוך פורום  תזונה קלינית

15/07/2011 | 10:36 | מאת: נינה

שלום רב, סבתא רבתא שלי, אשה בת 105 חשה ברע מאוד לאחרונה, ומכיוון שישנו קושי בהוספת תרופות בגלל תופעות לוואי אפשריות רציתי לברר כיצד ניתן לנסות לאבחן ולשפר את התזונה שלה בכדי לשפר את מצבה והרגשתה. קצת רקע: כבר כמעט אינה שומעת ואינה רואה אך הייתה צלולה ופעילה עד הימים האחרונים. מתהלכת, משתדלת לשמור שהכל יהיה מסודר בבית וכו, אך סובלת מבעיות וכאבים שונים ונמצאת בהשגחה צמודה של בתה כל העת ומטפלת מספר שעות בשבוע. אבחנות שהיו לפני כן:אי ספיקת לב, עצירות, תת תזונה, אנמיה ויתר לחץ דם. בדרך כלל אוכלת קצת מהכל, תפריט הכולל ירקות מבושלים וטריים, עוף, דגים, פירות, קטניות, לחם שיפון, מוצרי חלב (בעיקר ריוון, גיל וכו) ועוד, ב5-6 ארוחות קטנות במשך היום. לפני מספר ימים הגיעה לבית חולים בעקבות שיעול וקשיי נשימה (כנראה שנדבקה בברונכיט). בבית החולים אבחנו היפונארמיה, אשלגן ונתרן נמוכים וטיפלו תרופתית עד שלטענתם הביאו לנורמה (בעיקר בגבול התחתון) והורו לא להמשיך בטיפול התרופתי. ישנו חוסר גם בהמוגלובין. מאז חזרתה מבית החולים צלילותה פחתה בהרבה, היא חלשה מאוד, מתלוננת על כאבי ראש ובטן חזקים מאוד ומתקשה לשמוע (עוד יותר מבעבר) ולדבר, לחץ הדם נוטה להיות נמוך עד תקין. כעת ניזונה מתזונה רכה בלבד. נהיר לי שהנושא סבוך בשל עירוב גורמים רבים, אנו נמצאים במעקב רפואי כל הזמן לכן בשום אופן לא נתייחס להמלצות כהנחיית רופא ולא נטיל אחריות. אנו רק מבקשים לשמוע המלצות לגבי רכיבים שניתן להוסיף או להסיר מהתזונה כדי לסייע לה במצבה. הוספתי לתזונתה שמן קוקוס כתחליף לחמאה בשל תכונותיו הטובות, אך אשמח מאוד לשמוע המלצות. האם להוסיף יותר מלח למזון, וכו'? במידה ותוכלו להפנות אותי לדיאטן או דיאטנית המנוסים בבעיות הגיל השלישי שיוכל לקבל אותי באופן דחוף אשמח להגיע עם סיכום האשפוז להתייעצות. תודה רבה, נינה מודאגת

לקריאה נוספת והעמקה
16/07/2011 | 21:00 | מאת:

שלום נינה, אני מבינה את דאגתך, אך אכן מדובר בבעיה מורכבת מדי לענות במסגרת פורום זה. כל דיאטנית מנוסה יכולה לעזור, את יכולה לפנות ליחידה להמשך טיפול בקופת החולים ו/או לבקש ביקור בית של דיאטנית. יש לבחון כי אינה סובלת מבעיות בליעה ולעיסה קשות ולהתאים תפריט בהתאם. מניסיון לרוב אנשים מבוגרים נוטים לעשות אספירציה של מזון (שאיפה לתוך קנה הנשימה במקום לושט) ואז יכולים לפתח דלקת ראות קשה. לכן חשוב שהמזון יהיה במרקם רך/דייסתי אך לא נוזלי לגמרי. מעין מרקם של דייסה/ג'לי/שמנת. כדאי להכין בלנדרים עם בש ירקות ודגן כלשהו, דייסות מועשרות על בסיס שמנת מתוקה, ועוד. כמו כן ישנן חברות רבות המייצרות ומשווקות מזון רפואי מותאם לפי מרקם, אך לשם כך יש לקבל ייעוץ מקצועי ולהתאים לפי צרכים אישיים. בברכה,דנה