הסיבה להיווצרות טריגליצרידים
דיון מתוך פורום תזונה קלינית
לתזונאית שלום! מקובל להמליץ לאנשים הסובלים מרמת טריגליצרידים גבוהה על דיאטת דלת-סוכר, והימנעות מצריכת פחמימות פשוטות (וכך גם המליצו לי בעבר). מצד שני, תמיד חשבתי שטריגליצרידים הם "צורת האחסון" של חומצות שומן דווקא, ואילו סוכרים ופחמימות מאוחסנים בכבד ובשרירים כגליקוגן. ואם כך, אני מתקשה להבין, מדוע תמיד נוהגים לקשר רמת טריגליצרידים גבוהה דווקא עם צריכה מופרזת של פחמימות - ולא ממליצים על דיאטה דלת-שומן?... אשמח לקבל את תשובתכן. תודה ושבוע טוב!
שלום איתמר, ראשית יש להבדיל בין השומנים הנאגרים ברקמת השומן, לבין השומנים שאנו מודדים בדם. במעבדה, אנו מודדים חלקיק שנקרא כילומקרון, שזהו חלקיק עשיר בטריגלצרידים. הוא עולה בתגובה לאכילה והוא אופייני לאחר האוכל. לאחר מכן יש חלקיק נוסף, נשא של שומנים בדם, שנקרא VLDL, גם הוא עשיר בטריגלצרידים. הוא מעביר אותם לרקמתהשמון, ואילו כילומקרונים מעבירים מהמעי לכבד. בתגובה לאכילה, ביקר של פחמימות, ישנה עליה באינסולין. אינסולין לכשעצמו מעלה ייצור של כילומקרונים ושל VLDL, ולכן אנו רואים רמות גבוהות של טריגלצרידים. מעבר לכך, בעיקר באנשים הסובליםן מסוכרת ועודף משקל, ישנה בעיה בתגובה לאינסולין, הרגישות יורדת. לאינסולין תפקיד חשוב בהכנסת חומצות שומן לתוך התאים ושימורן שם. כאשר אין תגבוה, רמתם עולה בדם.אינסולין גבוה לאורך זמן נובע מאכילת פחמימות, בעיקר סוכרים פשוטים. מעבר לכך, לפרוקטוז יש מסלול ישיר לייצור טריגלצרידים. בברכה,דנה