תזונה בזמן החלמה

דיון מתוך פורום  תזונה קלינית

18/04/2002 | 01:37 | מאת: מאיה

שלום, שמי מאיה, אני בת 25 ואובחנתי לאחרונה עם מחלת פמפיגוס וולגריס, מחלה אוטואימונית התוקפת את רקמות העור בחלל הפה. כתוצאה מהמחלה, ובעיקר בעיקבות הביופסיה,עברתי כארבעה חודשים של תזונה מצומצמת ביותר: בעיקר מזונות רכים, ולא מתובלים. לאט לאט (ובזכות העובדה שאימי נטורופתית) הצלחתי להוסיף מזונות מזינים לדיאטה שלי. לאחר 4 חודשים של מצב רעב כמעט תמידי, כיוון שלהכניס אוכל או שתיה לפה היה כואב מידי או פשוט בלתי אפשרי, כיום אני מסוגלת לאכול מגוון רחב יותר של מזונות, בעיקר ירקות מבושלים ומיצי ירקות, מזונות על בסיס סויה, פסטה, מוצרי חלב ומעט דברי מאפה המכילים גם סוכרים. (תזונה נקייה מרעלים ככל האפשר). כמו כן אני דואגת לתוספי תזונה, על בסיס בדיקות דם (אני גם אנמית וצמחונית, עוד לפני המחלה). שאלתי: בחודש האחרון העלתי במשקל בבת אחת כמעט 5 קילו, וזאת לאחר שבמהלך המחלה הורדתי בערך 7 קילו. אני עדיין שוקלת בהתאם למשקל הנכון שלי, אולם אני קצת מודאגת מהקצב המהיר של העליה - עברתי ממצב של חולשה ועלפון מחוסר תזונה, למצב של משקל כפי שהיה לפני המחלה, כמעט בתוך חודש. אמנם אני אוכלת יותר מלפני חודשיים, אולם עדיין פחות מ1,200 קלוריות ליום, הרבה פחות כמותית והרבה יותר מזין מלפני המחלה. (יש לציין כי עדיין אין באפשרותי לבצע כל פעילות גופנית, אפילו קלה). מה ההסבר לעליה המהירה? האם העליה צפויה להתאזן כשהגוף יתאושש מהטרואמה, או שמא עלי לשנות משהו בתזונה שלי? אמנם יחסית לשאר בעיות המחלה (עדיין יש לי פצעים בפה, אבל הם בסימן החלמה) זו בעיה פעוטה, אבל בכל זאת אשמח לשמוע חוות דעת מקצועית בנושא. תודה

18/04/2002 | 15:19 | מאת: ליטל להב

שלום מאיה חשוב לי לברר איתך מס' פרטים: האם קיבלת או עדיין מקבלת טיפול תרופתי הכולל סטרואידים? אם את יודעת מה רמת חלבוני הדם שלך (אלבומין), אנא פרטי האם קיבלת הדרכה תזונתית כל שהיא מדיאטנית במהלך המחלה (בבי"ח, קופ"ח או אפילו באופן פרטי)? כמו כן חשוב לדעת - מהו גובהך ומשקלך העכשוי.

06/05/2002 | 20:41 | מאת: מאיה

שלום! לא ראיתי שקיבלתי תשובה, ומשום כך העיכוב... אני משתמשת בשטיפת פה של קורטיזון: Dezmetason 0.05%, 3 פעמים ביום, כבר מעל חודשיים, על ידי החזקה בפה 10-15 דקות כל פעם. בנוסף, אני משתמשת במשחות על בסיס קורטיזון לטיפול מקומי בעור, באופן קבוע כבר הרבה זמן. גובהי 1.55, מבנה גוף בינוני (מידה M). לפני המחלה שקלתי 55. לאחר הביופסיה, הגעתי למשקל 49. התחלתי להעלות במשקל בהדרגה, עם שיפור המצב בפה, וכמו כן התחזקתי מעט. לאחר שהתחלתי בשטיפות הפה, עלה קצב העליה במשקל, ואני היום שוקלת 56. ישנו פער של עד 4 ק"ג בין הבוקר לערב, כשלפני שבועיים הגעתי בערב ל59 ק"ג, כלומר עליה של 10 ק"ג תוך חודשיים. התזונה שלי מבוססת בעיקר על ירקות מבושלים או אפויים, מעט דגנים, פסטה, תה טבעי ומים. כמו כן אני חייבת לציין כי אני מרגישה את העליה במשקל בעיקר בנפיחות בפנים ובבטן, אזורים שמעולם לא היו אזורי שומן בעייתיים עבורי. לא קיבלתי כל יעוץ תזונתי רשמי, ואני קוראת בעצמי בספרי רפואה אלטרנטיבית ותזונה, כשאימי הנטורופטית דואגת לי לתוספי מזון. המון תודה ליטל להב כתב/ה: > > שלום מאיה > חשוב לי לברר איתך מס' פרטים: > האם קיבלת או עדיין מקבלת טיפול תרופתי הכולל סטרואידים? > אם את יודעת מה רמת חלבוני הדם שלך (אלבומין), אנא פרטי > האם קיבלת הדרכה תזונתית כל שהיא מדיאטנית במהלך המחלה (בבי"ח, > קופ"ח או אפילו באופן פרטי)? > כמו כן חשוב לדעת - מהו גובהך ומשקלך העכשוי. > >

מנהלי פורום תזונה קלינית