סוכר ודבש

דיון מתוך פורום  תזונה קלינית

15/03/2006 | 22:10 | מאת: אלעד

איזה הבדל בריאותי ידוע בין סוכר לבן וחום? חום רגיל וחום אורגני? חום ודבש? דבש ומזון מלכות? מה עדיף כממתיק (לקפה או תה)?

לקריאה נוספת והעמקה
16/03/2006 | 12:22 | מאת: דנה ויינר

שלום אלעד, ההבדל בין סוכר לבן וסוכר חום הוא מידת הזיקוק. סוכר לבן עובר יותר תהליכי זיקוק מהמוצר המקורי , ועל כן נחשב פחות בריא, אך, ערכו התזונתי מבחינה קלורית וכמות פחמימות והעלאת סוכר, הינה זהה לסוכר לבן. ההבדל בין חום רגיל לאורגאני הוא בשיטת הגידול והעיבוד, כלומר בלי חומרי הדברה ומיכון, יותר טבעי. דבש הינו סוג נוסף של סוכר, הנוצר באופן טבעי ע"י דבורים, גם ערכו התזונתי מבחינה קלורית שווה לסוכר לבן או חום, היתרון הוא במקורו הטבעי יותר, בחלק מסוגי הדבש. מזון המלכות נחשב ליוקרתי מבין מוצרי המכוורת. הוא מופק בכוורת ע'י דבורים צעירות . מזון המלכות נאסף בכוורת מתוך תאי המלכה, התאים מהם מתפתחות מלכות הצעירות העתידות לבוא צורתו כקרם חלבי וטעמו מר וחמצמץ. מזון המלכות עשיר בחלבונים, פחמימות, שומנים, מינרלים, סידן, אשלגן, ברזל וויטמינים (ביחוד ויטמינים מקבוצת B - תיאמין,ריבופלווין,ניאצין,ביוטין ועוד) . מרכיבים אלו הופכים את מזון המלכות למשלים תזונתי רב ערך.הרכב הסוכרים של מזון מלכות דומה לדבש, אך יש בו סה"כ פחות פחמימות. בנוסף מייחסים למזון המלכות תכונות אנטי בקטריאליות והוא עוזר למערכות הגוף להתמודד עם תופעות של חולשה, מחזק את המערכת החיסונית של הגוף ואת מערכת העצבים, מסייע להחלמה ממחלות וניתוחים ועוד. באשר לשאלה במי להשתמש כממתיק, מזון מלכות אינו מיועד לכך, הואיל ואינו מתוק כמו כל השאר. מכל הנ"ל, הכי פחות מומלץ הוא הסוכר הלבן. אין העדפה בין סוכר חום לדבש, אך תמיד רצוי מקור אורגאני. בסופו של דבר יש לזכור, כי כולם, פרט למזון מלכות, מורכבים מפחמימות בלבד, ולכן ערכם התזונתי מבחינה קלורית זהה ותרומתם לעליה בסוכר זהה. בברכה, דנה

מנהלי פורום תזונה קלינית