סידן וחלב

דיון מתוך פורום  תזונה קלינית

07/02/2003 | 15:32 | מאת: ציון

שלום רב . האם אי פעם הוכח במחקרים מדעיים כי צריכת סידן בונה עצמות ואם כן , אזי כיצד ישנם ארצות באפריקה שם לא שותים חלב כלל והם לא סובלים מאוסטאופורוזיס כמו במערב ? האם חלב סויה מומלץ יותר מחלב פרה ? תודה ושלום

ציון שלום! התשובה לשאלתך היא כן, במחקרים רבים אין ספור. סידן וזרחן לבניית העצמות מגיעים לגופנו רק דרך המזון, הגוף אינו יודע ליצור חומר זה יש מאין. סידן קיים במזונות ממגוון מקורות בריכוזים משתנים. יכולת הספיגה של הסידן בתאי המעי אינה אחידה, ישנם סוגי מזונות מהם הסידן נספג ביעילות וישנם אחרים מהם הסידן נספג בחוסר יעילות רב. כך יש קשת מזונות, מכאלה עם כמות סידן רבה שנספגת הייטב, ועד כאלה עם כמות נמוכה שכמעט ואינה נספגת. מוצרי החלב נחשבים אידאלים כמקור לסידן משום שכמות הסידן רבה וגם ספיגתו במעי יעילה. בסויה כמות לא מבוטלת של סידן אך גם מרכיבים צמחיים נוספים אשר פוגעים בספיגתו במעי. לאור נתונים אלה, ההמלצה הגורפת היא להעדיף חלב. סויה מומלצת אך לא כתחליף לחלב. לגבי אפריקה: א. מהיכן הנתונים על כך שלא שותים חלב כלל? ב. מהיכן הנתונים על כך שלא חולים באוסטאופורוזיס? כאן יש לציין שתוחלת החיים שם נמוכה (50 שנה) ולכן רובם פשוט לא מגיעים לגיל בו המחלה הזו מתחילה לתת אותותיה... נועה

09/02/2003 | 11:51 | מאת: רון

נועה שלום רב, אני נוהג לשתות מדי בוקר מיץ פירות ׁאותם אני מערבב בבלנדר עם חלב סויה, בהנחה שחלב סויה עדיף על חלב פרה שמכיל שומן כולסטרול ועוד דברים לא בריאים. במחקר אחרון שקראתי בנושא (ולא זכור לי היכן) טען הכותב שחלב פרה נועד לעגלים ולא לבני אדם. אז עכשיו לא ברור לי מה יותר בריא. האם המלצתך לשלב בין שניהם? אגב, למרות שאני שותה רק חלב סויה (למעט המעט חלב שבקפה), אני כן אוכל גבינות (שמקורן בחלב פרה). בתודה מראש, רון.

09/02/2003 | 13:11 | מאת: צביקה

ברצוני לציין, כי הנושא של חלב וסידן שנוי במחלוקת. לכל המפקפקים ומהססית, אני מציע לקרוא את ספרו של ד"ר אריה אבני: תעזבו את העטינים שלי. שם גם הוא מצטט מחקרים בדבר הנזקים הבריאותיים של החלב ומוצריו. בנוסף, יש אתר באינטרנט WWW.nomilk.com המכיל הרבה מידע ומחקרים נגד מוצרי החלב. מוצרי חלב מכילים שאריות תרופות, הורמונים וחומרי הדברה  הם גורמים לאלרגיות (במע' הנשימה, עור, עיכול)  מכילים שומן רווי וכולסטרול, נמצא קשר ישיר לתמותה ממחלות לב  להרבה אנשים יש אי סבילות לסוכר החלב (לקטוז) ולחלבון (קזאין) עלול לגרום לחוסר ברזל, סוכרת נעורים, סרטן השחלות, אוסטיאופורוזיס, קטרקט  כאבי בטן אצל תינוקות (קוליק) ראוי לציין, כי משרד הבריאות לא ממליץ להזין תינוקות עד גיל שנה בחלב פרה (דימומים במערכת העיכול, קשיי עיכול ועוד)... אגב, ב 100 גר' חלב פרה יש 100 מ"ג סידן בעוד שב 100 גר' שומשום יש 1,100 מ"ג סידן. ומשפט לסיום, קפה ומלח גורמים להפרשה מוגברת של סידן מהגוף ויש גם חומרים נוספים שמשפיעים לרעה על הספיגה כגון: קקאו, סוכרים, חלבון מהחי ותרופות. העצה שלי היא לא לקבל כתורה מסיני כל מה שמקובל להגיד בנושא החלב ולבדוק את הנושא מכל הכיוונים. לבריאות צביקה קורן

צביקה שלום! אני מסכימה איתך שיש דעות לכאן ולכאן בנוגע לחלב אך לא נראה לי שיש מחלוקת לגבי תכולת הסידן וזמינותו הביולוגית במוצרי חלב. אני חושבת שהתייחסנו כבר רבות לנושא החלב בפורום זה ובצניעות אבקש רק לציין כי אנו עוקבות ומכירות את הספרות המדעית בנושא. ד"ר רוזן (מנהלת הפורום) אף כתבה את הדוקטורט שלה בדיוק על הנושא הזה כך שלא נראה לי מתאים להתייחס לתשובותינו כאל כאלו הנשלפות מהמותן. ודבר אחרון - את עצתך האחרונה אני מאמצת בלב שלם! נועה

מנהלי פורום תזונה קלינית