ברזל

דיון מתוך פורום  תזונה קלינית

08/07/2015 | 15:58 | מאת: ערן

הי, השאלה שלי היא לגבי חוסר בברזל. לפני כשנתיים עברתי לתזונה טבעונית. אני בן 39, 70 ק"ג, פעילות ספורטיבית בינונית יומיומית. כל המזונות שאני צורך עשירים בברזל - המון ירקות, קטניות, אגוזים, שקדים ודגנים מלאים. למרות זאת בבדיקות הדם האחרונות נמצא חוסר, גם במאגרי הברזל. הרופא רשם לי כדורי ברזל 246 מ"ג ferros citrate ו 249 מ"ג calcium citrate (הכמות המומלצת ביום היא 8 מ"ג לגבר בגילי, הכדורים האלה זה לא קצת יותר מדי? ומה אם יהיה לי עודף?) שעשו לי קצת אי סדר בעיכול, אם להיות עדין. קראתי על החומצה האוקסלית והחומצה הפיטית והחלטתי לאחר כשבועיים של נטילת הכדורים, להפסיק ליטול אותם ולאדות את הירקות ולהשרות ולהנביט גם את הדגנים (מה שאני כבר שנים עם הקטניות). השאלות שלי הן: 1. כמה זמן לוקח לכדורים למלא את מאגרי הברזל? 2. כמה זמן מהרגע שהפסקתי ליטול אותם יחזור המצב לקדמותו (כדי לדעת אם האידוי וההשריה באמת עוזרים לספיגה או שהמאגרים עדיין מלאים מהכדורים)? 3. מה מומלץ לעשות בשלב זה? תודה, ערן

הי ערן, אם יש לך חוסר במאגרי ברזל מאוד לא מומלץ להפסיק נטילה חיצונית של תוספי ברזל. אם מה שנתן לך הרופא אינו עושה לך טוב בעיכול, יש מגוון תוספים שניתן לנסות, מאלה הנקראים "ברזל עדין" או "רך" ואף ברזל בצורה נוזלית, שמתקבלים הרבה יותר טוב אצל רב האנשים. המזונות אותם אתה צורך אינם עשירים מאוד בברזל (אלא בעיקר הקטניות, כתלות גם בכמות הנאכלת) ואידוי לא ישפר ספיגה. כעת, להשלמת החוסר, ממליצה לך למצוא את התוסף המתאים לך (נסה עוד סוגים. כמויות הברזל נמוכות יותר בתוספים אלה בגלל הספיגה היותר טובה שלהם, בדר"כ). בעוד כ3 חוד' חזור לרופא ע"מ לבדוק שנית, לראות האם יש צורך להמשיך בתיסוף. כמובן, כדאי גם להוועץ בתזונאי/ת המתמחה בטבעונות להרכבת תפריט עשיר יותר בברזל ע"מ למנוע חוסרים גם בהמשך. בהצלחה

מנהלי פורום תזונה קלינית