ארטישוק ירושלמי
דיון מתוך פורום תזונה קלינית
קראתי באינטרנט שה"ארטישוק הירושלמי" מכיל בערך 15% פחמימות מסוג לא רגיל - לא עמילן / סוכרוז / גלוקוז. אך לא הבנתי מה זה כן. המידע לא ברור. כתוב שהפחמימות בו הם לא עמילן אלא אינולין. אך הרי אינולין זה סיב תזונתי שלא מתפרק בגוף לפחמימות? האם זה פרוקטוז? (אני שואל זאת, כי כתוב שמזה זול להפיק פרוקטוז) ובנוסף לא מצאתי מה ההמשך שלו בעיכול (האם נהפך לגלוקוז?פרוקטוז למשל, הוא סיפור בפנ"ע. שגם עליו לא הצלחתי לקבל פרטים ברורים מה הוא מסלולו בגוף). ואם הוא לא עמילן ולא שאר הפחמימות המצויות, הרי סביר שדרוש לו אנזים מיוחד לעיכולו (שלא מתאים לו עמילאז וכו') - האם האנזים הזה קיים באופן נורמלי במערכות העיכול של בני אדם? וכלומר שלכאורה סביר שאדם שלא רגיל לאכול ארטישוק ירושלמי, יאכל בבת אחת כמות של כ250 ג' ארטישוק, ויעשה זאת כמה ימים, זה יהווה עומס על מערכת העיכול, כיוון שהאנזים המיוחד לא "מאוחסן במחסנים". וזאת בשונה מאדם שרגיל לאכול לחם, שלא תהיה לו כ"כ בעיה להחליף לכוסמת/דוחן וכדו', מכיון שבכולם הפחמימה היא עמילן ובכולם דרוש אותו עמילאז. אודה על תשובה לשאלותי. חזור למעלה
שלום אורן, ארטישוק הוא אכן צמח בעל פקעית נאכלת שמכילה בעיקר אינולין. לרוב פקעיות שמכילות אינולין, לא מכילות עמילאז. אינולין הוא פולימר של מולקולוקת רבות של פרוקטוז. במערכת העיכול של בני אדם אין אנזים היכול לפרק פולימר זה, ועל כן, אינולין לא תורם כמעט לעלית סוכר בדם ואיננו מעכלים זאת. אינולין נחשב לסיב מסיס ותורם לאיזון סוכר וכולסטרול. הואיל וזה מגיע כמעט שלם למעי הגס, זה יכול לגרום לגזים ותחושת נפיחות ולגדילה מוגברת של חיידקי מעיים באופן לא מאוזן. הסיב נחשב "פרה ביוטי" ומעיל לבריאות הכללית. משתמשים בו במזונות כי גם בעל טעם מתוק וגם נותן תחושה חלקה למזון ותחושה שומנית. בהחלט זול להפיק ממנו פרוקטוז, כי הוא עשיר מאוד בו (אינולין זה פולימר של הרבה פרוקטוזים). אכילה של כמות גדולה של אינולין, לא משנה מקורו, יגרום קרוב לוודאי להרבה גזים, וגדילה מוגברת של חיידקים, לא מעבר לכך. אין מאגרים של אנזימים, אלו נוצרים תוך דקות ספורות בהתאם לצורך ותנאי הפעלה. לסיכום: אנחנו לא מעכלים אינולין. בברכה,דנה
תודה לך. נותרה רק השאלה שאם אין עמילן, למה כתוב בטבלאות שזה מכיל בין 15-17% פחמימות זמינות? וגם באמת בפועל זה מעלה את הסוכר ברמה שמתאימה לטבלאות (אם כי האינדקס הגליגמי שלו נמוך אולי). והשאלה בקיצור, שבטבלאות כתוב שאין עמילן ואין סוכרים (גלוקוז, פרוקטוז מלטוז וסוכרוז וכו'), ויש אינולין שלא נספג. אז מאיפה ה15-17% פחמימות זמינות המעלות את הסוכר?