מזונות והשפעתם על בלוטת התריס
דיון מתוך פורום תזונה קלינית
רקע אישי: גיל 63 רזה צמחוני ( ללא בשר , ללא מוצרי חלב , ללא ביצים) יש לי בעיית צפיפות עצם ולקחתי פוסלן מס שנים הפסקתי וחזרתי לקחת אקטונל חודשי. אוכל הרבה ממשפחת המצליבים(גם טעים וגם אנטי מסרטן) לכן השאלה: בבדיקות דם שלי TSH =5.7 כלומר מעל הערך המירבי של 4 אולם T4 תקין 1.1 לא מרגיש חלש אולם רגיש לקור ולפעמים תוקפת אותי חולשה לזמן קצר אולם אני מייחס זאת לירידה בלחץ הדם שהוא נמוך אצלי או אולי לירידה ברמת הסוכר. השאלות: 1. האם משפחת המצליבים פוגעת בבלוטת התריס? כך לפחות טוענת אולגה רז ואומרת שכדי לנטרל נזק זה צריך לבשל אותם. האם זה נכון? ואם כן לחמם מספיק או צריך ממש לבשל ..וגם כרוב סיני דורש טיפול כזה? והאם חימום או בישול כזה לא פוגע בתכונות האנטי מסרטנות שלו? 2. יש הטוענים שמאכלי סויה (לא תוספים מרוכזים ולא חלב סויה) כולל טמפה שהיא כידוע פולי סויה שעברו תסיסה וכתוצאה הגוף סופג אותם היטב-- מחלישים את בלוטת התריס הרבה יותר ממשפחת המצליבים וגם שאין אפשרות לנטרל את ההחלשה על ידי חימום או אמצעי אחר. האם נכון? 2. מה הדין לגבי גינסינג ,זנגוויל או מזונות אחרים שקשורים לנושא? עוזרים או מזיקים לבלוטת התריס? 3. האם יוד או אצות יד שעשירות בו מחזקות את בלוטת התריס? ואם כן האם ישנה בדיקה לרמת יוד? או פשוט לוקחים ומנסים? יש המלצות מהו המקור הטוב ליוד שאינו רעיל אולי? מה המינון היומי הרצוי במקרה שלי ? ולאיזה טווח זמן? בתודה
שלום שאול, משפחת המצליבים לא פוגעת בבלוטת תריס תקינה, אלא רק יכולה להחמיר מצב של היפותירודיזם. בישול של משפחה זו מנטרל את ההשפעה. כנ"ל לגבי כרוב סיני.הכוונה לבישול רגיל, לא חימום או בישול מיוחד.בהחלט חלק מהתכונות נוגדות החמצון נהרסות בזמן הבישול. אין לי מידע לגבי חלבוני הסויה וההשפעה שלהם על בלוטת התריס.כנ"ל לגבי שאר המזונות שציינת. אכילת יוד במקרה של היפותירודיזם לא משנה את רמת פעילות הבלוטה, כי תת הפעילות לא נובעת במקרה זה מחסר ביוד אלא מבעיות אחרות, כגון פגיעה של מערכת החיסון בתאי בלוטת התריס. רצוי לפנות אלנדוקרינולוג לבירור. בברכה,דנה
אני בן 40 בריא בסך הכל הייתה לי פעילות יתר של בלוטת התריס לפני כמה שנים , טופלתי ביוד רדיואקטיבי ועכשיו אני נוטל כדורי אלטרוקסין. לפי בדיקות הדם רמת ההורמון מאוזנת. האם יש המלצות ספציפיות למקרה כזה? מה כדאי לאכול וממה להימנע?
שלום אילן, פרט להמנעות ממשפחת המצליבים בצורתם הטריה, הכל אפשרי. במצליבים נמצא: ברוקולי, כרוב, כרובית ועוד.אם מבושלים, אין בעיה. בברכה,דנה