טחול מוגדל + כבד שומני

דיון מתוך פורום  רפואת משפחה

20/03/2014 | 20:55 | מאת: יוסי

שלום בן 39, עם עודף משקל. מזה שנים במעקב לכבד שומני. על פי רוב בבדיקות הדם יש עליה באנזימי הכבד, בבדיקת הדם האחרונה יש עליה נוספת יחסית לבדיקות קודמות. ALT(GPT) 103.00 U/L ( 5.00- 45.00) (.........)* AST(GOT) 60.00 U/L ( 5.00- 40.00) (.........)* GGT(GAMMA GT) 80.00 U/L ( 9.00- 55.00) (.........)* בילרובין - חלבונים - ספירת דם תקין - תפקודי קרישה, תקינים. כולסטרול מעט מוגבר, טריגלוצרידים תקין. US אחרון: כבד- בעל מרקם שומני, מעט גדול כ- 18 סמ גודלו, הדגמתו מוגבלת בעומק לבלב- הודגם חלקית, ללא ממצא בולט כיס מרה- תקין, לא הודגמו אבנים, דרכי מרה אינן מורחבות הכליות בגדר הנורמה בגודל ובמבנה. אין לראות גוש מוצק ,אבן או הידרונפרוזיס טחול - מעט מוגדל כ- 14.5 סמ גודלו, הומוגני כיס השתן כמעט ריק us קודם (לפני חצי שנה) כבד- בעל מרקם שומני, קושי בהדגמה לעומק, מוגדל כ- 21 סמ גודלו לבלב- הודגם חלקית, ללא ממצא בולט כיס מרה- תקין, לא הודגמו אבנים, דרכי מרה אינן מורחבות הכליות בגדר הנורמה בגודל ובמבנה. אין לראות גוש מוצק ,אבן או הידרונפרוזיס טחול - תקין, הומוגני כיס השתן כמעט ריק. 1. האם העליה הנוספת באנזימי הכבד דורשת בירור/טיפול כלשהו? 2. לפי הUS הכבד פחות מוגדל מלפני חצי שנה, אז מדוע העליה? 3. מה המשמעות של הטחול המוגדל? האם זה ממצא בעייתי? האם זה דורש בירור כלשהו? האם זה קשור לכבד או שזו בעיה בפניה עצמה? תודה רבה

שלום, יש לברר את העליה באנזימים. בדיקת הUS אינה מדויקת ויש סטיות בין בודק לבודק. גודל הטחול תלוי בגודל הפיזי: פעמים רבות אני רואה תשובה שהטחול מוגדל ובבדיקה פיזיקלית אין הגדלה של הטחול. לפיכך, כדאי לחזור לרופא, שיבדוק את הבטן ויתן את הדעת על השנויים. לבריאות.

מנהל פורום רפואת משפחה