לחץ דם ונטילת תרופות המשך דיון ותשובה לד"ר מזור
דיון מתוך פורום רפואת משפחה
שלום ד"ר לפני כשלושה ימים פניתי אליך בשאלה הבאה. שלום ד"ר. אני בת 60, מזה חמש שנים אני סובלת מפעם לפעם (פעם בחודש חודשיים) מעליות פתאומיות של ל.ד. (140/90..160/94) למס' שעות בלבד. לאחר מכן הל.ד. חוזר לערכי הנורמה נמוכים (106/68.. 110/70) וכך הם נשארים. עד כה, אני מטופלת בכדור דיזותיאזיד 25 מ"ג פעם ביום. שאלתי היא, האם אני יכולה ליטול תרופה לדוגמא ממשפחת ACE או קבוצה אחרת, לא על בסיס יומיומי ( כדי למנוע ירידות הרבה מתחת הנורמה) אלא רק במידת הצורך של י.ל.ד. רוב בדיקות הדם שלי תקינות פרט ל: urea - 53. creatinine - 1.06. cholesterol total - 226. ldl - 146.4 hdl 64 __________________________________________________ ענית לי כך: מה הסיבה שניתן לך הטפול במשתן? כלומר איך גילית שעולה לך לחץ הדם? מה הבעייה בכך שפעם ב,, יש לחץ דם מעט מוגבר הרי הבעייה בלחץ דם היא התהליך שגורם במשך הזמן לריבוי הסיבים השריריים בכלי הדם והעלייה בתנגודת שגורמת לאמוץ הלב ולשנויים בו ומי אמר שלחץ הדם המוגבר אינו פונקציה של מצבי לחץ למשל?? _________________________________________________________ תשובתי היא: המשתן ניתן לי כטיפול בל.ד. אשר נמשך לאורך זמן. את העליות הללו גיליתי במדידה בקופ"ח (כמו"כ זה מלווה בסימפטומים של כאבי ראש, לחץ בחזה, טשטוש ראיה) ייתכן שיש קשר ללחץ אבל לא תמיד, שאלתי היא האם הטיפול במשתן הוא מספיק והאם באותן השעות (לפעמים לילה שלם) ניתן להשתמש בכדור אחר.
בעת שאני בוחן את האינפורמציה שאת סיפקת,,והיא טובה אני מוציא מספר הנחות - לפי מה שאת מוסרת האפיזודות של יתר לחץ הדם מתרחשות אחת למספר חדשים ובשאר הזמן יש לך אפילו לחץ דם נמוך (או שהוא נמוך בגלל המשתן??) - כשלחץ הדם מופיע הוא מלווה בתופעות שיכוות להתאים למצבי מתח ולחץ (אני לא יכול להתעלם מהעובדה שאלה תופעות של לחץ )=לחץ בחזה או שהוא ממקור של הלב או שהוא ממקור של מתח,,,מספיק להזכר במשפט "אבן נגולה מעל ליבי",זה לא רק את שמרגישה לחצים זה רובינו כשיש עלינו עומס רגשי - אם לחץ הדם המוגבר מופיע בלווי התופעות שהיזכרת ייתכן שמקורו כן בעומס רגשי ואז טפול קל להפגת לחצים יכול לעזור ואני מדבר על משהו כמו לוריוון או ואבן או קסנקס(תרופות להפגת מתח) - אני הייתי מבקש לעבור הולטר לחץ דם שיבדוק את ההתנהלות של לחץ הדם לאורך היממה -אני לא חושב שיש צורך בתרופות נוספות למעט תרופות להורדת מתח ולחץ
אני סובלת הרבה שנים מלחץ דם גבוה ומטופלת וכן מכולסטרול גבוה . שנים לקחתי סימוביל 10 מ'ג , לפני כחצי שנה בקרתי אצל הקרדיולוגית והעלתה לי את הסימוביל ל 20 מ'ג. בזמן אחרון התחלתי להרגיש כאבים בשוקיים ואי נעימות .בבקורת אצל הרופאה התלוננתי על התופעה ואז היא החליפה לי את הכדור לפרבליפ וגם כדור זה גורם לי לאותם תופעות ויותר מה לעשות תודה מראש.