שבר פתולוגי: גורמים אפשריים, מצבים דומים ומאמרים

כאבי גב תחתון: מתי לנתח?

ברוב המקרים, כאבי גב תחתון חולפים - לאחר מנוחה קצרה. במקרים בהם מדובר בכאב כרוני, עולה הצורך להיעזר בתרופות, פיזיותרפיה - ולעתים גם ניתוח. מדריך כאבי גב תחתון נחשבים לאחת התלונות השכיחות באוכלוסייה הצעירה והמבוגרת כאחד. המקור המרכזי לכאבי הגב בגילאים הצעירים הינו מתיחה של שרירי הגב או מתיחה ופגיעה ברצועות המחברות את המפרקים הבין חולייתיים בעמוד השדרה. המקור השני בשכיחותו: בקע דיסקאלי. בגיל מבוגר, הסיבה השכיחה ביותר לכאבי הגב הינה שינויים ניווניים בין חולייתיים; ובמקום השני בגיל מבוגר, כאבים הנובעים מבקע דיסקאלי. סיבות נוספות לכאבי גב בגיל המבוגר יכולות להיות היצרות תעלת השדרה או שברים פתולוגיים בחוליות, הנובעים מירידה בצפיפות העצם. כל עוד מקור הכאב אינו עצבי, הכאב יחלוף בתקופה קצרה יחסית. צילום: thinkstock מהם הסוגים הנפוצים של כאבי גב תחתון?בכל הקשור לאבחון - ובעיקר להתאמת הטיפול המתאים -...
ללמוד עוד על שבר פתולוגי
טיפול כירורגי במחלת עצם גרורתית-תמונה

כשהסרטן שולח גרורות לשלד, נפגעת איכות חיי החולה. פרופ' יעקב...

מאת: פרופ' יעקב...
10/09/2009
מיאלומה נפוצה: 8 תמרורי אזהרה-תמונה

זיהוי מהיר של תמרורי אזהרה העלולים להעיד על מיאלומה נפוצה...

מאת: ד"ר חזי...
30/11/2017
כאבי גב תחתון: מתי לנתח?-תמונה

ברוב המקרים, כאבי גב תחתון חולפים - לאחר מנוחה קצרה. במקרים...

מאת: ד"ר פרבר...
26/10/2017
גרורות: חזון העצמות היבשות-תמונה

חולי סרטן רבים סובלים מגרורות בעצמות, וכתוצאה מכך מפגיעה...

מאת: פרופ' יעקב...
11/06/2008
מחפשים את הרופאים הטובים בישראל לשבר פתולוגי?
יש לנו את המאגר המושלם עבורכם
קרא עוד

שבר פתולוגי: תשובות ממומחים וייעוץ אונליין

תשובות לשאלות

שלום, אמי בת 70 , בחודשיים האחרונים סובלת מכאבי קשים בירך ובקרסול. היא לוקחת כבר כמה שנים סידן בכדור אחד ליום. היא עשתה מיפוי עצמות, אלו תוצאותיו: תהליך אוסטאוארטרוטי מפושט לאורך חוליות השדרה ובמפרקים שונים בגוף. מודגם ריכוז גרמי מוקדי בחוליה המותנית L3 יכול להתאים לתמט חוליה על רקע ניווני, בהבחנה מבדלת אין לשלול שבר פתולוגי על רקע אוסטאאופרוטי. ריכוז מוקדי בקונדיל המדיאלי בברך שמאל יכול להתאים לאוסטאוניכרוזיס על רקע ניווני, אין לשלול נזק מניסקיאלי מדיאלי קל בברך השמאלית. ממש אודה לך על הסבר התוצאות ומה עלינו לעשות הלאה. תודה רבה

הממצאים אינם חד משמעיים. יש פעילות חזקה יחסית בגובה חוליה מתנית שלישית מה שיכול להתאיםלשבר מעיכה , אך מאחר שאין לך כאב שם הסיבה לא ברורה וכדאי לעשות צילום של ע"ש מתני וכן צילום של ברך שמאל . לא ציינת באיזה רגל יש כאב ולכן מהותו של הממצא בברך/ ירך שמא אינה ברורה.

אני מתלבט לגבי צורך בניתוח PTA. בבדיקות דם נמצאה אצלי רמה גבוהה של PTH - 80.2, סידן 11.1, זרחן 1.9. ויטמין D 18.4. אין סידן בשתן (24 שעות) US מראה מראה באספקט אחורי תחתון של אונה שמאלית - הודגם ממצא שיכול להתאים ל-PTA. מיפוי MIBI - הודגם ממצא חשוד לPTA בחלק אחורי מדיאלי של אונה שמאלית של בלוטת התריס. US כליות תקין. צפיפות עצם נמוכה במידה קלה בעמוד שדרה ובירך, תקינה באמה. אנדוקרינולוגית המליצה לי לנתח, ואני מבין שיש מספיק אינדיקציות לניתוח. יחד עם זאת תהיתי אם באמת יש צורך בכך - אני אדם בריא וצעיר, אין לי בעיות (כך לפחות אני מרגיש כלפי חוץ). אני מודע לזה שהנזקים יכולים להיות לטווח ארוך, אבל אני שואל את עצמי אם לא מדובר במשהו שאפשר לחיות איתו ממילא חיים שלמים בלי להרגיש (כשאפשר להמשיך במעקב, או לדחות את ההחלטה להמשך). אם אני מחליט להימנע מניתוח או לדחות אותו (תוך המשך מעקב) - מהם הסיכונים בעצם? אציין שלאחרונה התחלתי ליטול ויטמין D באופן אינטנסיבי (2000 ביום) - האם התמונה יכולה להשתנות?

מנסיון שלי עם צפיפות עצם נמוכה אני משתמשת בסידן אמורפי , אני לא יכולה לתת ייעוץ מקצועי אך יכולה לתת עצה

שלום רב, גיל הינו ללא ספק פקטור משמעותי במחלה זו וגיל צעיר הינו בהחלט אינדיקציה חד משמעית לניתוח. הניתוח הינו פשוט ביותר וכמעט נטול סיכונים ומונע בעיות עתידיות רבות כגון שברים פתולוגיים בעצמות, אבני כליות, כיב קיבה, שינויים מנטליים ועוד. כיום ניתן לבצע את הניתוח גם ללא חתך חיצוני בצוואר במקרים בהם יש מיקום מדוייק של הבלוטה הפתולוגית. ממליץ להגיע למרפאה לבדיקה (037645464). ברכה, ד'ר אבי חפץ, א.א.ג. מנהל היחידה לכירורגיה ואונקולוגיה של ראש צוואר באסותא א.ר.ם.- המרכז לרפואת א.א.ג. וניתוחי ראש צוואר באסותא http://www.aram-ent.co.il 03-7645464

שלום רב, שמי אלדד בן 22.5. ב11.2017 החלו לי כאבים עזים בירך שמאל. לאחר מיפוי עצמות, ct ו M. R. I, גילו כי יש לי ציסטה בעצם הירך, לאחר ביופסיה נמצא שפיר. לאחר התייעצות הרופאים בביה"ח הוחלט לבצע ניתוח של כריתה מילוי וקיבוע ונקבע עבורי תאריך לניתוח. כמה ימים טרם הניתוח הכאבים חלפו לחלוטין, הודעתי לצוות הרופאים על כך והוחלט לחכות לבינתיים עם הניתוח ולהישאר במעקב של צילומים על הגידול. לאחר כמעט שנתיים שחלפו הכאבים, בחודש האחרון חזרו הכאבים העזים, חזרתי לרופא התרעתי בפניו על הכאבים שחזרו והוא הפנה אותי ל M. R. I שאת פענחו אני מצרף לכם פה. אודה לעזרתכם בהסברת הפענוח הנ"ל והמלצתכם להמשך טיפול(ניתוח, כדורים, טיפול אחר..), מודה מראש לכולם על העזרה.

מצרף את פענוח הm. R. I תיאור הבדיקה והממצאים MRI של ירך שמאל מקורבת כולל ח.נ. ================================== פרטים קליניים: בן 22 ,לאחר כריתה של נגע ציסטי שפיר מהפמור המקורבת משמאל. השוואה לבדיקת MRI מ-2017/11/12 .מדובר בבדיקה פרהניתוחית. T1/FSPGR-FS וכן, מישורים בשלשה T1, T2/STIR-FS :טכניקה לאחר הזרקת גדוליניום בדיקה פוסט-ניתוחית. הנגע הציסטי שהודגם בבדיקה קודמת בגובה הטרוכנטר הקטן והשאפט המקורב משמאל קטן משמעותית. כעת נותר מרכיב ציסטי קטן אשר חלקו מעט יותר מקורב בגובה הטרוכנטר הגדול וחלקו באזור הנגע הקודם בשאפט. החלקה ציסטית דק מאוד ועובר האדרה היקפית לאחר הזרקת גדוליניום. בסמוך המרכיב הציסטי הקטן ישנה בצקת מח עצם אשר עוברת האדרה קלה לאחר הזרקת גדוליניום. ייתכן שינויים פוסט- ניתוחים. ישנה תגובה פריאוסטלית עדינה שעוברת האדרה לאחר הזרקת גדוליניום בהיקף אזור הנגע, בשיפור בהשוואה לבדיקה קודמת. ללא מרכיב רקמה רכה מתבלט מהעצם. ללא מוקדים נוספים מרוחקים. לסיכום: הקטנה ניכרת בנגע בפמור המקורבת משמאל. עדיין ישנו נגע ציסטי קטן באזור הנגע ובצקת עצם עם תגובה פריאוסטלית קלה. להמשך מעקב.

"תגובה פריאוסטלית" הנה תגובת העצםהמעידה על תהל של ריפי. ככל הנראה לקית בשבר זעיר. ( שבר פתולוגי)

מה אפשרויות הטיפול במקרה זה?

שלום רב, אימי בת 72. בריאה בדרך כלל. בשנת 2009 ביצעה בדיקת דקסה שאובחנה כאוסטיאופניה (-1.8). מאז לא נשלחה שוב לבדיקה נוספת של צפיפות עצם. לפני כמס' שבועות התעלפה ונפלה מגובה עמידה. כתוצאה מכך שברה את עצם המסרק החמישית בכף רגל שמאל ועוד 4 שברי דחיסה בעמוד השדרה (יתכן שנפלה על חפץ קשה משקל שהיה בחדר, אך זה לא וודאי כיוון שהתעלפה אינה זוכרת). לאחר יעוץ אצל מומחה ע"ש ביקש לבצע MRI תשובת ה- MRI: מודגמים תמטים בגופי החוליות D4, D11, L1 ו- C7 המקבלים האדרה לאחר חומר ניגוד. נראית התבלטות גרמית קלה לתעלת השדרה מחוליה L1 עם היצרות קלה של התעלה, ללא לחץ על הקונוס. ללא מסות פרא- או פרהורטברליות. ללא בלטי או בקעי דיסק בעלי משמעות קלינית בעמוד השדרה הגבי. לא ניתן לשלול כי מדובר בשברים פתולוגיים מומלץ המשך בירור לשלילת פיזור ללא היצרות ספינלית משמעותית מומחה ע"ש (נוירוכירורג) חושב שגם אם יש לה אוסטיאופורוזיס, הוא לא יכול להסביר את הפיזור של השברים וכן את מיקומם הלא אופייני לאוסטיאופורוזיס. לאור זאת, חושד במחלה ממארת. נשלחה לביצוע CT-PET. מכיוון שהPET תואם לעוד שבועיים אנחנו מאוד חוששים לבריאותה. שאלתנו היא: האם יכולים להיות מקרים יוצאי דופן שאוסטאופורוזיס כן יכול לגרום לשברי דחיסה בפיזור כזה? יש לציין שבדיקות דם כלליות יצאו תקינות למעט ויטמין די נמוך (16) וכן חלבון בשתן יצא תקין. צילום חזה - תקין. נשמח לחוות דעתכם תודה רבה

שלום רב, א. כתוב בתשובת ה- MRI במילים מאוד ברורות, שקיים חשד לפיזור של מחלה ממארת. אותו דבר אמר לכם נוירוכירוג. יש להמשיך בבירור. אין באפשרותי לשלול מחלה ממארתץ דרך הפורום. מיקום של חלק מהשברים לא אופיני לאוסטיאופורוזיס. יתכןוצדובר בשתי בעיות יחד. ב. רמת ויטמין D נמוכה, וגם זו יכולה להיות סיבה נוספת לשברים. יש לתקן את רמת הויטמין בעזרת נטילת תוסף ויטמין D. לגב מינון הויטמין- נא דברו עם רופא המטפל, כי, שוב, אין באפרותי להתייחס לתוצאה בודדת, ובמיוחד אם לא ידוע לי באיזה יחידות נמדדה רמת הויטמין (התוצאות שונות במעבדות שונות). בברכה, דר ילנה סיגל

פורומים בנושא שבר פתולוגי
פורום אנדוקרינולוגיה והפרעות בגדילה בקרב ילדים
פרופ' צבי צדיק ישיב על שאלות הגולשים בנושאים הנוגעים לאנדוקרינולוגיה והפ...
פורום גיל המעבר וטיפול הורמונלי חילופי
ד"ר משה זלוצובר ישיב על שאלות הגולשים בנושאים הקשורים לבעיות גיל מעבר, א...
פורום סוכרת נעורים (סוג 1) טיפול והתמודדות
ד"ר אסף אורן ישיב לשאלות בנושא סוכרת נעורים (סוכרת סוג 1).