השתלה אלוגנאית: גורמים אפשריים, מצבים דומים ומאמרים

לימפומה בילדים: ריפוי באחוז גבוה

בישראל מתגלים מדי שנה כ-50 מקרים חדשים של לימפומה בילדים. הבשורה הטובה: הטיפולים המתקדמים מאפשרים להשיג ריפוי בכ-75%-95% מהחולים לימפומה (Lymphoma) היא מחלה ממארת המתבטאת בהתרבות בלתי מבוקרת-ממאירה של לימפוציטים לא תקינים בבלוטות הלימפה בגוף או בחלקים אחרים של מערכת הלימפה. מערכת הלימפה הינה אחד המרכיבים החשובים של המערכת החיסונית של הגוף המגינה עליו מפני זיהומים חיידקיים, ויראליים ומחלות אחרות. בקרב ילדים, לימפומה הינה מחלה ממאירה בשכיחות נמוכה יחסית למבוגרים. בישראל לדוגמא, מדי שנה מתגלים כ-500 מקרים חדשים של ילדים הלוקים בסרטן לסוגיו, מתוכם לוקמיה וגידולי מוח הן המחלות השכיחות ביותר. לימפומה פחות שכיחה ומתגלה אצל כ-50 ילדים בשנה. לימפומה מתגלה אצל כ-50 ילדים בשנה. צילום: thinkstock מהם הסוגים השונים של מחלת הלימפומה?קיימים שני סוגים עיקריים של מחלת הלימפומה בילדים: לימפומה...
ללמוד עוד על השתלה אלוגנאית
בטבורו של העולם - על משמעות איסוף תאי גזע מחבל הטבור-תמונה

למה כדאי לאסוף דם טבורי? עבור אילו מחלות הוכחה חשיבותו...

מאת: מערכת zap...
22/06/2005
CML: הסרטן שאפשר לחיות איתו-תמונה

לוקמיה מיאלואידית כרונית היא מחלה שבה תאים במח העצם הופכים...

מאת: פרופ' פיה...
23/09/2012
לימפומה בילדים: ריפוי באחוז גבוה-תמונה

בישראל מתגלים מדי שנה כ-50 מקרים חדשים של לימפומה בילדים....

מאת ד"ר יורם...
24/09/2017
טיפול חדש בסרטן הדם-תמונה

טיפול חדשני בחולי לוקמיה מילואידית חריפה במרכז הרפואי שיבא ...

מאת: מערכת zap...
03/07/2005

השתלה אלוגנאית: תשובות ממומחים וייעוץ אונליין

תשובות לשאלות

שלום פרופסור אובחנתי באפלסטיק אנמיה ויש לי כמה שאלות לכבוד הפרופסור האם אפלסטיק אנמיה שקרתה מיד אחרי קורונה [לפני הקורונה בדיקות הדם היו תקינות ] והחמירה עד לדרגה חמורה של טסיות מתחת ל 20000 ונוטרופילים מתחת ל 500 ,מטופלת על ידי השתלת מח עצם במידה ויש תורם מתאים במשפחה כמו של אפלסטיק אנמיה מסיבה אחרת ,או שאפשר לטפל גם אם יש תורם מתאים לטפל ב ATG עם ציקלוספורין ואלטרומבופאג או בטיפול אחר ,והאם יש שוני בגישת הטיפול מאפלסטיק אנמיה שקרתה בגלל קורונה או מסיבה אחרת ,והאם הרפואה מכירה בזה שאפלסטיק אנמיה יכולה להיגרם על ידי קורונה תודה רבה

קשה לענות בפירוט כי איני מכיר את כל העובדות, אבל אנסה לעזור. הופעה של אנמיה אפלסטית יכולה להופיע אחרי כל זיהום ויראלי. גם אחרי הדבקה בקורונה, תתכן הופעה של אנמיה אפלסטית ותוארו כבר מספר מקרים כאלה ברחבי העולם. ההחלטה אם לבחור בטיפול תרופתי או בהשתלת מח עצם תלויה בהרבה גורמים - ספירות הדם, גיל המטופל ומצבו הכללי, וזהות התורם. עקרונית, אם מדובר באנמיה אפלסטית קשה, יש תורם והמטופל מתחת לגיל 40 אנחנו נוטים להמליץ על השתלת מח עצם. בברכת בריאות,

אני נערה בגילאי העשרים גם אובחנתי עכשיו עם אנמיה אפלסטית חמורה לציין חיסון קורונה לפני שנתיים בדיוק תגובות לא רצויות אח''כ לפני כשנה מונו שהסתבך אז הכל החל להדרדר קורונה לפני 11 חודשים לקח עשרה חודשים עד לקריסה ואז אבחנה ארוכה וקשה במשפחה ואח תאום לא נמצאו מתאימים לתרומת מח עצם התחילו טיפול ATG מצב יציב מנסים גמילה, ירידה אוטומטית בספירות האם במקרה כזה עדיף השתלת מח עצם??? כבר מיואשת מהחולשה, הכאבים. התופעות לוואי. רוצה להיות אחרי ונוטה להאמין שההשתלה היא האלטרנטיבה מה הסיכונים? מה הסיכויים? מתורם זר כמובן. ובכלל. יש עוד מאובחנים בארץ?? חייבת תמיכה ומשפחה!!

הטיפול באנמיה אפלסטית בגילך הוא מאוד מורכב וחייבים להכיר את כל פרטי המקרה כדי להמליץ. עקרונית, בעקבות השיפור בפרוטוקולי ההשתלה אנחנו ממליצים השתלת מח עצם מתורם עד לגיל 40 - כמובן שמותנה במציאת תורם בהתאמה מלאה (בן משפחה או זר). כמובן שמחייב בדיקה גנטית לאיתור מחלות רקע לאנמיה אפלסטית. אל תתייאשי! הסיכויים הם גבוהים מאוד להחלמה, גם אם בסוף לא תעברי השתלה ותקבלי טיפול תרופתי משולב עם ATG. בברכת בריאות.

האם תתכן אפשרות של החלמה מלאה מאמניה אפלסטית? החשד הוא ע רקע פוסט קוביד הוחלט טיפול להשתלת מח עצם אך בהעדר תורם הוחל טיפול ATG. ספירות נמוכות אך יציבות ואם אכן יש החלמה חלקיתאו מלאה. האם תתכן חזרת המחלה/החמרה? אם ידוע שכל פעם שיש חום גבוה , זהיום וכדו הגוף מגיב בנויטרופניה והמוגלובין נמוך, טסיות גבוליות. מה יש למדע לתרום לנו? בעיקר כתוצאה מקוביד??

הקוביד כבר לא רלוונטי. בשלב זה ההתייחסות היא כמו אנמיה אפלסטית ללא סיבה. כפי שכתבתי לך בעבר הופעה של אנמיה אפלסטית לאחר זיהומים ויראלים תוארה בספרות. לגופו של ענין - לעיתים מושגת תגובה חלקית בלבד לשילוב של ATG וציקלוספורין (עם או ללא אלטרומבופג) ואם ספירות הדם יציבות אנחנו מרוצים. אני מניח שהרופאים שלך עוקבים גם אחרי הממצאים במח העצם כדי לוודא שאכן המחלה בשליטה ושאין צורך בהשתלה.

היי אהי בן 75 חלה בלוקמיה aml. עבר השתלת מח עצם מאחיו (התאים לו 100%) לפני חודשיים בערך. אתמול בוצעה בדיקת מח עצם ובתוצאה כתוב: PCR, Oncogenes, PB Microsatelitelites-follow up, PB Mixed chimerism 92%donor קראתי קצת באינטרנט מה הפירוש....אבל אני לא מצליחה להבין איך יודעים ומתי? אם ההשתלה התליחה אומשיש עדיין סרטן בגוף???

אין מספיק מידע בשאלה (כמו האם מדובר בבדיקת מח עצם ראשונה שבוצעה לאחר ההשתלה ומה סטטוס המחלה בבדיקת מורפולוגיה ופקס). יחד עם זאת, כדאי להבהיר שבדיקת הכימריזם בודקת את אחוז תאי התורם ואת אחוז תאי המקבל. במקרה זה יש 92% תאי תורם. תשובה זו יכולה להיות תקינה, בהתחשב בעובדה שפרוטוקול הטיפול לפני ההשתלה היה פרוטוקול מופחת מינון (REDUCED INTENSITY) בברכת בריאות.

האם בארץ מתבצע טיפול ב( photophersis ( ECP אם כן או לא מה יעילותו ?

ECP הוא טיפול שבו הלימפוציטים מוצאים מהדם (פרזיס) ועוברים הקרנה הגורמת להם להיות פחות פעילים. הפחתת פעילות הלימפוציטים גורמת לירידה בפעילות של מחלת השתל נגד המאכסן (GVHD). דרך טיפול זה יעילה גם ב GVHD חריף וגם בכרוני - אולם, היעילות של ECP תלויה במערכות המעורבות ובזמן בו הותחל הטיפול. היתרון הגדול של ECP, בניגוד לתרופות אחרות, שהוא אינו מחמיר את הדיכוי החיסוני ואת הנטיה לזיהומים. במרבית המרכזים הגדולים בישראל יש ECP ואנחנו משתמשים בטכנלוגיה הזאת בהצלחה מרובה.

האם טיפול ב ECP מותר לחולה עם רקע במלנומה(סרטן העור)?

לא ברורה לאיזו התוויה שאלתך. אם מדובר ב GVHD לאחר השתלה אלוגנאית אז בהחלט כן

מה עוד ניתן לעשות? לדברי הרופאים המחלה ממשיכה להתפתח ללוקמיה. כעת אחוז הבלסטים 17%.

ההחלטה על טיפול מורכבת. ואין אופציות רבות. באופן עקרוני במידה והרקע הרפואי מאפשר זאת יש לשקול השתלת מח עצם מתורם, אך יש לזכור כי מדובר בטיפול אינטנסיבי וקשה ולא כל מטופל מתאים לכך. במידה ויש התקדמות ללויקמיה יש אופציה לטיפול בתכשיר וונטוקלקס בשילוב עם תכשיר מהקבוצה של וידזה.

תודה רבה! בנוסף רציתי לשאול לגבי דימומים תת-עוריים אצל חולים כאלו (ממחסור בטסיות), וכן לגבי קשיי קרישה בפצע מדמם - האם בכל מקרה של פציעה קטנה יש לרוץ לבית חולים כדי לקבל טסיות/מנת דם? או שיש דרך לעזור לחולים כאלו בבית? עד כמה ניתן לעזור להם באמצעות חבישה ומתן כדור הקסאקפרון (Tranexamic Acid)

במידה ויש דימום משמעותי וערכי הטסיות נמוכים באופן משמעותי, כדאי לקבל טסיות בדחיפות. קשה לענות תשובה סציפית יותר מבלי להכיר את המקרה.