פרואינסולין: גורמים אפשריים, מצבים דומים ומאמרים

על האינסולין וחומצות אמינו

תאור המבנה המולקולרי של האינסולין וחרוזי שרשרת חומצות האמינו המרכיבות אותו. לא אחת ולא שתיים הייתי שותף לויכוחים בפורומים על מבנה מולקולת האינסולין, מולקולה שצדה את עיני בפשטות ויופי כמין חלזון גמלוני בתבנית האות "פה" של כתב היד כשהיא הפוכה על ראשה. והמולקולה הזאת משובצת כשרשרת בחוליות כדוריות שהם החומצות אמינו המהווים את "אבני הבניין" של כל שרשרת מולקולרית המרכיבה את האורגניזם החי. מולקולת האינסולין נוצרת ממולקולה גדולה יותר הנקראת "פרו-אינסולין". מולקולת הפרו-אינסולין כוללת 81 חומצות אמינו המתעקלים בנתיב הלולייני חלזוני הרציף של ה"פה" ההפוכה. במעבר מהפרו-אינסולין לאינסולין מתנתק כל החלק העליון של הפרו-אינסולין הנקרא C-Peptide והמכיל 30 חומצות אמינו. ללא הקטע העליון המשלים את המסלול החלזוני הופך האינסולין לשארית הנותרת מאותו חלזון, וזה מסתכם בשני...
ללמוד עוד על פרואינסולין
על האינסולין וחומצות אמינו-תמונה

תאור המבנה המולקולרי של האינסולין וחרוזי שרשרת חומצות...

מאת:
14/04/2000
מחפשים את הרופאים הטובים בישראל לפרואינסולין?
יש לנו את המאגר המושלם עבורכם
קרא עוד

פרואינסולין: תשובות ממומחים וייעוץ אונליין

תשובות לשאלות
16/07/2009 | 22:41 | מאת: שמואל
מתוך פורום סוכרת

ד"ר יקר. האם תוכל בשפה פשוטה ועממית להסביר לי משמעותה של בדיקת c-peptide לגבי סכרתי ומה זה אומר לגביי כאשר התוצאה הינה תקינה?(בנורמת הערכים התקינים 2.9 ). לתשובתך אודה.

שלום לך, האינסולין מיוצר בתאי הביתא של הלבלב, תחיחלה בצורה של מולקולה גדולה הנקראת "פרואינסולין", ולפני השחרור לדם היא מתפרקת לאינסולין+. -C-Peptide . על כל מולקולת אינסולין אחת, משתחררת מולקולת סי-פפטיד אחת. כך שניתן להעריך את מידת התגובה והפעילות הלבלבית לפי רמת הסי פפטיד בדם, גם בסוכרתי שמזריקים לו אינסולין. אם הרמה היא מתחת לנורמה המינימלית, נקבעת אבחנה של סוכרת מסוג 1 בהתאם. אם הרמה היא גבוהה, במיחוד אחר שעתיים מהאוכל, זוהי עדות לסוכרת מסוג 2 עם תנגודת לאינסולין. בדיקות אלו יעילות ביותר ובמבוצעות כיום ברוב מוסדות המחקר והמרפאות לסוכרת הקשורות בהם. הן מאפשרות לקבוע האם לפנינו סוכרת עם חסר מלא או יחסי של אינסולין או סוכרת עם יתר אינסולין (בשמנים למשל עם תנגודת לאינסולין).בדיקות תגובת האינסולין האנדוגני (C-Peptide ) והערכת הרזרבה הלבלבית לקראת החלטה איזה טפול תרופתי לתת לנבדק – ממריץ לבלב, עוקף לבלב או אינסולין?

24/03/2008 | 16:10 | מאת: משה
מתוך פורום סוכרת

דר' קנטר הניכבד, כמשתתף ותיק העוקב אחר תשובותיך, אני סומך עליך יותר מאשר על הרופא שלי. להלן תוצאות שקיבלתי, אשמח לפרשנותך וח"ד: בסולם של 0-112 ---> INSULIN AB = 9.0 בסולם 1.1- 5.0 ----> c peptid = 3.9 A1C = 7.9 לא עשו לי GAD האם לבקש? תודה

25/03/2008 | 02:17 | מאת: סיטאגליפטין
מתוך פורום סוכרת

אני ממליץ לבצע בדיקת דם לנוגדנים כנגד הלבלב ורכיביו. מדובר במספר נוגדנים, וביניהם Anti Gad, Anti Insulin, ICA. נוכחות אחד (או יותר) מאלו מתאימה לסוכרת סוג 1, ואז הגישה הטיפולית עשויה להיות שונה מאשר הגישה לסוכרת סוג 2 (שהיא השכיחה באוכלוסיה). Anti GAD הוא סוג של נוגדן שהגוף מייצר כנגד אחד מרכיבי הלבלב (והלבלב הוא כידוע האיבר האחראי על ייצור האינסולין). לחלק גדול מחולי סוכרת סוג 1 - יש אכן רמה מוגברת של נוגדנים מסוג זה. C Peptide הוא חומר שמיוצר ע"י הלבלב לצד האינסולין (ליתר דיוק: הלבלב מייצר חומר הנקרא "פרואינסולין" אשר נחתך לאינסולין + C Peptide). שעה שהאינסולין הוא חומר פעיל, הרי ה-C Peptide אינו פעיל מבחינה ביולוגית, אך מהווה סמן לייצור אינסולין, כלומר: רמה נמוכה ביותר של C Peptide באדם שאינו מזריק אינסולין, מסמלת בד"כ כשל של הלבלב לייצר אינסולין (באדם המזריק אינסולין - אין שום משמעות לבדיקה זו). מן הראוי לציין שאני לא רופא

שלום לך משה, תודה על המחמאות - אני למשל לא סומך על אף רופא... אני מניח שהבדיקות שלך נעשו בצום - והמשמכות היחידה שלהם בנוסף לכך שהן מראות לבלב תקין בצום, שהסוכרת שלך היא לא מסוג 1. אילו הקמנצנים של הקופה היו עושים לך גם רמותץ אינסולין ו סי פפטיד שעתיים אחר האוכל, היינו יכולים גם לדעת אם יש לך תנגודת לאינוסלין (האופיינית לסוג 2 ) או לא. המדד להמוגלובין המסוכרר של 7.9 הוא מעל לרצוי - התייעץ עם רופאך איך לשפר זאת, ומהר. אין צורך ב בבדיקת אנטי GAD. גם אם הוא חיובי זה לא משנה לא את הטיפול ולא את האבחנה שלך.

שלום לד"ר קנטר אני מבקשת לדעת מהם האינזימים שמפרקים בלבלב את הפראפרואינסולין לפרואינסולין ומהם האינזימים שמפרקים את הפרואינסולין לאינסולין וסי פפטיד? תודה רבה

שלום לך ליטל, הפר-פרואינסולין מתפרק על ידי סיגנל פפטידזה ברטיקולום האנדופלסמטי בתא הביתא. הפרואינסולין מתפרק בשתי נקודות על ידי שתי פפטידזות שונות: אנדופפטידזה מסוג 1 (PC3 ) מפרקת את הקשר בין ארגינין 31 לארגינין 32 במיקום של B/C של הפרואינסולין אנדופפטידזה PC2 מפרקת את הקשר בין הליזין 64 לארגינין65 בקשר A/C כאשר פירוק שני הקשרים מושלם, מתקבלת מולקולת C (ה C-PEPTIDE) ומולקולת האינסולין על שרשרותיה (A+B). זהו אני מקווה שבכך באת על סיפוקך ועתה תוכלי לישון יותר טוב בלילה... בברכה, ד"ר יורם קנטר

09/05/2002 | 18:03 | מאת: ליטל
מתוך פורום סוכרת

לד"ר יורם קנטר היקר. קודם כל אני ממש מתנצלת. מפני שאתה אתה לא חייב לי שום דבר אבל לפני כמה ימים שאלתי את שתי השאלות הללו: 1. מהו פראפרואינסולין? 2. מהם האינזימים שמשתתפים בפירוק פרואינסולין לאינסולין וסי פפטיד? כנראה מרוב מהירות בגלל זמנך הקצר נתת לי תשובות אחרות. התשובה שקיבלתי היתה זו: האינסולין מיוצר במקורו הראשוני בתוך תאי הביתא בלבלב כ"פרו-אינסולין" המכיל שרשרת ארוכה של מעל ל 80 חומצות אמיניות כשבלול. בצורה זו הוא מאוכסן בשלפוחיות זעירות בצמוד לדופן תא הביתא. כאשר מגיע גירוי להפרשת האינסולין (עליה ברמת הגלוקוז או מתן חומר או תרופה הגורמים להפרשת האינסולין ) מופעלים אנזימים מפרקי ללבון "פרוטאזות" הנמצאים בתוך שלפםוחיות האכסון. הפרואינסולין נפרד אז לשני מרכיבים גדולים - האינסולין (שתי שרשראות ישרות מחוברות בקשרי S-S ) ולפפטיד המחבר - ה " C_PEPTIDE ". וכן לשברים של 2-3 יחידות חומצות אמיניות חסרי חשיבות, כך שעל כל יחידה של אינסולין אחת מופרשת יחידה של C_PEPTIDE אחת, דבר המנוצל לבדיקת הפעילות הלבלבית האנדוגנית המטופלים המקבלים אינסולין חיצוני בזריקה. לפרו-אינסולין אין ערך ביולוגי (פעילותו היא פחות מ 2% בהשוואה לאינסולין. ) כאשר יש חשד לגידולים של הלבלב - יש עליה בהפרשתו לדם ומשתמשים אז בבדיקתו לחיפוש על גידולים לבלביים פעילים. ד"ר קנטר, בתחילה מיוצר בתאי ביתא הפראפרואינסולין ואת הרכבו ביקשתי. (גם הפניה לקישור תתקבל בשמחה) רק אח"כ נוצר ממנו הפרואינסולין שמתחלק לסי פפטיד ואינסולין בעזרת אנזימים. ואני ביקשתי לדעת מהם האנזימים האלה (גם כאן תתקבל הפניה בשמחה). דרך אגב, לא רכשתי את ספרך מפני שאני מבקשת מידע על שאלות שאינן מעניינות בדרך כלל את הציבור הרחב ואילו את החומר שמעניין בדרך כלל את הציבור, אני משננת מתוך שינה. אבל חסר לי חומר על פראפרואינסולין והרכבו ואינני יודעת כיצד פראפרואינסולין הופך להיות פרואינסולין ואינני יודעת מהם האנזימים המפרקים את הפרואינסולין לאינסולין וסי פפטיד ומהו הרכבם הכימי (אני יודעת על האנזים דמוי טריפסין ועל שני האנזימים שמפרקים את האינסולין בעצמו) אני באמת מודה לך מקרב לב על זה שאתה מקדיש מזמנך למען החולים ללא תמורה ואני מתנצלת שוב על זה שאני מבקשת שוב תשובות על שאלותי. שלך ליטל

ליטל, דומני שקיבלת תשובה מפורטת, כך אני מתרשם. ואני מנסה רק לעזור. הפרואינסולין היא המוליקולה הגולמית של האינסולין. תוכלי לצפות בתמונות מקסימות והסברים בלינק הבא: http://images.google.com/imgres?imgurl=www.blc.arizona.edu/courses/181gh/rick/biomolecules/graphics/insulin.gif&imgrefurl=http://www.blc.arizona.edu/courses/181gh/rick/biomolecules/protein.html&h=307&w=232&prev=/images%3Fq%3Dinsulin%26svnum%3D10%26hl%3Diw מאיר

09/05/2002 | 22:00 | מאת: ליטל
מתוך פורום סוכרת

מאיר היקר אני ממש מודה לך. אבל לפני פרואינסולין יש מולקולה אחרת שנקראת פראפרואינסולין. את הרכבה ביקשתי. וחוץ מזה ביקשתי לדעת על האנזימים שמחלקים את המולקולה שעליה כתבת - פרואינסולין שלך ליטל

שלום לך ליטל, מדוע את מוטרדת כל כך באשר לפרהפרואיסולין? למה זה חשוב לסוכרתים? בכל אופן, צר לי שהתשובה שננתי לך לא קלעה לרצונותיך, ולהלן הרחבתה: תחת ההשראה הגנטית של המסנג'ר RNA הכולל כ 600 נוקליאוטידים,נבנה תחילה הפרהפרואינסולין שהוא מולקולה חלבונית גדולה של 11.5 אלף דלטון..מוקולה זו עוברת במהירות רבה_תוך 1 דקה) ] פירוק אנזימטי על ידי פרוטאזות ברטיקולום האנדופלסמטי. כתוצאה מתקבל בין השאר הפרואינסולין שמקלו 9 אלף דלטון "בלבד" הפרואינסולין מאוכסן בשלפוחיות האכסון ובהם מתרחש פירוקו לאינסולין, ל C פפטיד ולשיירים חלבןוניים קצרים.. משתתפים בתהליך פרוטאזות שונותצ שיש לה פעילות דמוית טריפסין וקרבוקסיפפטידז-.B

שלום לך ליטל, מדוע את מוטרדת כל כך באשר לפרהפרואיסולין? למה זה חשוב לסוכרתים? בכל אופן, צר לי שהתשובה שננתי לך לא קלעה לרצונותיך, ולהלן הרחבתה: תחת ההשראה הגנטית של המסנג'ר RNA הכולל כ 600 נוקליאוטידים,נבנה תחילה הפרהפרואינסולין שהוא מולקולה חלבונית גדולה של 11.5 אלף דלטון..מוקולה זו עוברת במהירות רבה_תוך 1 דקה) ] פירוק אנזימטי על ידי פרוטאזות ברטיקולום האנדופלסמטי. כתוצאה מתקבל בין השאר הפרואינסולין שמקלו 9 אלף דלטון "בלבד" הפרואינסולין מאוכסן בשלפוחיות האכסון ובהם מתרחש פירוקו לאינסולין, ל C פפטיד ולשיירים חלבןוניים קצרים.. משתתפים בתהליך פרוטאזות שונותצ שיש לה פעילות דמוית טריפסין וקרבוקסיפפטידז-.B