חבלה בשיניים קדמיות: גורמים אפשריים, מצבים דומים ומאמרים

חבלות דנטליות אצל ילדים – מה עושים עם זה?

ילדים הם תזזיתיים, רצים, קופצים ולפעמים גם נופלים. מה צריך לעשות במקרה של חבלה דנטלית, שמשפיעה על מצב הפה והשיניים שלו? ד"ר יארה סרור, מומחית לאנדודונטיה, מסבירה על מקרי חבלות שיניים בילדים וכיצד מטפלים בהן אנדודונטיה, תחום מומחיותה של ד"ר יארה סרור, היא התמחות ברפואת שיניים המתמקדת בטיפולי שורש. טיפול שורש הוא טיפול נפוץ וחשוב והוא נוצר במטרה לשקם את השן על ידי טיפול, ניקוי ואיטום תעלות השורש שבשן. בין היתר מטפלת ד"ר סרור בחבלות שיניים בילדים ועל כך היא מסבירה בשורות הבאות. עד כמה נפוצות חבלות דנטליות אצל ילדים ומתבגרים? "כ-30% מהילדים צפויים לעבור חבלה דנטלית כלשהי. ארגון הבריאות העולמי, ה-WHO, מסווג את החבלות למספר סוגים: חבלות בשיניים עצמן - הכוונה לשברים של הרקמות הקשות של השן; שברי כותרת; שברי כותרת שורש ושברי שורש, כאשר כל אחת מהפגיעות הללו יכולה לערב גם פגיעה במוך השן". כיצד החבלות הללו יכולות לבוא לידי ביטוי? "ראשית, נתמקד בחבלה ברקמות התומכות של השן. השיניים נמצאות...
ללמוד עוד על חבלה בשיניים קדמיות
חבלות דנטליות אצל ילדים – מה עושים עם זה?-תמונה

ילדים הם תזזיתיים, רצים, קופצים ולפעמים גם נופלים. מה צריך...

מאת: מרפאת שיניים...
09/09/2022
פורים שמח: רופא ילדים מזהיר מפני סכנת ה"נפצים"-תמונה

לפני כשבועיים נער בן 16 ששיחק בנפץ, נפצע מרסיסים בפניו...

מאת: מיכל הלפרין...
24/02/2021

חבלה בשיניים קדמיות: תשובות ממומחים וייעוץ אונליין

תשובות לשאלות

ילדה בת 10 לאחר חבלה בשתי שיניים קדמיות,יצאו החוצה שלמות , לפני כחודשיים, טופלה במכבידנט כנראה שהצליחו להקלט בחזרה, צריכה המשך טיפולי שורש , למי פונים?

אלו מקרים מאד מורכבים חבלות קשות אני ממליצה רופא שיניים מומחה לילדים , בכל מקרה רופא השיניים שטיפל הוא אחראי להמשך מעקב והפניתכם לקלינאים השונים לפי הצורך אם אמרו לכם טיפולי שורש אז מומחה לטיפולי שורש בהקדם !!!!!

אני בת 59.לפני כשבועיים,נפלתי ונפגעו שיני החותכות העליונות.השיניים השבורות טופלו בהשלמות. הבעיה,שאחת מהן מתנדנדת מעט וכמובן אי אפשר לנגוס בעזרתה.האם יש סכוי שהשן תתיצב בלסת, או שזה מעיד על כך שאצטרך טיפול אחר, כגון עקירה וכ'ד. כרגע השן איננה שחורה.מה פרק הזמן הסביר לחזרת יציבותה של השן, אם בכלל?? תודה

מלכי שלום.השן התנדנדת תתיצבבתוך שבועיים עד חודש ימים בתנאי שהעתם סביבה תתמלא ובתנאי שהשן לא נשארה בטראומה סגרית המזעזעת אותה או בדלקת . חבלה בשיניים קדמיות כמו זו שאת מתארת מחייבת בדיקה קפדנית בהקדם ע"י רופא שיניים כולל בדיקה רנטגנית .ברוב המקרים תוצאות בדיקה כזו משמשות בסיס להשוואה מאוחר יותר לביקורת שמקובל לזמן אליה את הנפגע בשיניו לאחר שבועיים ולאחר שישה שבועות . במהלך בדיקות אלה ניתן להתרשם ממהות הפגיעה בשיניים כדי לנקוט באמצעים הנכונים של טיפול בשיניים הפגועות . לעיתים אף מזמנים את המתרפא לביקורת לאחר 6 חדשים ויותר . מה שעלול לקרות הוא חבלה בשיניים שתגרום שבר בשן או בשורש אן מעין פריקה של השן מהמכתשית שלה תוך קריעת כלי דם ועצבים ובצקת באיזור חוד השורש .דבר זה עלול לגרור שטפי דם בתוך השן ותוצרי הפירוק של ההמוגלובין שנספגים בשן ומתפרקים למרכיביהם גורמים להשחרת השן וזה ההסבר להשחרת השן שלך. כמו כן עלולה השן להישבר בכותרת או במרכזה או בשורש .כל אחת מהאפשרויות הנ"ל מחייבת מעורבות שונה החל משחזור החלק השבור דרך טיפול שורש ועד לעקירה . במהלך החודשים הבאים עלול להתפתח תהליך דלקתי או תהליך ספיגת השן ע"י האוסטאוקלסטים(התאים מפרקי העצם) שבעצם או ספיגה פנימית ע"י רקמת הגרעון שנוצרת בתוך השן וממיסה את קירות חלל מוך השן . כמו כן עלולה להתעורר אנקילוזיס -התחברות גרמית לפני שתהיה לנו אפשרות לשקול שיקום של השיניים . כל הנ"ל מחייב טיפול שיניים כמתחייב מהמצב שנגלה לעיני הרופא במהלך המעקב .

שלום, בני בן השנה ושמונה נפל לפני חודשיים כמעט ונשברה לו השן הקידמית. בימים האחרונים שמנו לב שהשן מבפנים קיבלה גוון ירקרק. האם זה אומר שהעצב נפגע? ואם כן מה צריך לעשות, האם חייבים לעקור? תודה.

08/09/2006 | 20:51 | מאת: דר. צביקה רוזנבלום
מתוך פורום רפואת שיניים

יתכן שהעצב נפגע,אך הגישה המקובלת היא לא לבצע שום טיפול כל עוד אין נפיחות או כאבים.כמובן שאני אומר את הדברים על תקן של מסירת מידע כללי,והדבר לא מהווה תחליף לבדיקת אצל רופא שיניים. תרגישו טוב !

תותי שלום. הנוהל הצפוי מלמקרה כזה הוא לפנות לרופא השיניים המשפחתי רצוי לפדודונט לבדוקמה קרה קלינית וגם רנטגנית לאחר חבלה בשיניים קדמיות .מן הסתם רופא השיניים הבודק יתעד ויבקר את המצב של השיניים הפגועות (השבורה והסמוכות לה .במקרה של פגיעה בשיניים המעורבת בניידות ושינוי עמדה של שיניים יש חשיבות לסקירת צילום פריאפיקלי מקומי של השן לוודא שאין שברים בשן או בשינים הסמוכות או פגיעות מכניות או דלקתיות בשיניים המתפתחות מעל לשורש השן החבולה וכBASE LINE להשוואה בבדיקות הבאות ובביקורות תכופות עד לסיום הפתחות הלסתות וצמיחת השיניים הקבועות ובקיעתן לפה בשלום. חבלה בשיני חזית בתינוק יכולה להיות תמימה אך גם יכולות להיות לה השלכות התפתחותיות ורחבות יותר .אין לזלזל בנפילת תינוק ופגיעה בשיניו הקדמיות !. גם מבחינה ביטוחית יש חשיבות רבה לבדיקה ולצילום רנטגן כזה .אני בטוח שאם תבדקו בפוליסת הביטוח הביתית שלכם תמצאו שתאונות בית אולי מכוסות וישחשיבות לתיעוד ולסיפול הסיסטמתי עד לסיומו עם או בלי עירוב הביטוח.

יש 2 שאלה עיקרונית: 1. האם כל !! מקרה של ילד שנפל \ נחבל ונפלה לו חתיכת שן חלבית קטנה (או גדולה) צריך לעבור צילום או שיתכנו מקרים שבהם רופא שיניים יכול לקבוע שאין טעם לצלם אלא רק לעקוב? 2. ואם כן עוקבים ומצלמים וכו' האם יש מה לעשות מבחינה מעשית !! אם אכן נגרם נזק לשורשים או כד' - ואם כן -מה יתכן ויש לעשות \ לתקן?

ben שלום. קשה לי לראות רופא שיניים שלא נעזר במקרה כזה של חבלה בשיניים קדמיות בצילומים.הצילום מראה שברים סדקים דלקות אפשריות המשך התפתחות השורש בשיניים קבועות אבל גם בשיני חלב ספיגת עצם סובבת שורשאו חיבור גרמי של העצם לשן , וספיגה של שורשים של שינים פגועות .את זה לאניתן לראות בלי צילום רנטגן בכל פעם שהילד חוזר לביקורת. שברים וסדרקים וכן דלקות הם אינדיקציה לטיפול בשיניים הפגועות וכנ"ל גם איבוד עצם תומכת בשורשים כך שבכל שלב האיבחון הוא בעזרה רבה של הצילום .אין מקום לחשש ,כמות הקרינה בצילום ממוצע היא זעומה ואין חשש לעבור צילומים כאלה כל חודש או חודשיים .בקיצור בדיקה של שיניים לאחר פגיעה בן הא לא נקודתי אלא תהךיך ארוך ומתמשך שבכל שלב שלו יכול לחול נזק לא ברור לשיניים החבולות או השינים שמעליהן .