חבלות דנטליות אצל ילדים – מה עושים עם זה?

(1)
לדרג
תוכן מקודם

ילדים הם תזזיתיים, רצים, קופצים ולפעמים גם נופלים. מה צריך לעשות במקרה של חבלה דנטלית, שמשפיעה על מצב הפה והשיניים שלו? ד"ר יארה סרור, מומחית לאנדודונטיה, מסבירה על מקרי חבלות שיניים בילדים וכיצד מטפלים בהן

רופאת שיניים ,מומחית לאנדודונטיה
053-8096812 (מספר מקשר)

אנדודונטיה, תחום מומחיותה של ד"ר יארה סרור, היא התמחות ברפואת שיניים המתמקדת בטיפולי שורש. טיפול שורש הוא טיפול נפוץ וחשוב והוא נוצר במטרה לשקם את השן על ידי טיפול, ניקוי ואיטום תעלות השורש שבשן. בין היתר מטפלת ד"ר סרור בחבלות שיניים בילדים ועל כך היא מסבירה בשורות הבאות.

עד כמה נפוצות חבלות דנטליות אצל ילדים ומתבגרים?

"כ-30% מהילדים צפויים לעבור חבלה דנטלית כלשהי. ארגון הבריאות העולמי, ה-WHO, מסווג את החבלות למספר סוגים: חבלות בשיניים עצמן - הכוונה לשברים של הרקמות הקשות של השן; שברי כותרת; שברי כותרת שורש ושברי שורש, כאשר כל אחת מהפגיעות הללו יכולה לערב גם פגיעה במוך השן".

כיצד החבלות הללו יכולות לבוא לידי ביטוי?

"ראשית, נתמקד בחבלה ברקמות התומכות של השן. השיניים נמצאות בתוך מכתשית ומחוברות לעצם דרך רקמות נוספות, כמו רקמת חיבור וצמנטום", מסבירה ד"ר סרור. "בפגיעות מסוג זה, השיניים עלולות לזוז ממקומן ואפילו לצאת החוצה באופן מלא".

פגיעה אחרת היא בעצם התומכת, כאשר מדובר בכמה רמות של פגיעה - "שבר או מעיכה של המכתשית עצמה, או בחבלות קשות יותר עלול להיגרם שבר של הפרוסס או של בסיס הלסת עצמה".

הפגיעה השלישית היא ברקמה הרכה של הפה, והכוונה בכך היא לפציעות של החניכיים, הלחי, השפה או הלשון. "זה יכול להתבטא בפגיעה מסוג שפשוף, או חבלה שתגרום לדימום פנימי, או פצעים שמחייבים תפרים", מסבירה ד"ר סרור.

איך מעריכים את חומרת החבלה?

"ניתן להעריך חומרה של חבלה בהסתמך על כאב, דימום, פגיעות נוספות בגוף ומצב הכרה, וכן בהסתמך על עוצמת החבלה והכיוון שלה. למשל, חבלה ישירה לכיוון השיניים תפגע כנראה רק בשיניים, אבל בניגוד לכך, פגיעה באזור הסנטר למשל יכולה לגרום לפגיעה נרחבת אף יותר, כמו שבר של ראש הלסת התחתונה.

"במקרים של חתכים עמוקים, דימום בלתי פוסק, הופעה של כיחלון, או בחשד לשברים בעצמות הפנים – יש לפנות בהקדם למרפאת פה ולסת בבית החולים, שם מקבלים טיפול חירום ראשוני", מדגישה ד"ר סרור. "לאחר מכן יהיה צורך בטיפול המשכי בשיניים שנפגעו. ההמלצה היא לפנות לגורם הטיפולי בעל הידע והמומחיות הרבה ביותר על מנת לקבל טיפול איכותי ובטוח בהתאם לסטנדרטים המקצועיים המקובלים".

חבלות שיניים בילדים

אם החבלה חמורה, לאן ולמי לפנות?

"לאנדודונט, מומחה בטיפולי שורש, שנחשף במהלך הכשרתו לפגיעות של השורש ושל מוך השן ומכיר את דרכי הטיפול והמעקב השונות והנחוצות – זאת בהתאם לפרוטוקולים המקובלים שאותם מפרסמים האיגודים העולמיים, כמו גם מחקרים עדכניים. בנוסף, אנדודונט יכול להמליץ על תקופת מעקב מתאימה לפי סוג החבלה, שכן סיבוכים יכולים להתרחש במקרים מסוימים עד תקופה של חמש שנים ממועד בפגיעה".

מתי צריך לפנות לטיפול?

"ניתן לסווג חבלות דנטליות לפי דחיפות הטיפול. תלישה או יציאת שורש של שן קבועה הם מצבי חירום הדורשים טיפול מיידי".

במקרה של תלישה או יציאה של שורש של שן קבועה, כדאי לעקוב אחרי מספר הנחיות: "ראשית, יש לשמור את השן שנתלשה בכוס עם חלב ולהחזירה בהקדם האפשרי. החזרת השן תוך דקות משפרת משמעותית את סיכויי ההישרדות של השן, בעוד שעיכוב בביצוע ההנחיות עלול לגרום לנזק בלתי הפיך", מסבירה ד"ר סרור. "בכל מקרה, יש לפנות מיידית לרופא שיניים לקיבוע השן ולבדוק צורך בחיסון טטנוס".

גם כאשר בעקבות החבלה, השיניים זזות ממקומן ונהיות ניידות או מפריעות לסגירת שיניים, יש לפנות מיידית לטיפול על מנת להחזירן למקום ולקבע, מוסיפה ד"ר סרור. "בשאר מקרי החבלות, כמו שברי כותרת, יש להגיע לבדיקה עד 24 שעות, לטיפול או למעקב ללא דחיפות מיידית", היא מסכמת.

  • קבע פגישה
  • שאל אותי
רוצה לדרג?
זה יעזור לכל מי שייחפש מידע רפואי על התחום

עוד בתחום