הכל על זיהום בנגיף הפטיטיס C

(0)
לדרג

מהי המחלה וסימניה, איך דבר כזה יכול לקרות ולמה לא כדאי להכנס לפניקה

מאת: מערכת zap doctors

מאת: חנן זיסו - עורך האתר

נגיף ההפטיטיס C (HCV) משתייך לקבוצת ה- FLAVIVIRIDAE ומורכב מחומצת גרעין (מסוג RNA), מחלבונים שונים וממעטפת שומנית. עד כה זוהו ברחבי העולם 6 סוגים (GENOTYPES) שונים של נגיף זה היכול לגרום למחלת כבד חריפה, למצב של נשאות כרונית, ולצמקת וסרטן הכבד.אפידמיולוגיה: הנגיף שכיח למדי ברוב הארצות, ולפי אחת ההערכות כ- 3% מאוכלוסיית העולם הינה נשאית של נגיף זה.

ד"ר אפרים הלפרין, מנהל היחידה למחלות זיהומיות
בביה"ח 'בקור חולים' ירושלים מוסר כי דרכי ההדבקה העיקריות של הנגיף היא דרך דם מזוהם, או דרך מחטי מזרקים הנגועות בדם כזה (בעיקר אצל אנשים המשתמשים בהן להזרקת סמים). קיימות גם דרכי הדבקה אחרות (כגון במהלך מגע מיני לא מוגן ע"י קונדום, או מאם לעוברה) אך שכיחותן נמוכה יחסית.

תקופת הדגירה (בין מועד האירוע של ההדבקה לבין זמן הופעת סמני המחלה הראשונים) יכולה לנוע בין שבועיים ל- 6 חודשים.

ד"ר הלפרין מוסר כי רוב החולים הנדבקים בנגיף (כ- 75%) אינם מפתחים תסמינים (סימפטומים) כלל. באותם מקרים בהן נצפית מחלה קלינית חריפה היא מתבטאת, בדרך כלל, בסימנם קלים בלבד (כגון בחום נמוך, חוסר תיאבון, בחילות או כאבי בטן). חלקם גם מפתחים צהבת (שינוי בצבע העור והלחמיות, שתן כהה וכד'), ורק מיעוט מבוטל מפתח, בשלב החריף, דלקת כבד קשה המובילה לכישלון כבדי. שלב זה של המחלה חולף בד"כ ללא צורך בטיפול תוך מספר ימים עד שבועות.

יחד עם זאת, כ- 80% מהחולים הללו מפתחים מחלה כרונית בנגיף. הביטוי לכך יכול להיות לא ספציפי (למשל- חולשה) ולהמשך שנים רבות. כ- 20% - 10 מחולים אלו עשויים לפתח גם סיבוכים קשים הרבה יותר- כגון צמקת (CIRRHOSIS) ואפילו סרטן של הכבד (HEPATOMA).

האבחנה של המחלה בנגיף ההפטיטיס C מתבססת על עליה באנזימי הכבד (כגון AST ו- ALT), בדיקות סרולוגיות ספציפיות המזהות נוגדנים לנגיף זה בדם, או בדיקת PCR המאתרת את חומצת הגרעין של הנגיף בגוף.
בשלב החריף של המחלה לא מקובל לתת תרופות כלשהן היות וחלק מהחולים בנגיף מחלימים מהזיהום באופן עצמוני. לעומת זאת, טיפול תרופתי מומלץ לחלק גדול מאותם החולים המפתחים נשאות או מחלה כרונית בנגיף, היות וטיפול כזה עשוי להגדיל את סיכוייהם להחלמה. טיפול זה מבוסס כיום על שילוב של שתי תרופות (אינטרפרון אלפא וריבאווירין) הניתנות להם למשך 24 עד 48 שבועות. סיכויי ההחלמה במקרים אלו תלויים בעיקר בזן של הנגיף, במידת מעורבות הכבד במחלה בזמן התחלת הטיפול, במחלות רקע אחרות של החולים, וביכולתם להתמיד בקבלת הטיפול הנ"ל לו יש, במקרים רבים, תופעות לוואי בלתי נעימות.

מניעה:

ד"ר הלפרין מוסר כי על נשאים או חולים בהפטיטיס C נאסר לתרום דם (ובכל מקרה בבנק הדם נעשות בדיקות שגרתיות כדי לאתר דם שנתרם ב"טעות" ע"י נשא א-תסמיני העשוי להיות נגוע בנגיף), וצרכני הסמים שביניהם נדרשים גם להימנע מ"השתתפות" במחטי מזרקים עם אנשים אחרים. בנוסף, מומלץ כי חולים/נשאים כאלו יעדכנו את בני/בנות זוגם על מצבם/מחלתם, ויקפידו להשתמש בקונדום בעת קיום יחסי מין.

ד"ר אפרים הלפרין מומחה אתר דוקטורס למחלות זיהומיות, פתח היום בדוקטורס פורום מיוחד בתחום לשאלות ותשובות בנושאי מחלת הצהבת הנגיפית, ראו ברשימת הפורומים בדוקטורס את הפורום בו תוכלו להפנות לד"ר הלפרין כל שאלה בתחום זה. ד"ר הלפרין ישיב בתוך 24 שעות על כל שאלה בתחום.

משרד הבריאות קורא לכל מי שקיבל הזמנה מבית החולים "סורוקה" להגיע לבדיקת דלקת כבד נגיפית מסוג C

רובי שטינברג דובר משרד הבריאות מסר כי משרד הבריאות מדגיש את חשיבות איתור הנדבקים בדלקת כבד נגיפית מסוג C (הפטיטיס C) קרוב ככל האפשר למועד החשיפה, זאת מאחר שהסיכויים להירפא גבוהים באופן משמעותי אם הטיפול ניתן סמוך למועד ההדבקה. לפיכך, חיוני שכל מי שזומן להיבדק אכן יגיע ללא דיחוי.

את הבדיקה ניתן לבצע בבית החולים "סורוקה" במרכז אישפוז יום כירורגי חדש, בימים:
א'-ה' בין השעות 22:00-08:00.
ו' בין השעות 12:00-08:00.

הבדיקה אינה כרוכה בתשלום ואין צורך להצטייד בהתחייבות מקופת החולים. במקביל נמסר כי ועדת החקירה שמינה שר הבריאות לחקירת האירוע בסורוקה החלה היום בעבודתה.

עד כה נמצאו סה"כ 21 מקרים של מטופלים הנושאים את הנגיף

ממועד מסירת ההודעה ביום ג ה 12.8 על החשד להדבקת חולים בדלקת נגיפית מסוג C ועד אתמול בערב פנו לבית החולים סורוקה 1056 איש לצורך בדיקה.
עד כה נמצאו סה"כ 21 מקרים של מטופלים הנושאים את הנגיף, שניים מתוכם הבריאו, 16 מהנבדקים הוכחו כבעלי אותו טיפוס של צהבת מסוג c משל הרופא המרדים
(טיפוס 2AC ).
שירה חן, דוברת המרכז הרפואי סורוקה.מסרה כי כל הנבדקים קבלו הודעות אישיות לגבי תוצאות הבדיקה.

בואו לדבר על זה בפורום מחלות כבד - אבחון וטיפול.

רוצה לדרג?
זה יעזור לכל מי שייחפש מידע רפואי על התחום