הכרה של הצבא בתסמונת המעי הרגיז

דיון מתוך פורום  גסטרואנטרולוגיה - מחלות דרכי העיכול

06/10/2004 | 10:14 | מאת: חייל

אני סובל כבר שנים מכאבי בטן ושלשולים ואי יכולת להתאפק בצורה שמפריעה לתפקודי התקין וללחצים מנסיעות ארוכות וממקומות בלי שירותים.התחלתי את שירותי כלוחם בצנחנים והתלוננתי על זה והרופא אמר לי שאני סובל מתסמונת המעי הרגיז ואמר לי שאין מה לעשות ושאני צריך לקחת אימודיום בכל פעם שאנחנו יוצאים לשטח ושירותים אינם זמינים. ברצוני לדעת אם הצבא מכיר בבעיה זאת ונותן טיפולים מתאימים ואם בעיה זאת שבאה לידי ביטוי באופן רציף ומעיק יכולה לגרום לשיוני בפרופיל הרפואי.? מקווה שתוכלו לעזור לי....תודה.

06/10/2004 | 12:36 | מאת: יובל

מה קורה חייל, נמאס לך להיות קרבי? אמרו לך לקחת אימודיום אז תיקח ואל תהיה בכין. קרבי זה הכי- אחי.

06/10/2004 | 17:03 | מאת: כפיר

שלום, חשוב לי להבהיר שאינני רופא ואיני מייצג את המסגרת הצבאית אך אנסה לענות לך... בעיות עיכול בכלל זה לא פקניק (תרתי משמע...) ועל אחת וכמה כשזה קורה במסגרת של שירות צבאי. מהיכרות שלי עם הצבא, יד ימין לא יודעת על יד שמאל ויד שמאל לא יודעת על רגל ימין וכך הלאה.... כי אם אובחנת ביחידתך, הרי שאתה צריך לבדוק אם נעשה בירור מקיף. אם הופנית למרפאה גסטרו צבאית או אזרחית, הרי שבוצע בירור מקיף ששלל אבחנות אחרות, עכשיו כאן יש את הפרדוקס הכי גדול שקיים במערכת הרפואה הצבאית- כולם ראש קטן והחייל נופל באמצע... רופא גסטרו א' בודק אותך, סיים אתהמילואים שלו ואז מגיע גסטרו אחר וכך הלאה, וגסטרו אזרחי (המידה והופנית לבי"ח אזרחי) לא יודע מהן האבחנות שנותנות שינוי בפרופיל.. וכך אתה נופל בין הגסטרואנרולוגים שלא רוצים לקחת אחריות וחלקם האחר לא מבין מהו שירות צבאי קרבי(הרי הם נשארים במרפאה...)\ורופא היחידה לא יכול להפנות לוע"ר בלי המלצת רופא מומחה!!! ולכן הייתי ממליץ לך, במידה והבעיה מפריעה באופן קשה, לבקש בד' אצל קצין רפואה חטיבתי, ברור לי שפתאום ישאלו למה וקרפ"פ ירצה לבדוק אותך לפני ואז יכול להיות יימצא פתרון או שתופנה לקביעת סעיף ליקוי אצל גסטרו ומשם לוע"ר. ברור לי מעצם התנדבותך לצנחנים שאתה בעל מוטיבציה גבוהה לשירות ולכן אני חולק על מי שכתב לפני.. עליך לדרוש (כן לדרוש!) ממערכת הרפואה הצבאית לקחת אחריות ולתת לך פתרונות לבעיה מציקה, היום זה אימון בשטח, מחר ציאה לקו והבעיה יכולה להיות שם מאד חמורה ומסוכנת תרתי משמע (תאר לך שלשול בזמן מרדף או מארב?). כמו-כן אני אנסה להגיד משהו , ומקווה שתקבל ברוח הדברים , בדר"כ בעיה של מעי רגיז באה על פתרונה באמצעות שלושה דברים: 1.תזונה דלת סיביים 2.חסינות נפשית לדחק ועקה 3.טיםול תרופתי תומך ללא ביצוע שלושת הצעדים לא תצליח בטיפול ולא תרגיש טוב, וכן אם יש לך לחץ, פנה לקב"ן, לא לצורך קבלת פטור או שחרור , אלא כדי לטפל בחסינות הנפשית ובבעית השחיקה הגוברת שעלולה להחריף את מצבך... תבקש בד' נוספת אצל גסטרו, ייתכן שהצבא מכיר בבעיה, אבל לרופא היחידה יש אינטרסים לא רפואיים משלו ואילו הגסטרו עלול להישפט ולהפסיד את רשיונו ולהתבע בגין רשלנות רפואית..בעוד הרופא יחידה יטען לטענתו שהוא לא ידע, הגסטרו לא המליץ. באתר עמותת צליאק , סיפר חייל קרבי בקורס מפקדים לאחר שחזר עם חוו"ד הגסטרו לפרופיל 21 על צליאק, החייל לא רצה להשתחרר, אז הרופא אמר לו, ש"אל תאכל לחם" ברור שרופא היחידה טעה ובגדול, ושלטונות חר"פ שחררו את החייל לאחר מס' שבועות בגלל הצליאק, ובגלל שברגע שהתברר לקרפ"פ כי מדובר בחולה צליאק, הוא במיידית סיפח אותו לר"מ 2 ושלח אותו לוע"ר. וזה קרה בגלל הגסטרו בחר"פ שקיבל תצאות הבדיקה שדאג לברר מול הצבא האם החייל שוחרר.... לא כל הרופאים אחראים כמוהו, ומזלו של אותו חייל, שאומנם אכל "רק" חודש גלוטן, כי אחרת מי יודע מה הי קורה אילו היה נשמע לרופא הכללי ביחידה... וממשיךבשירות ... לכן צריך להזהר מהרופאים המתחילים בצבא, יש ויש, לנן ביחידה היה רופא מצויין שדאג שחיילים עם בעיות גסטרו יראו תזונאית כל מס' חודשים, אך מעטים כמוהו, הרוב מתייחסים רק לכסת"ח!!!! (הוא שימש כקרפ"פ לפני הגעתו ליחידה שלנו), ואפילו היה שואל את החיילים אם יש קושי או צורך בשינוי פרופיל.. בצורה שלא משכנעת להוריד פרופיל אך בודקת אם המצב כיום מאפשר תפקוד תקין או מצריך הכרה אחרת בחייל. לעומתו היו באותה מרפאה, באותו בסיס , רופאים שחשבו שהחייל ליצן , או כאלו שרצו רק כסת"ח לעצמם ולא ממש טיפול לחייל (מה שלא נכתב לא ניתן לחייל וכו', כמו מחשב ולא רופא...) מאחל המון בריאות והצלחה.

06/10/2004 | 19:47 | מאת: ד"ר אייל גל

קיימים סעיפי ליקוי בספר הפרופילים לתסמונת המעי הרגיש אך כמה שאני זוכר הם אינם פוסלים משירות קרבי. הדרך הטובה היא לפנות לקרפ"פ ולבקש הקלות מסויימות למשך השירות כדי למנוע מצבים כמו שלשולים בזמן מארב וכו'. ד"ר גל

מנהלי פורום גסטרואנטרולוגיה - מחלות דרכי העיכול