לדר' גדעוני יריב - כמה שאלות
דיון מתוך פורום הריון ולידה - תמיכה
לדר' גדעוני יריב שלום רב, 1. אני בחודש תשיעי אחרי הפלה אחת האם מותר לצום ביום כיפור? 2. אני בשבוע 37 מתי יש לי סיכוי ללדת, והאם כדי לעשות זריקת זרוז. 3. שמעתי מי שמושכת עד הסוף לא כ"כ כדאי כי העובר יכול לעשות את צרכיו ואז העובר בולע את צרכיו. תודה על תשובתך. גמר חתימה טובה וצום קל. שרילי
לנוכח יום הכיפורים הממשמש ובא החלטתי להקדיש זמן לשאלה החוזרת שנה בשנה: האם מותר לצום בהריון ? לפני מתן התשובה ברצוני להבהיר מספר עובדות. מערכות גופינו עובדות בשיתוף פעולה זו עם זו באמצעות מערכת של "משובים" (פידבקים) בין המערכות בעזרת חומרים כימיים העוברים בזרם הדם (הורמונים),כאשר גופינו יודע לווסת עצמו בהתאם לצורך . בנוסף קיימים מנגנוני "הצלה" הפועלים בעת מצוקה ומסיתים את מירב האנרגיה למערכות חיוניות בעוד שיתר המערכות "מקופחות". המערכות החיוניות לגוף הינן (לפי סדר החשיבות- מח,לב וכליה). עובדה נוספת שיש לדעת הינה "דמיון" בין הורמונים,כלומר מבנה דומה של הורמונים כך שהקולטנים באתרי המטרה עשויים להיות מופעלים ע"י הורמונים שונים וכן "פעולת שרשרת" של הורמונים כך שמצב אחד יכול לגרות הפרשת הורמון המפעילה מערכת אחרת שאיננה קשורה באופן ישיר ופעולתה אינה בהכרח רצויה. ולעינינו, הצום הינו מצב של קיפוח תזונתי והגוף מגיב בהפעלה של אותן מערכות חירום,מאחר והרחם איננו איבר חיוני הוא איננו נכלל באיברים הזוכים להעדפה,ללא התחשבות בהריון. בנוסף, אנו יודעים שמספר הפניות למיון יולדות בתלונות של צירים עולה בזמן צום וכמו כן אחד הטיפולים לפעילות רחמית מוקדמת הינו מתן נוזלים מתוך מחשבה שעודף הנוזלים יגרום להפרשה של הורמון ה- ADH הדומה במבנהו להורמון האוקסיטוצין (ההורמון האחראי על הפעלה ההתכוצויות ברחם) וכך המח מונע את הפרשת ההורמון אוקסיטוצין. יש חשיבות לשבוע ההריון ,איין דין השליש הראשון כדין השליש השני או השלישי להריון. איין התנהגות אחידה של הנשים בהריון,יש המתלוננות על חולשה,יש הסובלות מאנמיה משמעותית ויש כאלו אשר פורחות בהריון. לסיכום, ההמלצה הרפואית הינה להמנע מלצום בהריון .
אני מניחה שהרצון לצום הוא מסיבות דתיות, ולכן כדאי להכיר את ההנחיות : כל אשה בהריון צריכה לבדוק עם רופא לגבי ההריון הספציפי שלה - זה תלוי, כמו שכתב ד"ר גדעוני, בשבוע ההריון, בהיסטוריה של הריונות קודמים, ובמהלך ההריון הנוכחי. רק אחרי שיש חוות דעת של רופא, אפשר לבדוק מה ההלכה, וברוב רובם של המקרים הרב אומר ללכת לפי הנחיות הרופא, אבל מדריך איך מותר לשתות בצום. (לאכול בד"כ אסור, יש למזון הרבה פחות השפעה על ההריון). כמובן שאם מתפתחים צירים או כל בעייה אחרת צריך לשתות הרבה, ומייד. (הפעם היחידה שבה הרב אמר לי אחרת מהרופא היתה בתשעה באב : הייתי בשבוע 40, והמחשבה היתה שבמקרה של התייבשות קלה - פשוט תתפתח לידה... גם אני בניתי על לידה בתשעה באב או יום אח"כ, אבל להפתעתי הרבה הצירים שהתחילו בצום - נעלמו בסופו, כששתיתי, ולא השאירו שום עקבות. איתן נולד לבסוף רק ארבעה ימים אח"כ, וגם אז - בניתוח, ללא צירים משמעותיים וללא פתיחה בכלל.) הכי חשוב לזכור שהצום הוא רק כלי טכני, ולא העיקר : העיקר הוא שנסלח על כל מה שקרה בשנה שעברה, ושנשתדל להיות טובים יותר השנה. שיהיה צום קל - למי שתצום, שנה טובה, וגמר חתימה טובה לכולן !!!