המוגלובין גבוה בגלל צריכת ברזל גבוהה?

דיון מתוך פורום  המטולוגיה

29/04/2021 | 13:59 | מאת: דן

שלום בן 49. טבעוני. בעשור האחרון סבלתי מברזל נמוך מעט 59 ואנמיה גבולית. בשנה האחרונה התחלתי לקחת תוסף ברזל 25 מ"ג ולשתות תחינה גולמית 400 גר ביום (כמו שהיא) שזה עוד 21 מ"ג ברזל ביום. ז"א סה"כ כ 45 מ"ג ברזל ביום למשך כמעט שנה. בבדיקות הדם האחרונות אין אנמיה. ברזל עלה ל 180, אבל גם RBC וגם HGB שתמיד היו נמוכים מעט, עכשיו חורגים אבל בקצת (17.2 במקום 16 שזה גבול עליון, ו 5.6 במקום 5.5 לכדוריות. ה HCT גבוה בתוך הנורמה. אין חריגות אחרות. האם צריכה מוגברת של ברזל יכולה להיות הסיבה? (הורדתי את התוסף ואת כמות הטחינה, כי גם עליתי 12 ק"ג בגלל זה). אני חושש שזה בגלל מחלה כלשהו (לב\ריאה או מח עצם). אני לא מעשן. תודה

30/04/2021 | 16:59 | מאת: דן

שכחתי לציין שמזה שנה אובחנתי בייתר פעילות של בלותת התריס בגלל קשרית רעילה. סרבתי לקחת טיפול ביוד אז אני ממתין שישאשרו לי ניתוח להסרת האונה. אני עם TSH אפס ו T3 T4 גבוהים. סרבתי גם לקבל טיפול מלבד חוסמי ביטא שאני לא לוקח. הדופק שלי גבוה. רופא המשפחה אמר שבמקרה שלי ישנה סבירות שהעליה בהמוגלובין וכדוריות אדומות זה בגלל ההיפר. אמר שזו תופעה לא אופיינית אבל היו מקרים כאלו בגלל דרישה גבוהה של חמצן בעקבות מטבוליזם מוגבר. הוא נתן לי בדיקות דם נוספות ואמר לי לא לקחת יותר כדורי ברזל או מזון עשיר בברזל. האם זו סיבה הגיונית? היפר פעילות הבלוטה וצריכה מוגברת של ברזל? תודה

לגבי הערכת מאגרי הברזל בגוף-מומלץ לבדוק את רמת הפריטין. במידה ויש המוגלובין גבוה והמטוקריט מעל 50 בבדיקות חוזרות זה לא תקין ומומלץ לפנות לבירור המטולוגי מסודר.

מנהל פורום המטולוגיה