חשד למיאלומה בעקבות בדיקות מעקב לאורך זמן

דיון מתוך פורום  המטולוגיה

18/07/2018 | 17:09 | מאת: סמי

בן 73, בדרך כלל בריא, שוחה באופן קבוע ומבצע מזה שנים רבות בדיקות דם שנתיות (ספירה וכימיה) שתמיד היו תקינות. ב- 9/16 ביצעתי ניתוח קטראקט שלאחריו נותרה אצלי תחושת נימול באזור הרקה קרוב לארובת העין ולכן הופניתי לניאורולוג. ב- 12/16 ביצעתי בהנחיית הניאורולוג בדיקת דם לאימונוגלובולינים ואלקטרופורזה (לראשונה בחיי) בהם התגלו החריגות כדלקמן: IGA 577 (טווח עליון 500), IGM 251 (טווח עליון 230), IGG 1680 (טווח עליון 1600). בבדיקת האלקטרופוזה היו חריגות כדלקמן: גלובולין גמא 21.9 (טווח עליון 18.8), גלובולין ביתא 2 7.6 (טווח עליון 6.5), אלבומין 52 (טווח תחתון 55.8). בהערה צוין: היפרגמא פוליקלונלית. ביצעתי גם בדיקת שתן BENCE-JONES שהיתה שלילית. ב3/17 חזרתי על בדיקות האימונוגלובולינים וביצעתי בנוסף גם בדיקת שרשראות קלות, התוצאות היו כדלקמן: KAPA 29.4 , lAMBDA 17.5 , RATIO 1.68 , IGA 582 , IGM 236 , IGG 1500 ב 7/17 חזרתי שוב על בדיקות האמונוגלובולינים, האלקטרופורזה והשרשראות הקלות בתוצאות הבאות: KAPA 26.7 , lAMBDA 18.1 , RATIO 1.48 , IGA 490 , IGM 237 , IGG 1550 גלובולין גמא 20.2 , גלובולין ביתא 2 7.1 , אלבומין 55.3 . בהערה צוין שוב: היפרגמא פוליקלונלית. בוצע גם CRP 0.67 (גבול עליון 0.5) ב7/18 לפני מספר ימים, ושנה לאחר מועד המעקב האחרון, חזרתי שוב על כל הבדיקות שבוצעו ב 7/17 והתוצאות כדלקמן (בינתיים שונה טווח הנורמה של האימונוגלובולינים.) KAPA 25.78 , lAMBDA 18.7 , RATIO 1.38 , IGA 589 (נורמה 101-645) , IGG 1664 (נורמה 540-1822 ), IGM 244 (נורמה 22-240 ) . גלובולין גמא 20.1 , גלובולין ביתא 2 6.7 , אלבומין 55.4 . בהערה צוין הפעם בשונה מהפעמים הקודמות: עקבות מונוקלון עקבות IGM. בוצע גם CRP 0.49 (גבול עליון 0.5) אציין כי בכל מועדי המעקב הנ"ל לרבות במועד האחרון, ביצעתי גם בדיקות דם שגרתיות (ספירה + כימיה) והן היו תמיד תקינות לחלוטין. בהינתן תוצאות המעקב הנ"ל במשך שנה וחצי ובמיוחד לאור הממצא החדש באלקטרופוזה של הבדיקה האחרונה: עקבות מונוקלון, עקבות IGM, האם חליתי במיאלומה ומה עלי לעשות בהמשך? האם אין סתירה בין תוצאת בדיקת השרשראות הקלות לבין תוצאות האימונופיקסציה ? הנני מאד מודאג ואודה על התייחסותך המהירה. בתודה ובברכה סמי

על פניו הממצאים אינם מתאימים למיאלומה כיוון שמדובר בהפרשה מינימלית של חלבון חד שבטי מסוג IGM, כאשר הפרשת השרשרות הקלות תקינה. כאמור מדובר במקרה גבולי בלבד אך מומלץ לשלול מחלה המטולוגית Waldenstrom macroglobulinemia המתאפיינת בהפרשה של IGM ולכן יש לבצע בירור המטולוגי מסודר. כאמור, מרבית הסיכויים שלא ימצא תהליך גידולי משמעותי ושתזדקק למעקב בלבד.

מנהל פורום המטולוגיה