מי מטפל וכיצד בעודף ויטמין A?

דיון מתוך פורום  תזונה קלינית - ויטמינים בשיתוף מרכז רפואי רבין

16/06/2004 | 22:25 | מאת: ישראל

בס"ד אני מכיר אדם שסובל מעודף ויטמין A (בלע"ז: hypervitaminosis A). לקח הרבה זמן עד שהוא בודד את הבעיה, ורק בנס הוא גילה אותה, אחרי שסבל מתופעות חמורות אחרי סוגי מזון שונים, ולבסוף בודד את המזון שלו לרכיבים בודדים כגון אורז לבן, תפו"א, לחם, וחלבון ביצה. אחרי שהוא דיבר עם מישהו, והזכיר לו שהוא טופל בעבר (לפני כ-5 שנים!) בתרופת העור רואקוטן, הועלתה ההשערה שיש אולי השפעה של ויטמין A. כשהוא בדק את הערך התזונתי של המזון שהוא אוכל, הוא גילה שכל מה שהוא אוכל הוא ללא ויטמין A, וכל מוצר עם ויטמין A גורם לו תופעות חמורות (במערכת העיכול, בכאבי ראש, בהשפעה מוחית, בחולשה ועוד). אחרי בירור לא ארוך באינטרנט הובן שהמצב הזה נקרא hypervitaminosis A, והוא נגרם מעודף ויטמין A בגוף. הרופא הכללי שהוא הלך אליו (במסגרת קופ"ח מאוחדת), לא ידע בכלל על מה הוא מדבר, והסביר שבכלל אין בדיקות לויטמין A. הוא בדק בדיקות דם כלליות אחרות, שנראו תקינות. האדם כעת יושב בבעיה מאוד גדולה. אמנם, מאז שהוא הבין שהבעיה טמונה מויטמין A, והתחיל להימנע אפילו במקצת מויטמין A, המצב שלו השתפר פלאים, אבל הוא לא יודע למי לפנות כדי לטפל ולבדוק בבעיה, והוא לא יודע גם איך מטפלים בה, וכיצד עוקבים אחרי המצב. הרופא שלו אמר לו לפנות לאלרגולוג, אבל ברור שזה לא הכיוון. שאלתי, כמו שהוצגה בכותרת: איזה התמחות של רופא עוסקת ומכירה את המושג של עודף ויטמין A, כיצד מטפלים בו, והיכן בודקים את מצב הויטמין A. מצטער על השאלה הארוכה, אך רציתי להבהיר את הדברים, ואני מודה על תשובתכם מראש!

17/06/2004 | 15:14 | מאת:

ישראל שלום, המקרה שאתה מציג מורכב, אנא פנה אלינו טלפונית ליחידה לתזונה ודיאטה 9376033 -03 בימים א', ב' ,ד', ה' בשעות הבוקר. בברכה, רונית ענבר