דיבור לא ברור

דיון מתוך פורום  הפרעות בתקשורת - שמיעה, שפה, דיבור ובליעה

10/02/2001 | 22:54 | מאת: א

שלום, בני בן שנתיים ועשרה חודשים. הוא מדבר מאוד לא ברור. הוא מורח מילים ואפילו משפטים. בדיקת השמיעה היתה מוצלחת. ומתוך האיבחון הגיעה הקלינאית לכך שהאיחור שלו ברכישת השפה הוא בן שלושה-ארבעה חודשים. המשפטים שלו הם בני שלוש מילים לכל היותר. המילים "מרוחות". קשה מאוד להבין אותו. גם לי, כאם. אבל הוא לא מוותר כשהוא מעונין לבטא משהו, או לבקש משהו. הוא מנסה להסביר בדרכים אחרות. כשהוא מתלהב ממשהו שקרה בגן ומנסה לספר לי, אני פשוט לא מבינה כלום. קשה לי לתקשר אתו בשאלות מורכבות (בערך כמו האם מהשאלה הקודמת, ליאת נדמה לי). ההנחיות שקיבלתי מהקלינאית הם ממילא הדברים שאני עושה אתו בעצמי, כבר כמה זמן. אני חייבת לציין שהסיפור הזה מדיר שינה מעיניי, או לפחות מלווה אותי בכל מה שאני עושה. האם רכישת השפה היא עניין של בשלות? עד כמה תרגול הוא המפתח להאצת התהליך? עד כמה האיחור מעיד על כשל עתידי כלשהו אפשרי? תודה.

16/02/2001 | 06:51 | מאת: פרידה קורנברוט

הבידור הינה פעילות מוטורית עדינה, וכמו כל דבר אחר, מתפתח ומגיע להבשלה ככל שהילד גדל. כדאי לקחת מעט מרחק ולבדוק האם הדיבור של בנך "משתפר" ולו מעט. האם על אף הקושי את מבינה אותו יותר טוב היום מאשר לפני חודשיים-שלושה? אם התשובה היא כן, אז תמשיכי לתמוך באו, לדבר אליו בצורה נכונה וברורה ולשחק איתו משחקי חיקוי ומילמול, אל תלחיצי אותו כי ילדים בדרך כלל עושים הכי טוב שהם יכולים ואין טעם להלחיץ אותו. במידה ואינך מרגישה בהתקדמות, תפני לקלינאי אשר יעבוד איתו בתוכנית מובנת ומבוקרת ובקשי לקבל תוכנית מובנת לעבודה בבית. הקושי לא חייב להעיד על קושי עתידי, יחד עם זאת ידוע על ילדים המתקשים ברכישת הקריאה על יסוד קושי ברכישת השפה, אך כעת מוקדם כדי לדאוג ללמידה העתידית, בנך צעיר מדי לנבא לגביו ועל כן רצוי לתת לו להשלין את המטלות ההתפתחותיות הנדרשיות ממנו כעת ולהתקדם איתו בכל שלב, לפי הגיל. בהצלחה!

מנהל פורום הפרעות בתקשורת - שמיעה, שפה, דיבור ובליעה