בליעה- דחוף!!!!

דיון מתוך פורום  הפרעות בתקשורת - שמיעה, שפה, דיבור ובליעה

08/09/2002 | 21:41 | מאת: א

שלום אבי בן 79 ועבר לפני קצת יותר משלושה חודשים ניתוח שבמהלכו עבר אירוע מוחי בצד ימין,בצד שמאל של הגוף יש תחושה אבל אין תזוזה ביד וברגל. מאז הוא מחובר לזונדה, דרכה הוא מקבל כלכלה של ג'ביטי ומים. אבי היה בתהליך שיקום נסיוני במרכז שיקומי עד לפני כחודש ובגלל החמרה במצבו הוא הועבר שוב לאשפוז. במהלך כל התקופה הזו אבי נבדק רק פעמיים בלי נסיון לשקם או לשפר משהו בבליעה או בדיבור. בפעם האחרונה שאבי נבדק ע"י קלינאית תקשורת היתה לפני קצת יותר מחודש במרכז השיקומי, ולפי מה שראיתי הבדיקה היתה מאוד שטחית ולא יסודית. יש לציין שהוא מדבר די טוב, ומגיב למה שאומרים לו, ומותר לו בינתיים לאכול רק אוכל דייסתי. הסיבה העיקרית להמצאות הזונדה, לדברי הרופאים והדיאטנית, היא רמת חלבון נמוכה בדם אבל מה שמטריד אותנו בעיקר הוא שהוא עדיין לא יכול לשתות כלל, כי זה יכול לגרום לחנק או לכניסה של נוזלים לריאות, הוא ממש מתחנן למים כי רמת הסוכר שלו עלתה והוא מרגיש צמאון עז ומה שנשאר לנו לעשות זה להרטיב לו את השפתיים והלשון בלבד. ושוב, הוא לא נבדק כלל ע"י קלינאית תקשורת כבר יותר מחודש למרות שביקשנו. האם יש סיכוי שהבליעה שלו תשאר פגומה והוא לא יוכל לשתות ? האם המצאות של צינורית הזונדה במשך תקופה כל כך ארוכה יכולה לגרום לנזק כל שהוא? האם עצם העובדה שהצינור נמצא שם הוא הגורם העיקרי לזה שהוא לא יכול לשתות? נאמר לנו שכל עוד הזונדה נמצאת הוא לא יכול לשתות. ואיך מתבצעת בדיקת כושר בליעה, האם ישנם אביזרים מיוחדים לבדיקה כזו? אשמח מאוד לקבל תשובה בהקדם, אנחנו כבר חסרי אונים!

09/09/2002 | 11:11 | מאת: ד"ר עופר אמיר - קלינאי תקשורת

עליכם לבקש ולעמוד על כך שאביך יבדק ע"י קלינאי/ת תקשורת. יש כלים לבדיקת תפקודי בליעה ויש קלינאי תקשורת אשר זה תחום ההתמחות שלהם. ניתן לבצע בדיקה תפקודית וניתן לבצע בדיקת בליעה באמצעות צילום רנטגן (צילום סרט רנטגן בזמן הבליעה). לגבי שאר השאלות, קשה לי לענות בלי לדעת את התמונה המלאה. עליכם לעמוד על בדיקת בליעה ולהתייעץ עם מי שמכיר אותו יותר טוב. בהצלחה

09/09/2002 | 18:18 | מאת: א

תודה על התגובה המהירה שאלה נוספת, האם במהלך אשפוז בבית חולים אפשר להזמין קלינאי/ת תקשורת או כל סוג אחר של בדיקה באופן פרטי? האם זה מצריך אישור מיוחד ממנהל המחלקה או מגורם אחר בבית החולים?

22/09/2002 | 13:59 | מאת: ד"ר יהודה רוט

במחלקתנו פועלת מרפאה מיוחדת להפרעות בליעה דוגמת ההפרעה המתוארת. המרפאה משלבת בדיקת רופאים מומחים לבעיות א.א.ג. וגסטרואנטרולוגיה, יעוץ נוירולוגי לפי הצורך, הערכה וטיפול ע"י קלינאית תקשורת המומחית לנושא, וכן יעוץ של תזונאית. במקרים מיוחדים ניתן לשקול גם בקור ראשוני במוסד השיקומי. ניתן לתאם תור (או התייעצות טלפונית עם הרופא האחראי, ד"ר פלקסמן) בטלפון 5028618. בברכה ד"ר רוט מנהל פורום א.א.ג.

מנהל פורום הפרעות בתקשורת - שמיעה, שפה, דיבור ובליעה