היכן ומתי עושים הערכה של תפקוד החך?

דיון מתוך פורום  הפרעות בתקשורת - שמיעה, שפה, דיבור ובליעה

18/08/2002 | 16:49 | מאת: גאיה

קודם כל תודה על תשובתך. לביתי יש אכן תור לניתוח להוצאת הפוליפ. את יכולה להסביר לי על החך?

החך מהווה את החלק העליון של חלל הפה, החלקו האחורי, אשר מתקרב לגב הפה ולמעבר לחלל האף ישנו החך הרך, אשר תיפקודו "לסגור" את חלל הפה במעבר של אוכל או שתיה ובכך למנוע כניסה של שתיה לאף (כמו כשצוחקים במהלך שתיה והשתיה יוצאת באף!). בדיבור, כשהקול עולה מהגרון לפה פעילות החך הרך מונעת כניסה של אויר לאף ומאפשר דיבור ללא תהודה אפית (רק בהגאים מ,נ יש תהודה אפית!). במידה ויש אי ספיקה של החך יכול להיות נזילת שתיה מהאף וכן דיבור מאונפף, לאחר הניתוח המצב הזה חולף עם התאוששות והפעלת הבליעה והדיבור, אצל מרבית הילדים. בילדים אשר תפקוד החך חלקי או מוגבל המסה של הפוליפים מסייע בסגירת חלל האף ולא ניכר קושי כמתואר, בקבוצה קטנה של ילדים יש אי ספיקה של החך אשר מתגלה רק לאחר הניתוח מכוון שפתאום ישנה תופעה אשר אינה חולפת ויש צורך בטיפול או התערבות כירורגית נוספת. מיקרים אלו אינם רבים ובדרך כלל הרופא יכול לבדוק את תפקוד החך לפני הניתוח של ידי מבט אנדוסקופי (עם סיב אופטי) דרך האף, על ידי הדמיה (בצילום רנטגן או ב CT, גם על ידי בדיקת הפקת הקול ואיכותו. המיקרים האלו נדירים יחסית אבל חשוב לבדוק לפני ולתכנן את הניתוח בהתאם, בכל מיקרה מייד עם תום הניתוח במצב של אי ספיקת החך הינו נורמלי וחולף כעבור כמה ימים. בהצלחה!

קראתי שוב את שאלתך ואת תארת ילד עם חולשת שרירים כללית, לכן התעורר אצלי הנושא של תפקוד החך, תתיעצי באופן ספציפי לנושא זה עם רופא אאג' לפני הניתוח וודאי שאכן בנך ואובחן המכון להתפתחות הילד! בקשי מהקלינאי המטפל להתיחס לנושא תפקוד החך בפגישתכם הקרובה וכן תני לבנך לשחק הרבה במשחקי שליטה על האויר בפה (ניפוח הלחיים, היפוח בלוני סבון וכו משחקי שאיפה המחזקים את פעילות החך, לקראת הניתוח, במידה והיא תבוצע!

מנהל פורום הפרעות בתקשורת - שמיעה, שפה, דיבור ובליעה