האות ר

דיון מתוך פורום  הפרעות בתקשורת - שמיעה, שפה, דיבור ובליעה

26/09/2013 | 23:31 | מאת: טל

שלום מאז ומעולם אני הוגה את האות ר' כ- ר' אמריקאית, למרות שאיני דוברת אנגלית. פעם בכלל לא הייתי מודעת לזה. האנשים מסביבי התרגלו לכך ולא העירו לי על כך, עד שפעם אחת מישהו העיר לי על כך ומאז כשאני הוגה מילה עם האות ר' אני שומעת את השונות וזה מעציב ומתסכל אותי. התחלתי טיפול, ללא הצלחה בינתיים: אני מצליחה לגרגר יפה עם מים. עם רוק לא. וגם אם אצליח איני יודעת איך לשלב זאת בחיי היום יום. אני בטיפול כ-3-4 חודשים ואני מרגישה כי אצל הקלינאית אני מגרגרת שוב והיא מסתכלת עליי ולא מביאה עוד תרגילים. לכן עזבתי אותה כעת ואני מתלבטת האם ללכת לקלינאית אחרת או להישאר איתה וכן האם בכלל אני יכולה לתקן את האות ר' שלי או שפספסתי את הרכבת... . אם ברור לי שיש סיכוי של 51% להצלחה, אשקיע ואעשה. אבל אולי הכל לחינם? -בנוסף, בזמן האחרון שמתי לב כי יש 2 סוגי הגייה של האות ר': ר' לשונית ור' גרונית. האות ר' שלי נהגית כיום כשהלשון ממוקמת במקומה הטבעי ומעט עולה, ללא שילוב של הגרון (כפי שכתבתי, איני יודעת לגרגר ללא מים). -האם אני נמצאת "בין לבין" בצורת ההיגוי שלי כיום? מה יותר "קל" ללמוד להגות? מה מומלץ?. -האם זה באמת כזה נורא שהר' שלי נהגית כמו אצל דוברי אנגלית? כלומר- זה לא שאני הוגה במקום ק' את האות ט' וזה ממש סטייה מהנורמה. אלא אני הוגה כקב' שאיני שייכת אליה, אבל זוהי הגייה מקובלת בחברה שלא נחשבת ב"סטייה". -האם יתכן שזה גנטי? - דבר אחרון: שמתי לב שכשאני לוקחת המון אויר מהגרון והוגה את האות ר', היא נשמעת כמעט נורמלית. חשבתי שזה אולי כי האויר גורם לרטט במיתרי הקול. אכן? האם מומלץ להתאמן על מילים ולהתרגל להגות אותן ככה? תודה רבה! סליחה על השאלות הרבות, אבל הדבר חשוב לי מאד.

לא כתבת בת כמה את ובעקר, האם אנשים מבינים אותך? לגבי השאלות, הקלינאי לא מקדמת אותך כי היא "נתקע, כניראה בשלב מסויים... הייה עליה להמשיך ולהתקדם ה "ר" בעברית ובכל שפה הינו הגה "קולי" ובו מיתרי הקול חייבים לרטוט (כמו מנוע או אמירת ההגה "מ" בתוספת התנועה האחורית של הלשון (לגבי ההגה בעברית) למעש יש כמה צורות להאית ה "ר" ובמדינת ישראל, יש ריבוי רב. עד לפני מעט זמן קאריני טלויזיה נידרשו להפיק את ה "ר" קידמית ורוטטת, כמו בספרדית... על אף שבארץ בהחלט מקובל להגאות אחרת. לגבי הסיכוי להצליח, ברור שאת חייבת לקבל טיפול בשיטה תפקודיתולהפסיק לגרגר מים, בשלב זה הקלינאית חייבת לצרף את ההיגוי של ההגה הבודד להברות, מילים ומשפטים בסדר מסויים. אולי כדאי לך לשוחח עם המטפלת הנוכחית ואם היא לא יכולה לעזור תעברי למשהי אחרת... על תוורתי על עצמך אלה אם תחליטי שאת הסדר עם ההיגוי הנוכחי... מה שלא ניראה לי כי את כן בטיפול וגם פנית אלי! תחליפי מטפל, תנסי להפיק את ה "ר" בקול, ותפסיקי לגרגר! בהצלחה

30/09/2013 | 19:09 | מאת: טל

אני בת 21 ונדמה לי שאנשים מבינים אותי, אבל נדמה לי גם שמאז שנהייתי מודעת להגייה הלא תקנית שלי, אנשים יותר שואלים אותי "מה" וגם אני שומעת את ה-ר' המעוותת כשאני מדברת. ככה שזה לא משנה אם אנשים אחרים מבינים או לא, כי אני רוצה לשנות את זה... . תודה על תשובתך, ריגשת אותי

מנהל פורום הפרעות בתקשורת - שמיעה, שפה, דיבור ובליעה